Opel

Calibra, ki je nikoli ni bilo

UP
14. 11. 2023, 22.22
Deli članek:

Opel calibra je prvič zapeljala na ceste pred skoraj 35 leti in do danes je obdržala številne privržence ter oboževalce.

Opel
Opel Calibra II

Šele pred štirimi leti, ko je aerodinamična naslednica mante praznovala 30. obletnico predstavitve, so pri Oplu prvič pokazali eno svojih najbolj varovanih skrivnosti – prototip druge generacije calibre.

Opel calibra II bi morala postati druga generacija kupeja, a dlje od koncepta ni prišlo, pa še ta je kar 20 let čakal skrit pred javnostjo. Calibra II bi morala biti prvotno predstavljena na avtomobilskem salonu v Ženevi leta 1997, a se to ni zgodilo, saj je takratni lastnik Opla, General Motors, spremenil načrte in zavrnil projekt.

Opel
Opel Calibra II
Tako se je ohranil le en konceptni primerek opel calibre II skupaj s prototipom opel calibra cabrio prve generacije v zbirki Opel Classic. Tudi kabrio različica nikoli ni dosegla proizvodnje, namesto nove calibre pa je bila leta 2000 predstavljena kupe različica astre G, ki jo je ustvaril in izdelal italijanski specialist Bertone. Med modeloma je mogoče opaziti tudi nekaj podobnosti. Zlasti vetrobransko steklo in streha se v skoraj enakomernem loku ukrivljata proti pokrovu prtljažnika kot pri calibri II, pri astri coupe pa je mogoče prepoznati celo obliko zadnjih luči prototipa. Čeprav je astra coupe prevzela mesto novega modela coupe v ponudbi, je Opel nikoli ni označil za naslednika calibra, katerega koncept je zasnoval takratni glavni oblikovalec Opla Hans Seer.
Opel
Opel Calibra II
Zakaj se je Opel na koncu odrekel drugi generaciji calibre glede na tradicijo znamke s kupe modeli in uspeh prve calibre, ki je dosegel izjemen prodajni uspeh, odgovor še danes ni povsem jasen. Eno izmed možnih pojasnil je, da je bila ustavitev projekta povezana s stroški in nadaljnjimi načrti za Opel s strani takratnega lastnika znamke.