V veri so afriški in krščanski vplivi, beseda vudu pa prihaja iz zahodnoafriškega izraza za boga ali duha.

Največja značilnost vudujskih obredov in osrednji pomen je »obsedenost« častilcev od bogov kulta. Na vrhuncu obredov eden ali dva častilca izgubita zavest in padeta v trans, med katerim ju obvladuje eden izmed bogov ali duhov – nadčloveška sila torej zavzame telo človeškega bitja in zamenja človekovo osebnost s svojo.

VUDUJSKA MAGIJA

V vudujski religiji ima izredno pomembno mesto magija, ki jo izvajajo vudujski čarovniki. Ta ni ločena od religije, kot je običajno, ampak je njen sestavni del. Pri tem pa se vudujski čarovniki nikoli ne sprašujejo o moralnih vzgibih svojih prosilcev in za primerno plačilo opravijo svojo nalogo ne glede na to, ali gre za pravično stvar ali pa morda za umor. Vendar se to le redko zgodi, saj Haitijci, takoj ko zaslutijo prekletstvo, odhitijo k svojemu čarovniku.

Vudujska magija je ena izmed tistih magij, ki zelo uspešno premagujejo časovne in krajevne razdalje. Kar poenostavljeno povedano pomeni, da je vudujskemu prekletstvu nemogoče ubežati v oddaljen kraj. Edina rešitev je, da vernik, ki sluti prekletstvo, poišče zaščito mogočnejšega čarovnika. Velikokrat je celo isti čarovnik pripravljen preklicati prekletstvo, seveda za nekoliko višje plačilo, kot ga je ponudil prvi naročnik.

K nam prihajajo neverjetne zgodbe o vudujski magiji in maščevanju z njeno pomočjo, ki pa jim po natančnem preučevanju te religije le s težavo verjamemo. Poročila o tem pretiravajo, čeprav smo imeli kar nekaj priložnosti slišati take in drugačne zgodbe. Kakorkoli že je, do zdaj o vudujskem maščevanju v Sloveniji še nimamo podatkov.

vudu
Profimedia
Z vudujsko magijo ni šale, saj ne upošteva nobenih moralnih norm.

BOGOVI

Vudujskih bogov in duhov je na tisoče. To niso samo bogovi afriškega izvora, ampak tudi poosebljene naravne sile in predmeti, na primer sonce ali veter.

V vsakem obredu se najprej obračajo k bogu Legba. To je glasnik in prevajalec bogov: brez njegove pomoči bogovi ne morejo komunicirati med seboj, niti s človeškimi bitji. Noben duh ali bog ne more brez Legbovega dovoljenja vstopiti v častilca. Legba nastopa v podobi slabotnega, revno oblečenega starca, ki kadi pipo in se opira na berglo. Kljub fizično šibkemu videzu pa je Legba neznansko močan, in kadar obsede kakega častilca, ta v transu pade po tleh, kakor da bi ga spodrezali.

Loco je bog rastlinstva in ima znanje o skrivnih sposobnostih zelišč, zato je tudi bog zdravljenja. Pogosto ga častijo v obliki drevesa.

Nibo in družina Guedov je družina duhov smrti, ki jih je okrog 30. Poleg funkcije bogov smrti imajo tudi funkcijo bogov opolzkosti in razuzdanosti. Kogar obsedejo, se preobleče v mrliča in si pogosto pripne umeten penis ter hlini posiljevalca vernic ali pa pleše prostaške seksualne plese. Tudi govori in poje opolzke stvari in običajne besede obrača tako, da jim daje seksualni pomen.

Ogu je bog vojne. Njegov simbol je mačeta ali sablja. Častilci, ki jih obsede, si pogosto »umivajo roke« v gorečem alkoholu, narejenem iz sladkornega trsa. Ta bog tudi veliko pije, predvsem rum, in ima rad ženske.

Erzulie je boginja ljubezni. Ko obsede častilca, si ta nadene nakit, razčeše lase in se spogleduje s častilci. Rada ima sladka okrepčila – šampanjec in kolače. Ta boginja je imela veliko ljubezenskih razmerij z drugimi bogovi.