Škandal pri sosedih

Župan Murterja občinski denar razmetaval v celovškem bordelu

S.R.
13. 7. 2022, 13.56
Posodobljeno: 13. 7. 2022, 13.57
Deli članek:

Noč v avstrijski javni hiši ga je stala 1560 evrov, a sam pojasnjuje, da je na sicer službeni poti pomotoma uporabil napačno bančno kartico.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Na tnalu hrvaške javnosti se je s posebej lascivnim zapletom danes znašel župan občine Murter-Kornati, ki je seveda del priljubljenega dalmatinskega otoka Murter. Kaj natančno razburja Hrvate? Kot ekskluzivno poroča hrvaški portal Telegram, je župan Toni Turčinov občinski denar trošil za mesene užitke v enem od avstrijskih bordelov. Dokopali so se namreč do računov iz zdaj že zaprtega celovškega bordela La Cocotte, ki so bili aprila 2019 plačani kar z občinsko kartico. Turčin je tam v eni noči, ko je javno hišo obiskal v okviru službene poti v Avstrijo, zapravil 1560 evrov občinskega denarja. V Avstriji se je sicer mudil zaradi turistične promocije Murterja na avstrijskem trgu.

Turčinov, ki se je leta 2016 na županski položaj zavihtel kot kandidat koalicije Hrvaške kmečke stranke (HSS) in Hrvaške narodne stranke (HNS), se je na poizvedbe portala sprva odzval z izgubo spomina. Kot je dejal prejšnji ponedeljek, mora o dogajanju najprej povprašati svoje zaposlene, a da prosi za razumevanje, saj se trenutno nahaja na rehabilitaciji zaradi operacije ahilove tetive. Pozneje, ko je pobrskal po spominu, je postregel še z uradnim odgovorom. Priznal je, da se je tiste noči v bordelu družil »s potecialnimi gosti in gostitelji,« a da je pomotoma plačal z napačno bančno kartico. Tako njegov zasebni kot službeni, torej občinski račun, sta namreč odprta pri isti banki, zelo podobni sta si tako tudi kartici. Pojasnil je še, da je občini, ko je zmoto ugotovil, denar vrnil, pri čemer pri portalu Telegram poudarjajo, da z zneskom ni neposredno oplemenitil občinskega proračuna, temveč je, kot jim je potrdil sam, pozneje z lastnim denarjem pokril neke druge stroške bivanja, ki jih je imela občinska delegacija. Predložil je tudi račun za bivanje v enem od celovških hotelov, na katerem je bila zanimivo natančno ista številka, kot na računu iz bordela. Nočitev naj bi plačal 12 osebam, a se pri portalu sprašujejo, katere osebe so to, saj naj bi na zadevnem službenem potovanju Turčinova spremljali le direktorica lokalne turistične agencije in neka receptorka.

Na vprašanja, kdo so bili preostali ljudje na službenem potovanju po Avstriji, iz občine zaradi »varstva osebnih podatkov« niso želeli odgovarjati, v molk pa se je zavil tudi Turčinov, za katerega so imeli še kopico drugih vprašanj. Dejal je, da je že vse pojasnil in da prosi za »mirno nadaljevanje rehabilitacije.«