Svet

Malezija bo sprejela na morju obtičale migrante

STA
21. 5. 2015, 07.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Malezijske oblasti so danes odredile reševanje migrantov, ki so obtičali na morju. "Malezijski kraljevi mornarici in malezijski pomorski agenciji sem ukazal, naj izvedejo iskanje in reševanje plovil s Rohingyami. Moramo preprečiti izgubo življenj," je na svojem profilu na Facebooku zapisal malezijski premier Najib Razak.

Reuters

Zunanja ministra Malezije in Indonezije sta se po močnem mednarodnem pritisku v sredo dogovorila, da bosta državi sprejeli več tisoč migrantov, ki so obtičali na morju v bližini njunih obal. Doslej sta zavračali plovila z migranti, zdaj pa jim bosta ponudili začasno nastanitev na svojem ozemlju.

Državi sta skupaj s Tajsko sprožili ogorčenje mednarodne skupnosti, ko sta v zadnjih tednih zavrnili pristanek več plovilom s sestradanimi migranti - večinoma revežev iz Bangladeša in pripadnikov manjšinskega naroda Rohingya iz Mjanmara.

V zadnjem tednu so ob obalah Indonezije, Malezije in Tajske rešili ali pa so sami priplavali do obale približno 3000 migrantov, saj so tihotapci ljudi zaradi akcije tajskih oblasti proti tihotapljenju pogosto zapustili ladje in jih sredi morja prepustili usodi. Po oceni malezijske obveščevalne službe je na morju zapuščenih okrog 7000 ljudi.