Obtoženi pedofilije in nasilja

Na Škotskem obtožili tolpo, ki je otroke zapirala v pečico in zamrzovalnik

S.Š.
14. 11. 2023, 21.55
Deli članek:

Sedem članov pedofilske tolpe, ki so se predstavljali kot "čarovnice in čarovniki", je bilo spoznanih za krive vodenja "pošastne" združbe za spolno zlorabo otrok v Glasgowu.

Police Scotland
Skupina obtoženih

V tem, kar je Nacionalno združenje za preprečevanje krutosti otrok (NSPCC) označilo za enega najhujših primerov v zadnjih desetletjih, se je 11 članov pedofilske tolpe soočilo z vrsto obtožb.

Porota na višjem sodišču v Glasgowu je danes spoznala sedem članov tolpe za krive spolnega napada in posilstva. Na sojenju, ki je trajalo več kot dva meseca, je bilo rečeno, da so člani združbe osnovnošolske otroke zastrupljali z alkoholom in kokainom ter jih na različnih posestvih podvrgli skupinskim posilitvom.

Hiša zveri

Odvisniki od heroina so med letoma 2010 in 2020 organizirali redna zbiranja za izvajanje brutalnega nasilja. Starejši otroci so bili prisiljeni zlorabljati mlajše otroke. Na sodišču so kraj, kjer so obtoženci otroke zadrževali, imenovali "hiša zveri”.

Iain Owens (45), Elaine Lannery (39), Lesley Williams (41), Paul Brannan (41), Scott Forbes (50), Barry Watson (47) in John Clark (46) so bili spoznani za krive posilstva in spolnega napada ter za poskus umora in kazniva dejanja, povezana z mamili.

Verjeli so, da jih bodo spremenili v mačke in pse

Med pričanjem in policijskimi razgovori so otroci razkrili, da so jih zapirali v mikrovalovno pečico, pečico, hladilnik in zamrzovalnik, da bi jih poskušali ubiti. Otroci so verjeli, da so njihovi napadalci čarovnice in čarovniki, ki jih lahko s svojimi »čarovniškimi palicami« spremenijo v pse in mačke.

"Dve čarovnici sta me držali za noge, bilo mi je nerodno, vse čarovnice in čarovniki so gledali," je pričal eden izmed otrok.

"Resnično šokanten primer"

Odvetnik osumljenih je te zagovarjal in dejal, da otroci najverjetneje lažejo, tožilci pa so dejali, da bi si otroci le stežka izmislili zločine "najbolj pošastne vrste".

Matt Forde, direktor razvoja pri NSPCC, je za Sky News povedal: "To je resnično šokanten primer. V zadnjih desetletjih je bilo na Škotskem kar nekaj grozljivih primerov. Toda ta je resnično šokanten."