Slovenija

Kaznujejo tudi tiste, ki prej zdravijo hudo bolne

STA/M.J.
9. 7. 2015, 11.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Zdravstveni inšpektorji so zdravnikom na revmatološkem in endokrinološkem oddelku UKC Ljubljana izrekli globe in opomine, ker so bolnike, ki so čakali na pregled, razvrščali tudi glede na resnost njihovega zdravstvenega stanja in ne le glede na datum in stopnjo hitrosti napotnice, poroča današnje Delo. Grozi jim denarna kazen.

STA

Zdravnik Aleš Ambrožič z revmatološkega oddelka Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana med množico napotnic poišče vse bolnike s sumom na vnetno revmatično bolezen. Te bolnike nato pregledajo najpozneje v treh mesecih in jih takoj začnejo zdraviti, kar je zelo pomembno za uspešnost zdravljenja. Zaradi takega načina dela mu zdaj grozi 400 evrov kazni.

Bolniki z nenevarnimi boleznimi morajo čakati dlje, tudi do 12 mesecev, saj je revmatologov premalo in so zato čakalne dobe na tem področju zelo dolge.

Postopku se strokovno reče triaža, torej razvrščanje bolnikov v skladu s strokovnimi kriteriji. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je ta način celo pohvalila v državnem zboru, navaja Delo. Tak način razvrščanja bolnikov po strokovnih kriterijih uporabljajo tudi na endokrinološkem oddelku UKC Ljubljana.

V preteklih mesecih so oba oddelka UKC Ljubljana po tistem, ko so ju v medijih izpostavili kot primera dobre prakse razvrščanja bolnikov, obiskali zdravstveni inšpektorji, ki so pristojni tudi za nadzore na področju čakalnih vrst. Na revmatološkem oddelku so inšpektorji pregledali 13.745 napotnic za prve in kontrolne preglede ter našli dve napaki, ko sta zdravnika bolnika obravnavala upoštevajoč njegovo zdravstveno stanje.

Predstojnik kliničnega oddelka za revmatologijo Matija Tomšič je za Delo napovedal, da bodo inšpekcijo tožili, če bo njihov zdravnik res dobil globo. Na kliničnem oddelku za endokrinologijo pa so se zoper denarne kazni in javne opomine pritožili. Ker so namreč na podlagi strokovnih kriterijev spremenili stopnjo nujnosti napotnic v dobro hudo bolnih, sta dva njihova zdravnika dobila denarno kazen, tretja zdravnica pa javni opomin.

Na zdravstvenem inšpektoratu pa ravnanje inšpektorjev pojasnjujejo z zakonodajo. Kot so poudarili za Delo, inšpektorji ne pregledujejo strokovnih presoj zdravnikov, ampak se ravnajo dosledno po dveh členih zakona o pacientovih pravicah.

"Zdravstveni inšpektorat začne postopke na podlagi prijav, svojih prejšnjih ugotovitev, ugotovitev drugih organov, institucij in poročanja medijev." Letos so se posvetili pregledu čakalnih seznamov, iščejo pa kršitve po zakonu o pacientovih pravicah in pravilniku o najdaljših dopustnih čakalnih dobah. Iščejo torej preskoke čakalnih vrst, za kar je po zakonu zagrožena kazen od 400 do 4100 evrov za pravno osebo, od 400 do 2100 evrov za zdravstvenega delavca in od 100 do 1000 evrov za odgovorno osebo pravne osebe.

Nekdanji minister za zdravje Dorjan Marušič, v mandatu katerega je bil sprejet pravilnik o čakalnih vrstah, je za časnik Delo ocenil, da pravilnik potrebuje nadgradnjo: "Pri tem je nujno sodelovati s stroko, ki zanesljivo ve, kje bi bilo pravilnik mogoče izboljšati."