Imate kaj dodati?

25 stvari, ki se nam zdijo samoumevne, a to nikakor niso

Lori Deschene
21. 2. 2023, 16.48
Posodobljeno: 21. 2. 2023, 17.17
Deli članek:

Ni slaba ideja, da občasno razmislite, katere stvari se vam zdijo samoumevne. Navadne, vsakdanje stvari …

Profimedia
Vaša prha deluje in lahko se osvežite.

Zjutraj včasih takoj, ko odprem oči, začnem razmišljati o vsem, kar moram narediti. Ne opazim sonca, ki sije skozi moje žaluzije. Ne predstavljam si, kaj vse bi mi lahko šlo prav v dnevu, kot je predlagal Srinivas Rao v svojem delu Kako se vsako jutro zbuditi na vrhu sveta.
Namesto tega se takoj vrnem k seznamu opravkov in razmisleku o ovirah, ki se jim nameravam izogniti.

V tistih dneh, ko moj um preide v način obrambnega pesimizma (in si predstavljam vse, kar bi lahko šlo narobe; ustvarjam načrte, kako te stvari zaobiti), se mi zdi nujno, da grem tako naprej. Kot da bi mi stres in načrtovanje omogočala večji nadzor nad dnevom.

Ironija je, da tako razmišljanje ne pomaga preprečiti kaosa in boja (sta neizogibna), temveč vsaj na neki ravni dejansko ustvarja situacije, ki bi se jim najraje izognili.
Zato sem se začela osredotočati na vse majhne stvari, ki gredo običajno prav, namesto na velike stvari, ki bi lahko šle narobe.

V mislih sem sestavila seznam stvari, ki jih pogosto jemljemo za samoumevne (nekatere gotovo veljajo tudi za vas, ali pa celo vse). Ko začnete razmišljati o vsem, česar ne morete nadzorovati, je koristno tudi, da cenite vse tiste malenkosti, ki večino dni delajo v vašo korist.

NIČ OD NAŠTETEGA NI SAMOUMEVNO
1. Zbudili ste se z dihanjem. Ne glede na to, kaj se zgodi v urah, ki so pred vami, se lahko vrnete k svojemu dihanju za občutek miru in prisotnosti.
2. Imate svobodo pri izbiri, kaj boste počeli danes, tudi če imate nekatere omejitve. Včasih se nam te zdijo samoumevne, toda kaj počnemo vsak dan, je res naša izbira.
3. Imate posteljo za spanje. Tudi če niste spali toliko, kot bi si želeli, ste imeli možnost počivati nekje na razmeroma mirnem mestu.
4. Pred vašimi vrati se ne dogaja orkan, tornado, tajfun ali druga naravna katastrofa.
5. Imate sredstva, da danes pojeste tri obroke.
6. Vaša streha ne pušča velikih količin vode neposredno na vašo glavo.
7. Imate sposobnost čutiti, pa čeprav so vaša čustva včasih močna – veliko bolje kot živeti življenje kot sociopat, za vas in vse okoli vas!
8. Vaš tuš deluje – z vročo vodo, kar pomeni, da vam ni treba iti v službo, ne da bi se umili in osvežili telesni vonj.
9. Če nimate dela, imate neskončne možnosti za svojo prihodnost. Trenutno je morda nekoliko neprijetno, vendar je vaša prihodnost popolnoma odprta, pripravljena, da jo zgrabite in uživate.
10. Sonce sije in vam daje vse tiste možganske kemikalije za dobro počutje. (Sonce dejansko poveča proizvodnjo serotonina – to je naravni dvig razpoloženja!)
11. Nimate sindroma zlobne čarovnice z zahoda, kar pomeni, da če dežuje, se verjetno ne boste stopili.
12. Vaša omara ni čez noč zgorela, kar pomeni, da imate kaj obleči.
13. Imate svoja čutila, da lahko uživate v svojih najljubših vonjavah, zvokih in/ali pogledih.
14. Imate dostop do zabave, ne glede na to, ali to pomeni vaše najljubše melodije, oddaje ali knjige.
15. Ko vozite, je morda na sporedu vaša najljubša jutranja radijska oddaja in je tako smešna, da vas prometni zastoji sploh ne živcirajo.
16. Kar zadeva prometni zastoj: ne bi se znašli v njem, če ne bi imeli delujočega avtomobila.
17. Vaš računalnik deluje, kar pomeni, da ne boste potrebovali IT-jevcev, ki bi vas zmotili pri delovnem ritmu.
18. Imate mobilni telefon in možnost povezave z internetom, kar lahko olajša življenje.
19. Imate pisarno ali delovni prostor, pa čeprav v skupni rabi; torej lahko razmeroma učinkovito opravite stvari, kar vam omogoča prosti čas pozneje.
20. Če nimate pisarne ali delovnega prostora, lahko svobodno delate, kjerkoli želite. Pojdite za nekaj časa delat pod drevo.
21. Prejeli ste e-pošto, ki vam daje vedeti, da je nekomu mar za vas, tudi če gre za eno od tistih verižnih e-poštnih sporočil ... Prijateljica jih tako rada pošilja posebnim ljudem v svojem življenju.
22. Če niste prejeli nobenega takega sporočila, ga lahko pošljete vi, da nekomu drugemu spremenite dan.
23. Prejeli ste klic ali glasovno pošto od nekoga, ki ga pogrešate, kar vam daje priložnost za povezavo in celo malo skupne nostalgije.
24. Če tega klica niste prejeli, imate dostop do telefona, kar pomeni, da ga lahko opravite. Vsak dan, ko se pomembno povežete z nekom drugim, je lahko odličen dan.
25. Nekdo vas ima rad, zato boste ne glede na to, kaj se zgodi v prihodnjem dnevu, vse dobro prestali – s podporo ljudi, ki jim je mar za vas.
Vsak dan gre marsikaj prav. Odločam se, da začnem dan tako, da sprejmem dobro v sedanjosti, namesto da bi poskušala predvideti in nadzorovati slabo v prihodnosti.
Imate kaj dodati na seznam?

Dreamstime
Imate svoja čutila, da lahko uživate v vonjavah.