Črna kronika

Mama Berta na svobodi, a bo morala paziti

T. J. G. / Dolenjski list
13. 6. 2014, 16.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Berti Hudorovič, ki z družino živi v baraki v največjem novomeškem romskem naselju Brezje, so policisti in kriminalisti v začetku februarja prekrižali posle z drogo. In pristala je v priporu. Ugotovili so namreč, da se precej aktivno ukvarja s prodajo konoplje, heroina in kokaina, k njej pa so hodili zasvojenci (»civili«) iz Dolenjske in Posavja. Dejanje je na sodišču priznala in jo odnesla s pogojno kaznijo.

T. J. G. / Dolenjski list

Kot so ugotovili možje v modrem, je Berta v trgovanje vključila celo svoje mladoletne otroke, ki jim je dajala odmerke droge, da so jo izročili zasvojenim, ti pa so ji seveda mamilo prej plačali. Kriminalisti so pri njej opravili tudi hišno preiskavo, ob pregledu okolice barake pa je vodnik službenega psa med drevjem našel skrito posodo, v kateri je Berta hranila okoli 200 gramov heroina in kokaina pa tudi elektronsko tehtnico.

Ob aretaciji so za njene otroke poskrbeli uslužbenci centra za socialno delo, v času pripora pa sta zanje skrbela Bertina starša. V zaporu je namreč tudi Bertin partner Alijan Brajdič in pred sabo ima še dolgo zaporno kazen, osem let, saj je bil v Ljubljani obsojen zaradi ropa in umora zlatarja. On je bil namreč tisti, ki je roparjema priskrbel orožje, ju pripeljal v Ljubljano in odpeljal domov. Kot so ob Bertinem prijetju sporočili policisti, so jo že obravnavali zaradi droge, nasilja in premoženjskih kaznivih dejanj. Oktobra lani so jo ovadili na tožilstvo, ker naj bi več let na območju Novega mesta preprodajala heroin, v kazenski evidenci pa je za zdaj obsojena le zaradi tatvine. Tudi zato se je tožilstvo odločilo za pogojno kazen.

 »Pogojna kazen je pravzaprav dvorezen meč,« je pogojno kazen dve leti zapora v preizkusni dobi petih let obrazložila sodnica Natalija Picek Kink. Če bo namreč Berta dejanje ponovila, bo morala v zapor, sicer pa je za takšno dejanje, ki je eno težjih kaznivih dejanj, predpisana kazen zapora od enega do 10 let.