Črna kronika

Aretirali armado tatov kovin

STA/G.G.
13. 6. 2014, 16.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ob podpori Europola so organi pregona z akcijo, ki je potekala v 20 evropskih državah, tudi v Sloveniji, nedavno aretirali 271 oseb. Osumljenci so domnevno povezanih z organizirano krajo in preprodajo kovin, identificiranih pa je 146 primerov kraje, so sporočili iz Europola.

Hišne in druge preiskave so konec maja potekale v skladiščih odpadnih kovin, na gradbiščih, po obmejnih prometnicah, na železniških progah in drugih izpostavljenih lokacijah. Operacija, ki jo je vodila belgijska zvezna in sodna policija, je potekala v Avstriji, Belgiji, Bolgariji, na Cipru, Irskem in Finskem, v Franciji, Nemčiji, Grčiji, v Italiji, Latviji in Litvi, na Nizozemskem, Portugalskem in Poljskem, v Romuniji, Sloveniji, Španiji, Veliki Britaniji in na Švedskem.

Po dosedanjih ugotovitvah tatovi ukradene kovine prepeljejo preko več držav in jih prodajo kot odpadne kovine ali za reciklažo daleč stran od mesta kraje.

"Kraje kovin se ne končajo brez žrtev. Imajo lahko uničujoč vpliv na posameznike, skupnosti ali gospodarsko poslovanje. Skupna škoda zaradi kraj kovin daleč presega vrednost samih ukradenih kovin in lahko močno vpliva na ključno infrastrukturo in storitve, kot so železnice, promet in telekomunikacije," je ob tem dejal direktor Europola Rob Wainwright, ki meni, da se s tem lahko spopadajo samo ob stalnem čezmejnem sodelovanju in ob uporabi Europolovega informacijskega sistema.

Na Europolu menijo, da so organi pregona po vsej Evropi z aretacijami in preiskavami poslali jasno opozorilo organiziranim združbam tatov kovin, ki delujejo po vsej Evropi, prav tako pa tudi mnogim skladiščem in odlagališčem odpadnih kovin, ki brez preverjanja sprejemamo vsakršne kovine.