Svet

V Makedoniji prijeli več islamskih skrajnežev

sta/mv
6. 8. 2015, 18.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Makedonska policija je danes izvedla več racij proti islamskim skrajnežem. V zgodnjih jutranjih urah je izvedla hišne preiskave v petih mestih, med drugim v Skopju, in aretirala devet ljudi. Aretiranim očitajo, da so se na strani skrajne Islamske države borili v Siriji ali da so v Makedoniji rekrutirali ljudi za IS.

Reuters

V Skopju, Strugi, Kumanovu, Tetovu in Gostivarju je policija izvedla hišne preiskave, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Skupaj je policija izvedla racije na 28 lokacijah, pretežno v albanskih skupnostih.

Opravili so tudi racijo v skopski mošeji, ki naj bi bila že mesece izven nadzora makedonske islamske skupnosti, in aretirali tamkajšnjega imama, makedonske medije povzema srbska tiskovna agencija Tanjug. Šlo naj bi za Redzepa Memisija, ki naj bi veljal za glavnega akterja v mreži, ki je rekrutirala borce.

Makedonsko notranje ministrstvo je sporočilo, da policija zaradi članstva v vojaških in paravojaških organizacijah išče še 27 drugih osumljencev, od tega naj bi jih bilo 20 v Siriji.

Makedonski notranji minister Mitko Cavkov je po poročanju makedonske tiskovne agencije Mia dejal, da so racije načrtovali že od septembra lani. Razkril je, da se je več aretiranih že borilo v Siriji in so se vrnili v Makedonijo. Aretirani so stari med 19 in 49 let. Po njegovih besedah se je doslej okoli 130 makedonskih državljanov pridružilo tujim skrajnim skupinam, 16 pa jih je bilo v bojih ubitih.