Čas za prenovo

Peugeotova uspešnica z novim obrazom

Artur Švarc
9. 7. 2023, 16.45
Deli članek:

Peugeot 208, najbolj prodajan avto znamke, je star štiri leta in to pomeni, da je napočil čas za prenovo.

Peugeot
Prenovljeni peugeot 208

Lani je bil 208 najbolj prodajan avto v Evropi, skupaj je bilo po svetu prodanih že skoraj milijon primerkov aktualne generacije. Tako kot prenovljena 508 in 2008 pred njim ima tudi 208 oblikovne elemente s koncepta Inception. Oblika žarometov je ostala nespremenjena, je pa v njih povsem nov nabor elementov. Vertikalni LED-stolpec pod žarometom, ki je simboliziral podočnik mačjega plenilca, je zdaj dal mesto trem manjšim LED-elementom, premaknjenim v rob odbijača. Odbijač in maska sta postala eno, na spodnjem delu pa je maska precej širša. Prejšnji stoječi lev v logotipu je zdaj dal mesto novejšemu retro ščitu z levjo glavo, ki je nekoliko večji in na zgornjem delu tudi prebija masko. 

Napis 208 ostaja pred motornim pokrovom spredaj in zadaj, v obeh primerih v novi tipografiji. Tri vertikalne linije, ki so krasile prejšnje zadnje luči, so se zdaj obrnile za 90 stopinj in so ožje ter tečejo horizontalno, na zadku pa ni več Peugeotovega logotipa, ostaja le napis med lučema, prav tako z novo tipografijo. Tudi kamniški modri »e« na stranskem stebričku za električno različico je zdaj v novi pisavi. Peugeot je dodal dve novi barvi, strupeno rumeno in še eno sivo. Vsi 208 imajo zdaj črne pokrove vzvratnih ogledal, GT pa ima črne obrobe kolesnih lokov. Nov je tudi nabor 16- in 17-palčnih koles.

Peugeot
Prenovljeni peugeot 208

V notranjosti je volan dobil novi logotip, ročica ročnega menjalnika je nova, medtem ko je selektor pri samodejnem že pol leta nov in zdaj ostaja enak tudi po prenovi. Opremi Allure in GT imata 10-palčne digitalne instrumente z novo grafiko, GT tudi slavni 3D-efekt. Osnovni paket opreme Activ ima še naprej analogne merilnike. Na sredini imajo zdaj vsi nivoji opreme novi 10-palčni zaslon infozabavnega sistema, višja nivoja tudi v višji ločljivosti, operacijski sistem pa je prav tako nadgrajen na novo različico. Peugeot je že lani septembra nadgradil pogon pri e-208, ki ima 115 kW elektro motor in baterijo z 51 kWh, kar naj bi zadoščalo za 400 kilometrov, šibkejši s 100 kW moči pa ima 362 kilometrov dosega.

Peugeot
Prenovljeni peugeot 208

Motorna paleta ostaja nespremenjena, 1,2 puretech ima 55 kW (75 KM) in petstopenjski ročni menjalnik, močnejši s 74 kW (100 KM) pa šeststopenjskega, za zdaj pa se ne omenjata več s samodejnim menjalnikom. Tu sta tudi hibridni različici s 74 kW (100 KM) in 100 kW (136 KM) s šeststopenjskim samodejnim menjalnik e-DSC6, ki ima dodatno vgrajen blagohibridni 48V elektromotor, ki zniža porabo za 15 odstotkov. Med ostalimi nadgradnjami najdemo nove kamere, ki so končno HD-ločljivosti, za doplačilo dodajo še eno spredaj. Allure in GT imata tri USB-C priključke spredaj in en stari USB-A zadaj, za doplačilo dodajo (razen pri GT) še brezžično polnjenje. Nivoji opreme so zdaj poenoteni in s šestih prehajajo na 3, Active, Allure in GT. Prenovljeni 208 prihaja v salone tik pred koncem leta.