Črna kronika

Na Jadranu zgorel velik trajekt - vsaj ena smrtna žrtev.

T.C.
28. 12. 2014, 13.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Nekaj deset kilometrov stran od obale otoka Krf, pri otoku Othini, gori velik trajekt ladijske družbe Anek Lines. Po tem, ko so rešili okoli 150 potnikov, na rešitev še vedno čaka nekaj manj kot tristo potnikov in 56 članov posadke, ki tičijo na goreči ladji. Skupaj naj bi na ladji bilo 467 ljudi.

twitter: en.enikos.gr
Z gorečega trajekta Norman Atlantic so potniki skakali v morje.

Reševalne enote grške in italijanske obalne straže se pri reševanju spopadajo tudi z visokimi valovi in močnim vetrom osme stopnje po Beaufortovi lestvici, ki pomeni viharni veter med 62 in 74 km/h, zato tudi dostop s helikopterji trenutno ni mogoč.

Kot s sporočili in twiti sporočajo prestrašeni potniki, se na ladji dogajajo dramatične stvari. Tako je eden izmed potnikov svetu panično sporočil: »Konec je, zgoreli bomo kot miši!«


Potniki kličejo na grške radijske in televizijske postaje in slikajo dramatično sliko reševalne akcije.

Pravijo, da vlada panika, da ni koordiniranega reševanja, da je posadka poizkusila spustiti nekaj reševalnih čolnov, ampak, da ni prostora za vse, ki bi se želeli vkrcati in umakniti na varno.

Nek potnik je sporočil tudi: »Podpalubje ladje gori, stojimo v temi in ne vemo, kam naj gremo


Radijska postaja »Skai« poroča, da je nekaj potnikov v paniki celo skočilo z ladje v razburkano morje, ampak uradna sporočila ladijske družbe Anek zaenkrat ne poročajo ne o ranjenih in ne o mrtvih.

Potniki pišejo grozljiva SMS sporočila, da je reševalnih čolnov premalo in da osebje panično teka sem in tja, da niso izšolani in se ne morejo spoprijeti s krizno situacijo. Poročajo tudi o močnem dimu in izjemno težkem dihanju. Prostor, kjer se nahajajo preživeli, je ozek, ljudje kričijo in se prerivajo.

Anek Lines

Nekateri grški mediji so tudi sporočili, da so rešilne čolne splavili prazne, še preden so se nanje vkrcali ljudje. Nek potnik je za grško televizijsko postajo Mega sporočil, da so se mu od vročine začeli topiti gumjasti podplati, preden je uspel pobegniti na varno.

Goreti je začelo okoli pete ure zjutraj po lokalnem času v podpalubju trajekta Norman Atlantic, kjer naj bi bilo okoli 200 vozil, nato pa se je požar hitro razširil po plovilu.

Tiskovna predstavnica slovenskega zunanjega ministrstva Marjana Prvinšek Bokal je sporočila, da po navedbah slovenskega veleposlaništva v Atenah na trajektu ni slovenskih državljanov.

Po klicu na pomoč so se odzvala številna plovila v bližini, tako so okoli 130 potnikov iz rešilnih čolnov že premestili na tovorno ladjo, ki je plula mimo.

Helikopterji italijanske obalne straže so v pristanišče prepeljali okoli deset rešenih potnikov.

Na območju so grški in italijanski helikopterji ter reševalna plovila, v akciji sodelujejo tudi albanska plovila.

Trajekt je sicer v lasti italijanske družbe Visemar di Navigazione, v čarterskem najemu pa ga je imela grška družba Anek Lines, ki ima svoj sedež na Kreti, z lastnimi in najetimi plovili pa opravlja redno trajektno službo med pristaniščem Pirej in Kreto, kot tudi številne povezave med Grčijo in Italijo, predvsem z italijansko Ankono, kamor je bil namenjen tudi nesrečni, zdaj goreči trajekt.