Ledeni trend

Zakaj bi se namakali v ledeni vodi? razlogov je ogromno!

Sonči Nered Čebašek
17. 3. 2024, 07.13
Deli članek:

Nizozemski motivacijski govorec in ekstremni športnik Wim Hof – Ledeni mož – je v desetletjih samoraziskovanja in revolucionarnih znanstvenih študij ustvaril preprost in učinkovit način za spodbujanje globokih fizioloških procesov, ki vodijo do uresničitve celotnega človekovega potenciala. In z njim obnorel svet.

AdobeStock
Hladna voda spodbuja povečan pretok krvi v mišice in izrabo kisika v telesu.

Wimov odgovor na vprašanje, zakaj ljudje ne živimo s polnim potencialom, je preprost in logičen: »Naš odnos do sveta, v katerem živimo, se je spremenil. Naš življenjski slog nas je ločil od naravnega okolja. Zaradi te nepovezanosti se naši prastari mehanizmi preživetja ne sprožijo več in izgubili smo stik s svojo notranjo močjo, z drugimi ter naravo.«

Z njegovo metodo pa te mehanizme lahko obudimo, saj sproža reakcije globoko v naši DNK. To je preprosto razložiti z vidika evolucije, saj so se morali naši predniki prilagoditi ekstremnim vplivom okolja, da so lahko preživeli kot vrsta. Naše telo je to sposobnost ohranilo, le obuditi jo je treba.

LEDENI MOŽ

Metoda Wima Hofa združuje dihalne tehnike, meditacijo in izpostavljanje hladnim ekstremnim razmeram, da bi izboljšali telesno in duševno zdravje ter povečali odpornost organizma.

Ta metoda je sprva postala znana po svetu zaradi izjemnih dosežkov Wima Hofa v prenašanju ekstremno nizkih temperatur in sprožitvi zavestnega nadzora nad avtonomnim živčnim sistemom. Zato se ga je tudi prijel vzdevek Ledeni mož.

Njegov sloves zaradi podiranja rekordov v vzdržljivosti v ledenem okolju in pripovedi tistih, ki njegovo metodo prakticirajo, o ne le srečnejšem življenju in večji moči, temveč tudi o malodane čudežnih ozdravitvah, so po svetu zasejale na milijone njegovih privržencev. In kako je bilo to število ugotovljeno? Zaradi izvajanja ene od treh točk njegove metode – izpostavljanja ekstremnemu mrazu –, saj so ljudje v vseh letnih časih v mrzlih in celo poledenelih jezerih in rekah pač vsem na očeh. Le malokdo še ni slišal za ledene potope v Kamniški Bistrici, ki pa je le ena od mnogih slovenskih točk izvajanja Hofove metode.

V primerjavi z večino drugih zdravilcev se Hof ne izogiba znanstvenemu preverjanju njegove metode. Svoje telo je že večkrat dal »na voljo« raziskovalcem, ki so na podlagi preiskav prišli do zanimivih ugotovitev o odklepanju polnih človeških potencialov.
Z veseljem in v spodbudo jih nekaj delimo z vami.

AdobeStock
Obstajajo tudi posebne kadi, ki ledene potope omogočajo doma.

POZITIVNI UČINKI LEDENE KOPELI

Hladna voda ima na telo najmanj tri pozitivne učinke.

Okrevanje mišic

Ko se telo izpostavi hladni vodi, se krvne žile zožijo, kar lahko zmanjša vnetje in oteklino v mišicah po intenzivni vadbi ali poškodbah. Raziskave so pokazale, da ledene kopeli zmanjšujejo mišično bolečino, izboljšujejo okrevanje in pomagajo pri obnovi mišičnega tkiva.

Izboljšanje športne zmogljivosti

Hladna voda spodbuja povečan pretok krvi v mišice in izrabo kisika v telesu, kar lahko izboljša mišično delovanje in vzdržljivost. Študije so pokazale, da uporaba ledenih kopeli po vadbi zmanjšuje utrujenost mišic ter izboljšuje moč, hitrost in okrevanje športnikov.

Pospešeno okrevanje po poškodbah

Hladna voda zmanjšuje oteklino, lajša bolečino in pospešuje celjenje poškodovanega tkiva. Ledene kopeli pomagajo pri rehabilitaciji po športnih poškodbah, kot so zvin gležnja, izpahi in mišične napetosti. Prav tako pripomorejo k zmanjšanju trajanja okrevanja in omogočajo hitrejšo vrnitev k dejavnosti.

VPLIV LEDENIH KOPELI NA MOŽGANE

Ko se potopimo v ledeno kopel, se temperatura naše kože hitro zniža. Ta hladni dražljaj pošlje signal v naš centralni živčni sistem, ki vključuje tudi možgane. Možgani se odzovejo tako, da sprožijo zaporedje nevrokemičnih reakcij in sprememb v možganski aktivnosti.

Zmanjšanje vnetja

Ko se temperatura telesa zniža, se zmanjša pretok krvi v določene dele možganov, kar lahko zmanjša tudi vnetne procese v teh predelih.

Izboljšanje razpoloženja

Hladne kopeli spodbujajo sproščanje endorfinov, ki so hormoni sreče. Ko se naši možgani odzovejo na hladen dražljaj, se aktivira tudi sistem nagrajevanja, kar lahko vodi do izboljšanja razpoloženja in zmanjšanja stresa.

Povečana osredotočenost

Hladen šok aktivira možganske centre, ki so odgovorni za pozornost, kar lahko koristi pri opravljanju nalog, ki zahtevajo visoko koncentracijo.

Izboljšana cirkulacija

Med ledeno kopeljo se krvne žile v možganih zožijo, kar zmanjša pretok krvi v ta predel. Po ledenem potopu pa se krvne žile znova razširijo, kar pospeši pretok krvi ter s tem tudi dostavo kisika in hranilnih snovi v možgane.

Zmanjšanje bolečine

Hladne kopeli imajo lahko analgetične učinke in pomagajo zmanjšati občutek bolečine. To je posledica zmanjšanja vnetja in aktivacije endorfinov, ki delujejo kot naravni analgetiki.