Črna kronika

Celjski kriminalisti zaključili obsežno preiskavao s področja drog

STA/M.J.
18. 4. 2014, 11.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Celjski kriminalisti so v sodelovanju s kolegi z drugih policijskih uprav po državi in hrvaškimi kriminalisti zaključili obsežno preiskavo neupravičene proizvodnje in prometa z mamili. Kot je povedal prvi mož celjskih kriminalistov Damijan Turk, bo za 50 kaznivih dejanj kazensko ovadenih 47 slovenskih državljanov, starih od 20 do 45 let.

PU Kranj

Turk je na današnji novinarski konferenci dejal, da so kriminalisti opravili 46 hišnih preiskav, od tega 17 na območju Policijske uprave Celje, ostale na območju drugih policijskih uprav. Enajstim osumljencem so kriminalisti odvzeli prostost, štiri pa so danes privedli k preiskovalnemu sodniku.

Pri hišnih preiskavah, ki so na območju Slovenije potekale v sredo, so kriminalisti odkrili in zasegli 21 prostorov, opremljenih za gojenje in pridelavo konoplje, 35 kompletov za gojenje gob z aktivno substanco psilocibin, ki je na seznamu prepovedanih drog, okoli 1400 sadik konoplje v različnih fazah zorenja, okrog 10 kilogramov posušenih cvetov konoplje, večje število paketov konoplje, namenjenih nadaljnji prodaji, več opreme za gojenje konoplje, avtomatsko orožje in pripomočke za preprodajo konoplje.

Na podlagi ugotovitev celjskih kriminalistov, da promet z drogami sega do Pomurja, so tudi pomurski kriminalisti začeli z aktivnostmi in po dveh mesecih preiskave obravnavali 16 kaznivih dejanj.

Po besedah prvega moža pomurskih kriminalistov Bojana Rousa so med preiskavo ugotovili, da je šest oseb, starih od 20 do 33 let, v prostorih, prirejenih za umetno gojenje konoplje, neupravičeno proizvajalo konopljo. Tri osumljene so pomurski kriminalisti privedli k preiskovalni sodnici, ki jim je že odredila pripor. Dva izmed šestih osumljenih sta v času izvrševanja kaznivih dejanj prestajala pogojno kazen zaradi ukvarjanja z mamili.

Kriminalisti ocenjujejo, da bi združba, ki je imela hierarhično dodeljene vloge, s pridelavo konoplje in prodajo na veliko v enem letu zaslužila okrog 150.000 evrov. Združbo sta vodila dva osumljenca, stara 29 in 24 let z območja Slovenj Gradca.

Med preiskavo so kriminalisti sodelovali tudi s hrvaško kriminalistično policijo. V hišni preiskavi na območju Hrvaške so kriminalisti prav tako našli prirejen prostor z opremo za gojenje konoplje, zasegli pa so večjo količino konoplje pripravljene za prodajo in nekaj kosov orožja.

Celjski kriminalisti so s preiskavo, ki še ni zaključena, začeli decembra lani. Uporabljali so tako klasične metode policijskega dela, kot tudi prikrite preiskovalne ukrepe, s katerimi so pridobili dokaze o izvrševanju organiziranih oblik kaznivih dejanj.

Ugotovili so, da so glavni akterji kriminalne združbe preko spletne prodajalne organizirali mrežo kupcev oz. odjemalcev z območja Slovenije in Hrvaške ter jim prodajali opremo, snovi in pripomočke za nelegalno proizvodnjo konoplje.

Zajem zaslonske slike (simbolna fotografija)