Svet

Evropska komisija v Atenah pri grški vladi

STA/M.J.
8. 1. 2014, 08.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Evropska komisija bo danes v Atenah na obisku pri grški vladi, s čimer bodo politično zagnali grško šestmesečno predsedovanje EU. Namen teh tradicionalnih uvodnih sestankov je uskladiti prednostne naloge, kar je v primeru Grčije še posebej pomembno, saj je veliko dosjejev zaradi majskih evropskih volitev pod časovnim pritiskom.

Reuters

Evropske volitve bodo narekovale ritem v prihodnjih šestih mesecih. Za Evropo so pomembne v kontekstu razprave o pomanjkljivostih unije in učinkovitosti evropskega aparata, ki jo je razvnela finančna in gospodarska kriza.

Vrelišče odklonilnega odnosa do unije je prav Grčija. Evropa je namreč zaradi nepriljubljenega zategovanja pasu, ki ga od Grkov terja zloglasna trojka mednarodnih posojilodajalcev, v državi postala simbol vsega slabega.

Poleg tega so evropske volitve za Grčijo pomembne notranjepolitično, ker bodo zelo verjetno še oslabile koalicijo, ki jo med drugim sestavljata desnosredinska Nova demokracija in levosredinski Pasok, zaradi česar so mogoče predčasne volitve.

To bo peto grško predsedovanje EU od vstopa države v unijo leta 1981, bo pa prvič v zgodovini unije šestmesečno predsedovanje Svetu EU prevzela članica v tako slabem gospodarskem in političnem stanju.

Glede na zemljepisni položaj in naravne danosti države ni presenečenje, da bo njena pozornost za krmilom EU usmerjena v turizem, obnovljive vire energije, morje in migracije. Grško-turška meja je namreč najbolj oblegan in problematičen del zunanje meje EU.

Med grškim predsedovanjem bo sicer še vedno v ospredju gradnja bančne unije. Do evropskih volitev se pričakuje dogovor o drugem stebru - enotnem okviru za sanacijo ali likvidacijo bank s čim manjšo obremenitvijo davkoplačevalcev in gospodarstva.

Ob finančni in gospodarski razrvanosti Grčije ni presenečenje, da bo predsedovanje skromno - stalo naj bi 50 milijonov evrov. Za primerjavo - Poljska je za predsedovanje v drugi polovici leta 2011 namenila 110 milijonov evrov.