Črna kronika

Pozor! Na delu storilec, ki vas zmede in okrade

M.J.
8. 1. 2014, 09.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Neznani storilec, verjetno tujec, star okoli 40 let in visok približno 180 cm, ki je bil oblečen v rdečo bundo, obut v rumeno-rjave čevlje, na glavi pa je imel kapo s šiltom, je včeraj okoli 14. ure na Bledu s pogovorom in vprašanji pri menjavi denarja za manjše bankovce najprej zmedel delavca v bančni ustanovi, potem pa ga je ogoljufal še za okoli 300 eurov.

Youtube (simbolna fotografija)

S  podobnimi  goljufijami si storilci, zlasti v trgovinah, s preusmerjanjem pozornosti  v  pogovoru ali pa z rokohitrstvom pri menjavi bankovcev večjih vrednosti  za manjše, ponavadi protipravno pridobijo več denarja, kot so ga menjali.

Tovrstne  goljufije,  v  katerih žrtev del svojega denarja zamenja za večjo vrednost  in  ga izroči goljufu, lahko posamezniki prepoznajo po tem, da si storilci  med  menjavo denarja lahko tudi po  večkrat premislijo ali pa vmes predlagajo menjavo denarja v drugo valuto. Storilci so ponavadi zelo mirni, v pogovoru in pri odvračanju pozornosti pa prepričljivi in ravno zato žrtev pozno – navadno šele ob koncu dneva pri štetju denarja – dojame, da je bila ogoljufana.

Zato  je pomembno, da posameznik, ki menja denar, vedno ve, kateri bankovci so  njegovi  in  kateri od druge osebe ali stranke ter koliko je sprejel in koliko  vrača.  Denar  mora imeti tudi ves čas pod nadzorom in pri sebi, ne sme pa se pustiti zmesti.