Slovenija

Pojoči major gladuje za boljši jutri

Robert Marin
13. 6. 2014, 16.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ladislav Troha, slovenski javnosti bolje znan kot Pojoči major, je v ponedeljek pred poslopjem vlade na Gregorčičevi začel gladovno stavkati. Troha terja odgovornost »vseh ljudi v sistemu, ki so opustili dolžna ravnanja pri izginotju 80 odstotkov arhivov, trgovini z orožjem in divji privatizaciji«. Za boljši jutri je pred vladno palačo pripravljen tudi umreti.

Svet24

»Država, ki je zgrajena na laži, prevari in kosteh nedolžnih ljudi, ne more stati in obstati,« je prepričan Troha, ki izvirni greh za »anarhijo« na sončni strani Alp vidi v uničenju 80 odstotkov arhivskega gradiva tajnih služb nekdanje skupne države. »Gre za to, da so kriminalci počistili dokaze o najhujših zločinih nad slovenskim narodom in se leta 1990 razglasili za demokrate,« pojasnjuje Pojoči major.

Možakar je gladovno stavko napovedal prejšnji teden, ko je v oddaji nacionalne televizije, kjer je beseda tekla o noveli zakona o arhivih, izgubil živce. »Zahtevam kazensko odgovornost gospoda tovariša Milana Kučana, ki je bil odgovoren takrat, ko smo šli v mehek prehod iz totalitarizma v demokracijo, da bi ohranili arhive. Zahtevam kazensko odgovornost vseh dosedanjih glavnih državnih tožilcev, vseh direktorjev arhiva, ki niso sprožili postopkov zoper tiste, ki so izvršili kulturni genocid, vseh urednikov nacionalne televizije, ki niso problematizirali izginulih arhivov, pa še koga. V ponedeljek začenjam gladovno stavko, dokler se te stvari ne uresničijo. Mogoče bom moral umreti. Zgodila se je Srebrenica, pa nismo zamahnili z roko, ah, kar je bilo, je bilo,« je Troha rohnel pred gosti in voditeljico Jeleno Aščič. Kot pravi, je nekdo enostavno moral »udariti po mizi«.

Sivi liki Troho že 11 let preganjajo kot steklo zver.

»V trgovino z orožjem so bili vpleteni tako levi kot desni. Ker so bili vpleteni oboji in imajo pod nadzorom organe pregona, se storilcev kaznivih dejanj ne preganja. Zame so bolj odgovorni tisti, ki niso opravili svojega dela, kot tisti, ki so počeli kriminalna dejanja,« pojasnjuje in nadaljuje: »Tako kot je šla trgovina z orožjem pod preprogo, je šla tudi divja privatizacija. Vemo, da nekateri niso plačali kupnine za BTC, zadeva pa je na sodišču zastarala. Več kot 30 milijard evrov smo davkoplačevalci že plačali za sanacijo bank in nihče ni za to odgovarjal. Vsi se sprenevedajo, ker gre za Banko Slovenije. Vsi guvernerji bi morali biti v preiskovalnih zaporih, ker niso preganjali nadzornih svetov, ti pa niso preganjali članov uprav bank. Vsi v tej verigi so opustili dolžna ravnanja. Gre za to, da se v tej državi končno postavi odgovornost tistih ljudi, ki jih 23 let plačujemo in niso ravnali po črki zakona. Mene pa že 11 let preganjajo kot steklo zver v montiranih kazenskih postopkih ...«

Troha bo gladovno stavkal do izpolnitve zahtev. »Lahko tudi do smrti,« pove in doda, da v boju ni sam, da so z njim »vsi pošteni Slovenci, ne glede na barvo kože in versko pripadnost«.

Kot še pravi, mu je skromno opremo, ležalnik in nekaj odej, posodil Silvo Mesojedec, ki je zaradi nezakonite odpovedi delovnega razmerja v Semenarni Ljubljana na Gregorčičevi vztrajal dober mesec, gladovno stavko pa zaključil prejšnji četrtek devet kilogramov lažji: »Opremo sva si izmenjala, da ni nepotrebnih stroškov. Smo racionalni ljudje. Njegov problem je bil oseben, jaz pa sem v prvo vrsto postavil, kot vedno v življenju, skupno dobro, ker se zavedam, da če bo v skupnosti dobro, potem bo dobro tudi meni.«