Več bogastva, več nesreče?

Vse je mogoče, ko izbrišemo meje v svojih glavah

Danica Lončarič, NLP coach
13. 7. 2022, 13.08
Posodobljeno: 13. 7. 2022, 13.50
Deli članek:

Si želite znova začeti svoje življenje, pa ne veste, kako? Se vrtite v negativnem krogu in ne veste, kako bi prekinili cikel? Živite v stresu, ki se ga želite znebiti? Potem je čas, da se »resetirate«!

Pixabay
Vedno smo sami odgovorni za naše sprejemanje in sidranje problema.

Najbogatejše države na svetu imajo največ primerov depresije in anksioznosti, ki sta glavna krivca za slabo počutje. Več ko imamo oziroma želimo, večji občutek praznine nas torej preveva?
Vprašanje je, zakaj nekdo, ki že ima veliko, še vedno ni srečen oziroma je enako nesrečen kot tisti, ki nima veliko. Prav enako vprašanje – zakaj je tako nesrečen – je za tistega, ki živi povprečno življenje in nima veliko.
Vsak dan dobimo na tisoče »opozoril« (beri: reklame, Facebook, televizija, pogovori z znanci ...), ki nas opomnijo, česa vsega nimamo, da ne živimo prav in kako bi morali živeti.

TEHTANJE V MOŽGANIH
Naši možgani imajo v istem predelu tako občutek za užitek kot občutek za bolečino. Tako se nam tisti delček možganov, ko doživimo nekaj prijetnega in lepega, prevesi na ugodno stran tehtnice, ko pa doživimo nekaj neprijetnega, se nam na istem delu prevesi v bolečino oziroma neprijetnost.
Ko naši možgani presojajo, ali je kaj dobro ali slabo, se dogaja proces, ki mu rečemo stres. Možgani dojemajo stres kot nekaj, kar je treba takoj ublažiti z nagrado, s prijetnim občutkom.

VSEPOVSOD NADOMESTKI
Če bi ljudje posegali po prijetnih sprožilcih dobrega občutka, bi živeli v harmoniji in sreči. Težava pa nastane, ker imamo danes preveč »nadomestkov« za ponarejanje dobrega občutka, ki niso pristni. Lažne občutke nam dajejo alkohol, hrana, televizija, računalniške igrice …
Pri »uporabi« teh nadomestkov se v naših možganih kot nagrada sprošča dopamin. Medtem ko mislimo, da smo nagrajeni, sproščeni, naši možgani obenem »tehtajo« na tisto stran, ki sprošča bolečino. Prav ta občutek tehtnice, ki tako nesmiselno niha, nas potiska, da posegamo po še več nadomestkih, in tako lahko tonemo še globlje.
A že samo če bi se za trenutek ustavili in se uprli skušnjavi, bi nam to lahko pomagalo in nas vrnilo k pravim občutkom, na pravo pot.

NUJNO POSTENJE
Kako prekinemo cikel neugodja, ki nas potiska v skušnjave lažnega nagrajevanja?
Najbolje je, da za nekaj časa ukinemo vse nadomestke, ki nam dajejo lažne občutke. Najkrajši primeren čas bi bil 28 dni.
Abstinenčna kriza je lahko za nekatere težji proces, saj je odvisno, kako globoko ste že v svojih razvadah, a ravno ta moč, ki bo iz dneva v dan večja, naj bo vaša motivacija za doseganje cilja.
V času, ko se postimo od naših destruktivnih razvad, moramo poiskati razlog, zakaj smo že v začetku posegli po njih. Veliko ljudi poišče krivca v službi, partnerju, genih … A težava ni v drugih, temveč v našem dojemanju okolice, ki nam je storila »krivico«. Vedno smo sami odgovorni za naše sprejemanje in sidranje problema. Zato je zelo pomembno, da najprej postavimo nov, trden značaj, ki bo kos problemom in izzivom ter dosegal zastavljene cilje.
Če želite spremembo v življenju, se morate najprej spremeniti vi!

KDO STE VI?
Opravite temeljito analizo in ugotovite, kdo sploh ste. Iskreno si odgovorite na naslednja vprašanja.
1. S kom preživljam svoj čas, kdo so moji prijatelji, kdo je moj partner, v kakšni družbi se gibljem ... Ali to druženje/odnos dobro vpliva name?
2. Imam odnos, posel ali življenje pod nadzorom?
3. Kakšne so moje vrednote? Kako bi opisali sebe?
4. Kaj me motivira? Kaj me osrečuje?
5. Kakšen je moj popoln dan?
6. Ko me je nečesa strah, kaj mi ta strah sporoča?
7. Kateri vzorci/skušnjave uničujejo mojo identiteto?
8. Kaj je zame najpomembnejše?
9. Se jezim zaradi nepomembnih stvari?
10. Delam tisto, kar želim, ali delam proti svoji volji?
11. Kaj si želim biti?
12. Sem na poti k tistemu, kar želim postati?
13. Kaj je poanta mojega življenja?
Če vam odgovori niso všeč in jih vidite negativno, potem je čas, da na tistem področju nekaj spremenite.
V svoje življenje namreč ne privlačite tistega, kar si želite, temveč tisto, kar ste!

POT V POZITIVNOST
Čas je, da se povežete sami s seboj. Veliko se govori o duhovnosti, ezoteriki, samozdravilstvu, bioenergijah ... Jaz pa vam predlagam stroko, ki ima za seboj najnovejše raziskave, ki dokazujejo, da si ljudje lahko pomagamo tudi sami!
Kvantni fiziki so začeli odkrivati materijo in nematerijo, odkrivajo med zavednim in nezavednim, odkrivajo, kakšno moč in vibracijo ima naša misel ter kakšna je čista brezmejna zavest, ki, ko jo dosežemo, ko sproščamo pozitivno energijo, moč, ljubezen, dinamiko, kreativnost …
In kako dosežemo čisto brezmejno zavest? S transcendentalno meditacijo. O njej lahko na spletu najdete veliko literature. Pri nas imamo tudi tečaje TM. Pozanimajte se in poskusite, kako s pravilno mantro, ki mora biti specifična in zavestna, mantra, ki bo imela zvok, misel in občutek, obrniti zavest v svojo globino.
Globlje ko gremo v meditacijo, višjo raven »inteligence« dosegamo – in ta nas popelje v veliko poenotenje, prostor, v katerem lahko ustvarjamo našo realnost in prebudimo vse naše pozitivne čute.
Ko doživite transcendentalno meditacijo, prenesete v svoj materialni svet vse njene kakovosti.
Meje so samo v naših glavah; ko jih enkrat izbrišemo, je vse mogoče!