Astro

Dišeče kapljice odpihnejo boleče misli

Mateja Bevk/revija Maja
24. 9. 2018, 18.36
Posodobljeno: 24. 9. 2018, 18.38
Deli članek:

Krepijo dobro počutje, imunski sistem, zdravijo manjše zdravstvene tegobe in v trenutku odpihnejo melanholične misli.

Dreamstime
Eterična olja

Pustite se zapeljati in razvajati eteričnim oljem. Dišijo omamno, aromatično, znajo pa še marsikaj drugega: krepijo dobro počutje, imunski sistem, zdravijo manjše zdravstvene tegobe in v trenutku odpihnejo melanholične misli, ki vas morebiti prevevajo v teh vse krajših jesenskih dneh.

Veliko lepotnih zaslug dolgujemo antičnim Grkom, Rimljanom in Egipčanom, ki so prvi začeli iz rastlin črpati izvlečke in jih spreminjati v čudovita, pomirjujoča in blagodejna olja. Zato so že pred tisočletji imeli lepo kožo, sijoče lase in marsikdaj so nevede pozdravili tudi kakšno bolezensko tegobo.

Sploh v jesensko-zimskih dneh so eterična olja idealna negovalna sredstva, ki vas bodo omamila z vonjem in svojimi neverjetnimi učinki.

Sivka

Eterično olje sivke cenijo zlasti tisti, ki prisegajo na naravno zdravljenje. Olje ima pomirjujoč učinek, je antibakterijsko in deluje protimikrobno.

Dišava za lase: Dodajte nekaj kapljic eteričnega olja sivke svojemu šamponu. Lahko pa ga nekaj kapljic kanete tudi na krtačo za lase in si z njo razčešete naglavno okrasje. Lasje bodo dišeči in sijoči.   

Čiščenje kože: Če na sivkino olje nimate kožne reakcije, ga je varno uporabiti tudi za čiščenje. Zmešajte 118 ml tekočega glicerinskega mila in od 10 do 15 kapljic eteričnega olja sivke. Pretresite in uporabite.

Sprostitev in poživitev: Napolnite kopalno kad s toplo vodo. Dodajte ji šest kapljic eteričnega olja sivke ter prižgite v kopalnici nekaj romantičnih sveč. Uživajte v kopanju, kolikor dolgo želite. 

Pomembno! V nasprotju z drugimi eteričnimi olji, ki jih je treba zmešati z osnovnimi, nosilnimi olji (kot je mandljevo), lahko eterično olje sivke nanašate neposredno na kožo.

Evkaliptus 

Evkaliptusovo olje pridobivajo iz dreves evkaliptusa, ki raste pretežno v Avstraliji. Olje je zelo vsestransko in ima zelo značilen, poživljajoč vonj.

Nega lasišča: Nekaj kapljic eteričnega olja evkaliptusa lahko nanesete neposredno na lasišče in ga s krožnimi gibi vmasirate v kožo. S tem izboljšate prekrvitev. Pri laseh brez življenja pa nekaj kapljic eteričnega olja evkaliptusa zmešajte v šampon ali balzam.  

Naravna dišava: Kapljica tega olja na vrat lahko postane vaša najčistejša oblika parfuma.

Zoper suho kožo: Potolažite suho, razdraženo in srbečo kožo z masažnim oljem, primernim za vsakodnevno uporabo. Zmešajte 10 kapljic evkaliptusovega eteričnega olja z dvema skodelicama olivnega olja ter vtrite v kožo.

Pomembno! Z uporabo eteričnega olja evkaliptusa ne pretiravajte, saj v prevelikih količinah povzroča glavobol.

Palisander (rožni les)

Eterično olje rožnega lesa se pridobiva iz palisandra, majhnega zimzelenega drevesa iz Brazilije. Njegov vonj je opojen, cvetni, začinjen, pravijo tudi, da je naravni antidepresiv.

Za razstrupljanje: Popršite brisačo z mešanico olja palisandra in vroče vode. Brisačo si ovijte okoli telesa in se za nekaj časa pokrijte z odejo.

Odišavi šampon in balzam: Dodajte 15 kapljic eteričnega olja palisandra v steklenico neodišavljenega, nevtralnega šampona ali balzama. Pretresite in uporabite.

Masaža za telo: 15 kapljic eteričnega olja zmešajte s eno skodelico nosilnega olja (jojobe, mandlja). Vmasirajte v obraz in telo za žametno mehko in nahranjeno kožo.

Pomembno! Olje rožnega lesa vedno zmešajte z osnovnim oljem, preden ga nanesete na kožo!

Olje čajevca 

Olje čajevca je koncentrat olj iz listov drevesa, ki uspeva v obalnih predelih Avstralije. Je zelo aromatično, odlično za nego mastne, aknaste kože. 

Pozdravi razpokane ustnice: Zmešajte dve kapljici olja čajevca, eno žlico olja jojobe in malo večnamenske kreme. Nanesite na razpokane ustnice. Pripravek lahko uporabite tudi na suhi, vneti obnohtni koži.  

Nega mastne kože: Zmešajte tri kapljice olja čajevca in dve žlici jogurta. Nanesite na suho kožo za 10 minut, sperite z mlačno vodo.

Za bujne lase: Pri suhih in poškodovanih laseh kupite šampon z izvlečki olja čajevca ali pa nekaj kapljic eteričnega olja čajevca zmešajte v neodišavljen, nevtralni šampon. Olje nahrani lasne folikle in jim vrača vlago.  

Pomembno! Olja čajevca nikoli ne zaužijte. Če ga nanašate na ustnice, se z jezikom ne dotikajte ustnic.

Bergamotka

Olje bergamotke je doma iz Italije (ime je dobilo po mestu Bergamo). Ima bogato, eksotično, svežo in sladko aromo. Povohajte ga in že boste začutili, kako na mah izboljša razpoloženje.

Sprosti mišice: Zmešajte dve kapljici olja bergamotke v mleko za po prhanju. Dobro pretresite in uporabite vsak večer za sproščanje mišic.

Nega pri aknah: Izdelajte svoje sredstvo proti aknam, in sicer tako, da zmešate en del olja bergamotke z najmanj petimi deli gela aloe vere. Mešanico nanašajte na kožo dvakrat dnevno.

Topla kopel: V kopalno vodo kanite pet kapljic eteričnega olja bergamotke. Takšna kopel pomaga sprostiti duševno in telesno napetost ter pomiri kožo.

Pomembno! Bergamotka je fototoksična. To pomeni, da vašo kožo naredi občutljivejšo na sonce. Še 24 ur po uporabi bergamotke na koži se zaščitite s sončnim faktorjem SPF 30 ali več.

Nekaj napotkov za uporabo eteričnih olj 

- Preden uporabite katerokoli eterično olje na koži, naredite alergijski test. Majhno kapljico olja kanite na podlaket in opazujte. Če koža postane razdražena, olja ne uporabljajte več.

-Eterična olja so visoko koncentrirana, zato jih ne uporabljajte neposredno na koži. Zmešajte jih z nosilnim oljem ali drugo osnovo (aloe vera, avokado, jojobino olje, mandljevo olje …). 

- Uporaba eteričnih olj v nosečnosti ni priporočljiva.

- Kupite le 100-odstotno čista eterična olja v zatemnjenih stekleničkah. Temno steklo varuje olje pred sončno svetlobo.