Slovenija

Omerzel očitke v interpelaciji označil za neutemeljene

STA
9. 1. 2014, 17.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Minister za infrastrukturo Samo Omerzel je očitke iz interpelacije, ki sta jo vložili SDS in NSi, v celoti zavrnil in jih označil za neutemeljene. Po današnji seji vlade zagotavlja, da ga premierka Alenka Bratušek ni pozvala k odstopu in meni, da bo v DZ dobil potrebno podporo. A bremenili naj bi ga že novi očitki, ob katerih se je zavil v molk.

Dolenjski list

Omerzel je po seji vlade dejal, da ima občutek, da mu ministri verjamejo in da ima njihovo podporo. Meni pa, da je vse, kar mu opozicija v interpelaciji očita, brez realne osnove. Zato je prepričan, da bo interpelacijo politično preživel. Naslednji korak je bitka v DZ, napoveduje minister.

Omerzel je odgovor na interpelacijo vladni ekipi predstavil danes, vlada pa bo zdaj besedilo posredovala v obravnavo DZ. Kot je razvidno iz vladnih gradiv po seji vlade, je Omerzel "temeljito odgovoril na vse očitke ter jih v vseh točkah odločno zavrnil". Vztraja tudi pri stališču, da kot minister za infrastrukturo in prostor dela dobro. Predlagana vsebina interpelacije ga še bolj utrjuje v prepričanju, da gre za "spretno politično preigravanje in ne za vsebinsko soočenje argumentov, mnenj in dokaznih materialov".

V 18 strani dolgem odgovoru je Omerzel poudaril, da je kot minister, ki pokriva pomembna področja v državi, vse svoje znanje, moči ter energijo usmeril v vsebinsko vodenje tega pomembnega resorja, ne pa v politično preigravanje in metanje polen pod noge, je še zapisano v vladnih gradivih.

Interpelacijo, pod katero se je podpisalo 30 poslancev SDS in NSi ter tudi nepovezani poslanec Ivan Vogrin, podpira tudi SLS. Medtem so iz vrst koalicije ministru podporo za zdaj izrecno potrdili le v stranki, iz katere prihaja, DL. S poslanci PS in SD se Omerzel še ni sestal, pričakuje pa, da se bo to zgodilo prihodnji teden. Poslancem DeSUS pa je svojo plat zgodbe pojasnjeval že decembra lani. Prvak te stranke Karl Erjavec je še pred sejo vlade dejal, da so poslanci DeSUS glede podpore ministru zelo zadržani.

Eden od očitkov v interpelaciji so tudi posli ministrovega podjetja Lastinski z državo, zaradi česar mu koalicijski partnerji še niso zagotovili podpore. A bremenili naj bi ga še nekateri posli njegovega podjetja z Družbo za upravljanje z avtocestami RS (Dars). Na novinarsko vprašanje, ali je ministrskim kolegom poročal tudi o poslih, ki jih za Dars izvaja preko naročilnic, Omerzel ni odgovoril konkretno. Dejal je le, da je kolegom pojasnil odgovore na vseh šest točk v interpelaciji.

Na vprašanje, kaj si misli o denimo 20.000 evrov vrednem poslu, ki je lahko predmet javnega naročanja, a se izvaja preko naročilnic, je odgovoril, da je to stvar zakonodaje in da je brez veze, da to komentira. Prav tako ni odgovoril na novinarski komentar, da je v preteklosti zanikal, da bi v času mandata izdal kakršnokoli naročilnico. Tudi za predkazenski postopek, v katerem se je znašel, je izvedel od novinarjev, je pojasnil Omerzel. Bo pa za te informacije, kot pravi, zaprosil tožilstvo.

Prvak DL Gregor Virant je novinarjem po seji vlade zagotovil, da s temi očitki ni seznanjen in je to zanj čisto nova okoliščina. Od Omerzela ima namreč informacije, da njegovo podjetje ne posluje več z Darsom oz. državo. Ob tej predpostavki mu tudi zaupa, je dejal. Omerzelov odgovor na interpelacijo je bil po Virantovih ocenah na vladi sprejet dobro. Na vprašanje, ali bo zahteval ministrov odstop, če se izkaže, da je lagal, pa Virant ne odgovarja konkretno oz. pravi, da je to verjetno retorično vprašanje.

Podpredsednik SD Dejan Židan je spomnil, da bo Omerzel moral prepričati še poslanske skupine. Tako je odgovoril tudi na vprašanje, ali bodo poslanci SD ministra podprli na interpelaciji. Je pa po Židanovih besedah pomembna zaveza ministra, da njegovo podjetje ne bo sklepalo novih poslov z Darsom. Novih poslov ni imel, "očitno se je odločil, da tudi starega posla ne bo podaljšal", je dejal ter še pojasnil, da jih Omerzel ni seznanil s posli preko naročilnic.

Tudi prvak DeSUS Karl Erjavec s posli Omerzelovega podjetja z Darsom preko naročilnic ni seznanjen, je pojasnil pred sejo vlade. Naj to, kot poziva, pregledata računsko sodišče in revizijska komisija in "če gre za zlorabo, ni v redu". Sicer pa so po Erjavčevem mnenju očitki Omerzelu precej resni. "Zavzel se je, da ne bo posloval z državo in če novinarji ne bi odkrili te namere, bi pogodbo verjetno podpisal," je ocenil.