Slovenija

Prvi dan julijske seje DZ tudi o svežnju zakonskih predlogov s področja pravosodja

M.J.
9. 7. 2015, 10.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Državni zbor bo danes začel julijsko redno sejo. Tokrat za razliko od običajne prakse prvi dan ne bo namenjen poslanskim vprašanjem, pač pa obravnavi vladnega svežnja zakonskih predlogov s področja pravosodja in predloga zakona o prikritih grobiščih, ki prihaja iz NSi. Zadnja redna seja pred parlamentarnimi počitnicami se bo končala v sredo.

STA
Državni zbor RS.

Sveženj prinaša noveli kazenskega zakonika in zakona o izvrševanju kazenskih sankcij ter t. i. socialno novelo zakona o izvršbi in zavarovanju. Slednja izpolnjuje zavezo vlade iz socialnega sporazuma, po kateri minimalni varovani znesek, ki v primeru izvršbe ostane dolžniku, ne sme biti nižji od neto minimalne plače. DZ jo bo obravnaval po skrajšanem postopku.

Noveli kazenskega zakonika in zakona o izvrševanju kazenskih sankcij prihajata v drugo obravnavo. Prva inkriminira zalezovanje in kriminalizira uporabnike storitev žrtev trgovine z ljudmi. Druga po pojasnilu vlade krepi pravno varnost obsojencev in skuša odpraviti izogibanje prestajanja zaporne kazni iz zdravstvenih razlogov.

Z novelo zakona o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev želi NSi urediti postopke do trenutka, ko se neko grobišče vpiše v register. Novela tudi krepi vlogo pristojne vladne komisije. Na parlamentarnem odboru za delo so novelo poleg predlagateljev podprli le še poslanci SMC. Drugi so menili, da nov zakon ni potreben.