Črna kronika

Schumacher ni bil edini ponesrečeni!

A.Š.
9. 1. 2014, 17.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Na isti strmini isti dan se ni pripetila le Schumacherjeva nesreča.

Sonce je sijalo 29. decembra v francoskih Alpah, ko se je izkušeni smučar odločil zapeljati nekaj metrov s proge  v globk sneg. Pri tem ni opazil v sneg zakopanih skal, izgubil je ravnotežje in pri tem treščil z glavo v skalo. 

Reševalni helikopter ga je hudo poškodovanega odpeljal v bolnišnico v Grenoble. Isti helikopter, ki je malo pred tem v isto bolnišnico odpeljal enega drugega, bolj znanega ponesrečenca, katerega življenje še vedno visi v na nitki.

To imata skupno Micahel Schumacher in 35-letni Morten Hauberbach iz Danske. Oba sta končala s težkimi poškodbami na nevrokirurgiji s to razliko, da Danec ni nosil čelade.

"Moral bi biti mrtev," je povedal danski smučar za Ekstra Bladet, "Zdravniki so večkrat povedali, da je čudež, da sem ostal živ." 

Kot rečeno za razliko od Schumacherja ni nosil čelade. "Nisem hotel voziti hitro. Misliš, da imaš vse pod nadzorom, pa ni tako." 

Na treh mestih počena lobanja, , vratno vretence, poškodba možganov. 

Dvakrat se je prevrnil, je povedal Hauerbach.

"Lobanja mi je počila od sprednjega dela do tilnika, prijatelji so mi morali držati glavo skupaj. 40 minut, dokler ni prišel helikopter." Zdravniki so mu sestavili glavo nazaj s 50 šivi. "Večkrat sem se prebudil iz nezavesti, enkrat sem instinktivno prijel za glavo in segel kar v notranjost lobanje, grozljivo."

Od takrat naprej Hauerbach leži le nekaj sob stran od Schumacherja. Operirali so ga štirikrat in prav tako so ga po prvi operaciji umetno držali v komi.

Da se je pri njem izšlo bolje kot pri Schumacherju, je le stvar sreče. 

"Gre mi na bolje, a lahko sem le srečen, da sem živ."