Komunikacija z živalmi

Bi se pogovorili s svojim kužkom ali muckom? Nič lažjega!

Neja Kralj
9. 2. 2023, 13.13
Posodobljeno: 9. 2. 2023, 13.15
Deli članek:

Ni vam treba biti dr. Dolittle, da bi vzpostavili komunikacijo z živalmi. Pravzaprav je preprostejše, kot si morda mislite. In to lahko počnete, kadarkoli ste v stiku z živaljo – če verjamete ali ne.

Profimedia
S psi je najlažje delati, saj se kot krdelne živali usklajujejo s človeškim »vodjo tropa«.

Bistvo je v prepoznavanju tega, kar oni sporočajo vam, in v načinu komunikacije, da živalim omogočite razumeti tisto, kar jim govorite vi.
Z malo vaje lahko vsak osvoji to veščino. Ključ je v potrpljenju in ljubezni.
Začnite z nečim preprostim. Za začetek vadite s tistim družinskim ljubljencem, ki ga najbolje poznate. Z mačkami je lahko malce težje, ker so bolj izbirčne glede osebe, s katero so pripravljene komunicirati in ji prisluhniti. Če z mačko nimate prav pristnega odnosa, vam bo morda lažje začeti komunicirati s psom, saj je krdelna žival in se lažje uskladi z vodjo tropa (torej z vami).

PRISTOP H KUŽKOM
Nežno in tiho je formula za uspeh. Začnite tako, da odvedete psa v tiho sobo, kjer bo prišel do izraza vaš glas (če ga že dobro pozna, ste v prednosti). Sedite na tla poleg psa ali naj on sede poleg vas v naslanjač oziroma na posteljo, če mu je dovoljeno. Božajte ga tam, kjer mu najbolj ugaja, dokler se ne sprosti, nato pa mu začnite tiho in nežno govoriti besede ali kratke stavke – s ponovitvami. Na primer: »Živjo, srček, živjo, srček, živjo, srček ...« Izberite svojo frazo in ga tako nagovarjajte. Ko ste ponovili desetkrat, zaprite oči in ostanite v tišini. Nehajte božati psa in si v mislih ustvarite podobo tega, kar želite, da naredi. A naj ne ostane le pri miselni sliki, predstavljajte si, da si s psom delite zavest in so vajine misli ter emocije povezane.
Prikličite občutek trenutka, ko psu dajete nagrado, on pa vam naklonjenost vrača.
Živali, kot so mačke, psi in nekateri večji sesalci, to interakcijo dokaj hitro občutijo. Če želite, da vam pes položi glavo na noge, si predstavljajte, da to počne, vi pa ga za nagrado pobožajte. Morda bi bilo dobro, da ga pogledate v oči in mu miselno ter čustveno prenesete informacije.
Pomaga tudi, če si predstavljate, da se hkrati aktivirata vaše in njegovo tretje oko; to se bo tako ali tako zgodilo, ko boste usmerili pozornost na misli, ki se izmenjujejo med vama. Ko to storite, spet izgovorite ključno frazo in pošljite podobo v njegove misli, kot da jo tja odnaša oblaček.
Ponavljajte, dokler ne vstane in odide ali dokler vam ne položi glave na noge.
Pomembno je vedeti, da če pes vstane in odide ali če se na vaše delovanje ne odziva, to ne pomeni nujno, da počnete nekaj narobe. Morda ga to preprosto ne zanima, ne želi poskusiti ali pa v tem trenutku ni usklajen z vami in misli na nekaj čisto drugega.
Številni psi pozornost hitro preusmerijo drugam, na to vplivajo najrazličnejši dejavniki – pasma, starost, prehranske navade (je hrana vedno dostopna ali ga vi redno hranite?), sprehajalne navade ... Od vsega tega je odvisen uspeh. Običajno se kastrirani samci in samice z radostjo prepustijo vizualizirani obljubi ljubkovanja in od njih lahko pričakujete, da se bodo na sugestije hitro odzvali. Če vam uspe, čestitke! To je bila vaša prva komunikacija s psom!

Profimedia
Če vaša mačka ne mara crkljanja, jo poskusite motivirati z obljubo poslastice.

KOMUNIKACIJA Z MUCKI
Trdoglave in svojeglave mačke! Ne glede na to, ali ste ljubitelj psov, mačkov ali obojih, dejstvo je pač, da so mačke nekoliko bolj trmoglave. Če so pripravljene sprejeti vaš slikovni pogovor, ga bodo sprejele, sicer pa ne, in bog vam pomagaj, če jih boste poskušali prisiliti, da storijo nekaj, česar nočejo.
Če se vaša mačka izrazito rada crklja, vsekakor vizualizirajte, kako jo gladite po dlaki in ljubkujete, če pa ni tako, ji poskusite pokazati, da bo dobila priljubljeno poslastico. Znova izgovorite ključno frazo. Veste, kakšen ton glasu ima rada. Govorite denimo s tonom, ki bi ga uporabili pri hranjenju otroka. Po nekaj trenutkih (mačke se hitro zdolgočasijo) izgovorite ključno frazo in mačko pobožajte, ustavite se, nato začnite vzpostavljati povezavo.
Pri mačkah najbolje deluje jasna, hitro poslana slika. Ničesar ne zahtevajte. Samo posredujte sliko ljubezni za začetek. Vizualizacija hranjenja (pred resničnim hranjenjem) po navadi dobro deluje. Ste pomislili morda, da bo mačka odhitela k posodi s hrano, če boste to storili pred hranjenjem? Absolutno imate prav. V tem je tudi smisel. Mačka se bo navadila, da ji govorite, kako dobre stvari pridejo v pravem času. Kasneje ji lahko nenadoma pošljete podobo nečesa povsem drugega in razumela vas bo.

Profimedia
Pogovor s pticami zaradi manjše inteligence zahteva več potrpežljivosti.

KAJ PA DRUGE ŽIVALCE?
Če se pogovarjate z manjšimi živalcami, pticami ali plazilci, seveda upoštevajte, da imajo manjše možgane. Sprejemanje podob bo počasnejše, nivo zavesti je precej nižji kot pri mačkah ali psih, zato je tudi posobnost usklajevanja precej omejena. Če je žival že vaš hišni ljubljenec, je sicer navajena zvoka vašega glasu, če pa (še) ni vaša, raje malo počakajte na pogovor z njo. Bodite potrpežljivi. Če žival ne reagira na ključno besedo ali stavek, kar je zelo mogoče, najdite kakšen drug zvok. Morda tiho izgovorite »čččč« ali nežno »šššš«.
Nekateri plazilci uživajo v človeškem dotiku, vendar to ni značilno. Enako je s pticami, z želvami, žabami ... Če žival ne mara dotika, ostanite pri šepetanju. Na začetku ritmično ustvarjajte ključni zvok. Ko se žival navadi nanj, si hitro zamislite preprosto podobo oziroma sliko, brez večjih podrobnosti. Slika naj bo jasna in enostavna, vi pa morate biti hitri. Vizualizirajte in podobo takoj posredujte. Zapomnite si, z vajo dosegamo popolnost.

KADAR POTREBUJEJO POMOČ
Če se vaš hišni ljubljenec poškoduje ali ni videti dobro, ga lahko vprašate, kaj ga boli ali zakaj se tako obnaša. Le posredovati mu morate njegovo podobo, prav takšno, kakršna je, ter mu prikazovati posamezne dele telesa, enega za drugim, dokler vam z neko gesto ne sporoči, da se zaustavite. Lahko vas poliže, se premakne, začne presti, a če ste zelo zbrani, boste zaznali, da vam žival celo govori, kaj natanko je njena težava. To je zelo koristno, kadar naletite na poškodovano žival. Seveda je treba poudariti, da je pri neznani živali sprva pametno ostati na varni razdalji. Tudi iz daljave lahko z njo komunicirate in jo umirite, če je preplašena. Lahko ji pošljete slike, ki jo prikazujejo zdravo, v trenutku dobrega počutja. Pošljete lahko celo ljubezen. Ljubezen ne potrebuje vizualizacije in podobe. Pošiljka blagodejnega občutka miru dela čudeže.

Profimedia
Komunikacijo z živalmi začnimo doma, s svojimi hišnimi ljubljenčki.

UPORABLJAJTE BESEDE
Več ko komunicirate, bolj se z živaljo zbližujete. Vsak lahko verbalno komunicira s svojimi živalmi. Mačke in psi tudi zelo hitro razumejo, kaj pomenijo določene besede, zlasti če so povezane z nečim ugodnim, na primer hrano. Z vajo se bo vaša povezanost z živaljo poglabljala in besede kmalu ne bodo več potrebne. Takrat postane čarobno.

ALI ODGOVARJAJO?
Seveda odgovarjajo. Na različne načine. Zavest nekaterih večjih sesalcev je take stopnje, da odgovarjajo takoj. Nekateri psi znajo jasno »povedati«, kaj želijo: božanje, hrano, vodo, sprehod ... Pri nekaterih takoj veste, kdaj so zadovoljni in kdaj slabe volje. Ko začnejo tako dobro komunicirati, pa je dobro vzdrževati ta komunikacijski kanal.

TELEPATSKE SPOSOBNOSTI
Pogosto vprašanje je: »Ali moram razviti telepatske, nadčutne sposobnosti, da bi govoril(a) z živalmi?« Odgovor je – da.
Toda ne skrbite, vsak lahko razvije nekaj teh sposobnosti. To imamo v sebi. Morda jih še ne prepoznavamo in jih moramo izpopolniti, a pomembno je, da jih lahko pridobimo.
Podobno, kot velja za možganske funkcije (lahko jih izboljšamo z vajami, učenjem) ali mišice (če želimo mišičasto telo, ga moramo spraviti v pogon in skrbeti, da ostaja aktivno). To so naši darovi, uporabimo jih. Pogovarjanje z živalmi je eden tistih darov, ki nam lahko v življenje prinesejo veliko čarobnosti, sreče, ljubezni in tople povezanosti.