Astro

Vam kdaj rečejo, da ste preveč občutljivi? Morda pa sodite med empate!

T. Hoy, sn
8. 9. 2021, 13.46
Posodobljeno: 8. 9. 2021, 13.53
Deli članek:

So vam kdaj povedali, da ste preveč občutljivi? Ali pa ste kdaj vedeli, kaj občuti prijatelj, bližnja oseba, ne da bi vam to povedala? Se vam kdaj, kadar ste v gneči, zazdi, da vam bo razneslo glavo?

pixabay
mehurček

Če ste na katero od teh vprašanj odgovorili pritrdilno, potem ste empat.
Oglejmo si torej, kakšni ljudje so empati in kakšne so njihove psihične značilnosti.

Empate lahko opišemo kot ljudi, ki globoko čutijo. Čutijo čustva ljudi okoli sebe, če jim je to všeč ali ne, energijske receptorje oziroma čakre imajo namreč bolj odprte kot drugi ljudje. In ko komunicirajo z ljudmi, zlahka ujamejo njihove misli, občutke in skrbi.
Večina empatov meni, da je imeti to sposobnost prekletstvo, toda v resnici je empatija dar, ki ga je treba negovati. Zavedanje te sposobnosti vam bo omogočilo, da uporabite svojo empatijo, da vam služi, namesto da bi vas ovirala.

PSIHIČNE SPOSOBNOSTI EMPATOV
Kakšen empat ima vse sposobnosti, ki jih navajamo, drugi le nekatere. Našteli vam bomo le najpogostejše.

Fizično zdravljenje
Zaradi te sposobnosti empati čutijo fizične simptome druge osebe. Imajo tudi sposobnost zdravljenja in preoblikovanja zdravja drugih.
Na primer, če ima vaš prijatelj migreno, lahko občutite napetost v glavi. Ali pa denimo če vašega otroka boli želodec, morda nenadoma začutite nekaj v trebuhu.
Ljudje, ki so obdarjeni s tovrstnimi sposobnostmi, so dobri zdravniki, akupunkturisti ali maserji.

Čustveno zdravljenje
Ali zlahka prevzamete čustva drugih? Potem ste čustveni empat, kar pomeni, da lahko čutite in razumete čustva drugih ljudi.
To ima tako pozitivno kot negativno plat. Pozitivna izkušnja je denimo, če vaš prijatelj doživlja nekaj veselega, na primer se je ravnokar zaročil, in lahko čutite njegovo srečo tako intenzivno, kot da bi bili sveže zaročeni sami. Ker pa lahko preprosto ujamete čustva drugih, se lahko počutite tudi izčrpane, še posebno zaradi raznih pesimistov ‒ ste prvi, ki jih bodo čustveni vampirji izčrpali.
Zaradi te sposobnosti sicer empati uspevajo kot svetovalci, terapevti in mentorji. Če ste nadarjeni s to sposobnostjo, je nujno, da ugotovite, katera čustva pripadajo vam in katera drugim. Če ne pripadajo vam, jih pošljite nazaj tja, kamor spadajo.

Psihometrija
Gre za sposobnost prejemanja vtisov, informacij in energije iz fizičnih predmetov in krajev. Nekdo s psihometričnimi sposobnostmi lahko denimo občuti energijo poročnega prstana, če ga ima v roki, in izve veliko stvari o njegovem lastniku.
Idealnipoklici za psihometrične empate so raziskovalec, trgovec s starinami, zgodovinar in tudi oblikovalec izdelkov, saj si lahko zlahka predstavljajo možno uporabo predmeta v prihodnosti.
Vendar bi morali biti s tovrstnimi sposobnostmi previdni, ko se ukvarjajo s predmetom, ki ima travmatično zgodovino. Tudi zaradi zgodovine predmeta se lahko počutijo preobremenjene. Če torej čutijo, da ima določen predmet temno zgodovino, ga morajo pred dotikom očistiti z žajbljem ali meditacijo, da zaščitijo svojo energijo.

Empatija do živali
Živalski empati dobro občutijo potrebe in občutke živali. Lahko začutijo, kaj žival želi, in pozitivno vplivajo na njeno vedenje. So pravi šepetalci živalim. Zaradi globoke povezanosti z njimi so pogosto vegani ali vegetarijanci. Po naravi so nagnjeni k delu z živalmi ter so dobri veterinarji, trenerji živali in zoologi.

Rastlinska empatija
Ljudje s tem darom dobro razumejo potrebe rastlin in se povezujejo z njihovim bistvom. So odlični vrtnarji ali krajinarji, ker nagonsko vedo, kaj rastlina potrebuje. Rastlinski empati radi živijo obkroženi z rastlinami, zagotovo imajo dvorišče polno rož ali pa vsaj majhen domači vrt.

Zemeljska empatija
Zemeljski empati so zelo povezani z Zemljo. Lahko zaznajo spremembe Zemlje, kot so vreme, astrološke spremembe ali celo spremembe v oceanski plimi. Vremenske razmere, okolje in tudi naravne nesreče nanje vplivajo energijsko. Idealna poklica zanje sta denimo meteorolog ali astronom.

POMEN ZAŠČITE
V zvezi z empatijo nikakor ne moremo mimo nasvetov, kako uporabljati to sposobnost in jo obvladati, da se ne bi izčrpali.

Določite zdrave meje
Ko se navadite prepoznavati ljudi, ki so energetski vampirji, nadzirajte čas, ki ga preživite z njimi. Tako se boste ob pravem času umaknili in zaščitili svojo dragoceno energijo.


Meditirajte
Empati se po navadi ujamejo v vse, kar se dogaja okoli njih. Nastaviti morate čas za »polnjenje« in »nastavitev«, da se lahko znova povežete sami s seboj. Vsak dan nekaj minut meditacije utiša vaš um in vas osredotoči.

Preživite čas v naravi
Narava zdravilno učinkuje na vsakogar, zlasti na empate. Dobro bo, če se sprehodite po gozdu, po plaži ali preprosto posedite v parku. To vam bo pomagalo pri pomlajevanju, zlasti kadar se počutite preobremenjene ali čustveno izčrpane.

Ljubite se
To je najpomembnejša stvar, ki jo morate narediti kot empat: skrbeti zase in se imeti radi. Vzemite si čas, da spoštujete svoja čustva in jih sprejmete. Poslušajte svoje misli in čustva.

Ko sprejmemo zavedanje, da je biti empat izziv in hkrati blagoslov, lahko naša empatija postane velesila v dobro nam in človeštvu.