Svet

Malezija predlagala Združenim narodom ustanovitev mednarodnega sodišča glede letala MH17

STA/M.J.
9. 7. 2015, 11.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Malezija je v sredo ZN predložila osnutek resolucije za ustanovitev mednarodnega sodišča, ki bi zagotovilo neodvisno preiskavo strmoglavljenja malezijskega letala MH17 v Ukrajini. Za to se zavzemajo še Avstrija, Belgija, Nizozemska in Ukrajina, medtem ko Rusija ocenjuje, da je preuranjeno za tak korak, saj še nimajo končnega poročila preiskave.

STA

Osnutek resolucije, ki ga je prejela francoska tiskovna agencija AFP, poziva k ustanovitvi sodišča pod 7. poglavjem listine ZN. "Sodišče bi bilo učinkovito zagotovilo za neodvisno in nepristransko ter odgovorno preiskavo," navaja osnutek resolucije.

Besedilo še navaja, da je strmoglavljenje letala "grožnja mednarodnemu miru in varnosti" ter odreja, da v postopku sodelujejo vse države.

Letalo MH17, ki je bilo na poti iz Amsterdama v Kuala Lumpur, je strmoglavilo 17. julija lani, umrlo pa je vseh 298 potnikov in članov posadke. Na letalu je bila večina potnikov Nizozemcev.

Po tragediji je sum takoj padel na proruske separatiste na vzhodu Ukrajine, ki naj bi letalo sestrelili z rusko raketo zemlja-zrak.

Nizozemski premier Mark Rutte je dejal, da bi bilo mednarodno sodišče "najboljša možnost" za pregon, ampak da obstaja tudi rezervna varianta, v kolikor bi Rusija predlog blokirala.

Namestnik ruskega zunanjega ministra Genadij Gatilov je predlog označil kot kontraproduktiven; obenem je menil, da bi bilo treba sprva zaključiti preiskavo, preden se lotijo naslednjih korakov.

Končno poročilo preiskave, ki jo vodi Nizozemska, je pričakovati v oktobru.