Andreja Katič
STA
Andreja Katič je prevzela pravosodni resor, za seboj pa pustila zmedo na obrambnem ministrstvu, ki jo mora zdaj reševati Karl Erjavec.

Minister za obrambo Karl Erjavec se bo danes sestal z vrhom Slovenske vojske (SV), pravniki vojske in ministrstva ter notranjo revizijsko službo. Cilj srečanja je ugotoviti, ali je junijski ukaz načelnika Generalštaba SV generalmajorja Alana Gederja o povišanju plač pripadnikom SV dejansko neskladen z zakonom. Geder je namreč sredi junija sprejel ukaz, ki je na podlagi 59. člena zakona o službi v Slovenski vojski pripadnikom SV dvignil mesečno osnovno bruto plačo (brez dodatkov) za 19 odstotkov. Ukaz je potrdila takratna obrambna in aktualna pravosodna ministrica Andreja Katič, ki pa je v zadnjih dneh svojega mandata na ministrstvu za obrambo (Mors) odredila notranjo revizijo tega ukrepa in težave, ki bodo temu sledile, spretno prenesla na Karla Erjavca. Po mnenju notranje revizorke je do povišanja plačeupravičenih preveč pripadnikov SV.

Dedič slabega stanja

Glede na pomanjkanje vojakov so tisti, ki so ostali, pri izpolnjevanju z zakonom predpisanih nalog in dodatnih nalog, kot so varovanje zelene meje, vzdrževanje tehničnih ovir, reševanje v gorah, helikopterska nujna medicinska pomoč in prevoz organov, podvrženi precej povečanemu obsegu del.

Novi minister za obrambo Karl Erjavec zadeve še ni želel komentirati prav zaradi prihajajočega sestanka. »Tam bo tudi revizorka in bomo pregledali, kaj je s to zadevo. Prepričan pa sem, da si tisti pripadniki Slovenske vojske, ki operativno delujejo, prav gotovo zaslužijo teh dodatnih 19 odstotkov. Ali je bil ukaz pravilno izveden ali ne, pa je stvar preučitve. Ko bomo preučili, bomo, če je prišlo do napake, to odpravili, nihče pa ne bo za nazaj česarkoli vračal. Moramo pa poskrbeti, da je zadeva za prihodnje pravno čista,« je situacijo komentiral minister za obrambo.

Zakaj je Geder ukazal zvišanje plač?

Geder je junija svoj ukaz utemeljil s tem, da je Slovenska vojska precej kadrovsko podhranjena, obseg nalog pripadnikov vojske pa se ni spremenil, zaradi česar so obstoječi pripadniki bolj obremenjeni. Načelnik generalštaba je sicer letos priznal, da SV primanjkuje okrog 1300 poklicnih vojakov ter da SV ne more zapolniti bataljonskih bojnih skupin z le 60 odstotkov pripadnikov.

Kot je pojasnil, Slovenska vojska za izvajanje nalog potrebuje 8000 profesionalnih vojakov in 2000 pogodbenih rezervistov, sicer nakup nove opreme ne bo imel smisla, saj ne bo vojakov, ki bi jo uporabljali. V stalni sestavi SV je trenutno 6691 pripadnikov. Kadrovski načrt vlade za leto 2018 sicer predvideva slabih 700 pripadnikov več, toda po razpoložljivih podatkih je v lanskem letu k SV pristopilo le 137 oseb, kar dvakrat več pa jih je iz vojske izstopilo. Kot glavni razlog za to se navajajo upokojitve in predvsem nizke plače, zaradi katerih se zaposlitev v vojski slovenskim državljanom ne zdi privlačna.

Stara žalost

Mesečno 19-odstotni dvig plač pomeni okrog 2,3 milijona evrov bruto. Tiskovni predstavnik SV Simon Korez je povedal, da enostavno ni novih kandidatov za služenje. »Potrebovali bi vojaško plačo vsaj tisoč evrov neto, da bi se dovolj mladih odločilo, da postanejo vojaki.«

Toda zdaj, ko vse kaže, da bodo plače znova mizerne, so sanje v tisoč evrih neto hitro izpuhtele. Vojak II. je po 19-odstotnem zvišanju prejel približno 1190 evrov bruto plače, vojak I 1240 evrov bruto, podčastnik – vodnik 1343 evrov bruto, častnik – poročnik pa 1634 evrov bruto. Če bo notranji nadzor pokazal nepravilnosti, se bodo zaposleni v SV vrnili na stara izhodišča, in sicer med 1000 in 1300 evrov bruto. V SV opozarjajo, da bi morebiten umik povišanja izplačil pripadnikom SV, po opozorilih iz vojaških vrst, lahko sprožil velike težave, zato ne izključujejo še večjega števila odhodov.