Svet

Merklova obljubila Srbiji pomoč na poti v EU

STA/M.J.
9. 7. 2015, 10.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Nemška kanclerka Angela Merkel je v sredo v Beogradu obljubila podporo Srbiji pri vključevanju v evropske povezave in dejala, da je samo vprašanje časa, kdaj se bodo odprla prva poglavja v pogajanjih Srbije z EU, saj da si je Beograd to zaslužil s svojo pripravljenostjo na kompromise v pogajanjih s Prištino.

Reuters

"Lahko računate na podporo iz Berlina. Vidimo, da v tem trenutku obstaja velika pripravljenost na kompromise s srbske strani in to bomo izpostavili v razpravi znotraj Evropske unije," je dejala Merklova po srečanju s srbskim premierjem Aleksandrom Vučićem.

Po njenih besedah je samo še vprašanje časa, kdaj bodo odprta prva pogajalska pogajanja o članstvu Srbije v EU. "Ni bilo vedno tako v preteklih letih, toda zdaj je situacija takšna in to bomo pozitivno ocenili. To bo imelo vpliv na podatek, kdaj bodo odprta poglavja," je zagotovila nemška kanclerka.

Srbskega premierja je pohvalila, ker je sprožil veliko pobud in spodbujal stabilnost v regiji. Vučić se ji je zahvalil za doprinos politiki miru in dobrih odnosov na Balkanu, pri čemer je ocenil, da je Merklova ključni igralec pri stabilizaciji razmer na Balkanu.

Merklova je Srbiji tudi obljubila pomoč Evropske unije pri reševanju vprašanja nezakonitih priseljencev. "Grčija in Italija sta bili prva cilja za begunce in migrante, vendar so se razmere v juniju in juliju bistveno spremenile. Begunci vse bolj iščejo poti čez Zahodni Balkan. To pomeni, da bomo pomagali tem državam," je zagotovila.

Glede načrtov Madžarske, da na meji s Srbijo postavi ograjo, s katero naj bi ustavili pritok migrantov, sta se Vučić in Merklova strinjala, da zidovi ne prinašajo rešitev.

Merklova bo danes obisk nadaljevala s srečanjem s srbskim predsednikom Tomislavom Nikolićem in predstavniki civilne družbe.