Črna kronika

Iztok ne prizna, da je umoril gostilničarja Vlada

Janja Ambrožič
16. 4. 2015, 07.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Lanskega 12. julija je zaradi strela v glavo v Dolenji vasi pri Krškem umrl 67-letni gostilničar Vlado Pinterič. V začetku oktobra so zaradi suma, da je to storil 45-letni Iztok Flis iz Brestanice, osumljenca priprli, včeraj pa je prvič sedel na zatožno klop krškega sodišča.

J. A., A. K., T. J. G., Dolenjski list

Tožilec Bogdan Matjašič je povedal, da mu poleg umora očitajo še nedovoljeni promet in posest orožja in eksploziva ter dve kaznivi dejanji goljufije. V prvem primeru naj bi si izposodil tisoč evrov, ki jih ni vrnil, v drugem pa je posekal les za drva, lastniku pa naj ne bi plačal dogovorjenih 5700 evrov. Predlagal je zaporne kazni, in sicer za umor 22 let, za posest eksploziva eno leto, za predelano pištolo osem mesecev, za goljufiji pa tri in šest mesecev zapora.

»Umora sploh ne priznam, tudi goljufij ne, posest eksploziva in orožja pa priznam, vendar menim, da v tem primeru ne gre za dve kaznivi dejanji, ampak eno,« je povedal Flis, ki je na sodišče iz pripora prišel v spremstvu pravosodnih policistov.

J. A., A. K., T. J. G., Dolenjski list

Kako naj bi se zgodil umor gostilničarja, je oktobra po Flisovem priprtju povedal France Božičnik, vodja sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Novo mesto, ko je pojasnil, da naj bi osumljeni po zaprtju lokala vstopil v hišo, kjer je s strelnim orožjem v spalnici ustrelil 67-letnega moškega. »Truplo je pozneje zavil v rjuho in ga odnesel v shrambo. Osumljeni je po umoru v spalnici poskušal zakriti sledi, odnesel je tudi tulec izstreljenega naboja in zaklenil vrata spalnice. Iz hiše je odnesel neugotovljeno količino denarja in objekt zapustil skozi vhodna vrata gostinskega lokala, ki jih je, prav tako kot shrambo, zaklenil.«

Flisa so policisti že obravnavali zaradi tatvin in goljufij, enkrat je bil zaradi vloma tudi že obsojen na pogojno kazen. Med hišno preiskavo so pri njem našli strelivo, eksplozivne snovi in pištolo. Sojenje se bo začelo maja.