Zdravje

Respiratorni fizioterapevti ključni pri težji obliki covida

R.T.
8. 9. 2021, 13.12
Posodobljeno: 8. 9. 2021, 13.18
Deli članek:

Ob svetovnem dnevu fizioterapije so se dotaknili okrevanja po covidni bolezni.

ZFS
Respiratorni fizioterapevti igrajo pomembno vlogi pri rehabilizaciji po zahtevni obliki covida.
Pacienti, ki so preboleli težke oblike covid-19, imajo veliko težje posledice in potrebujejo kompleksnejšo rehabilitacijsko obravnavo. V URI Soča so od pričetka epidemije sprejeli že več kot 100 pacientov, ki so deležni celostne obravnave.

Iz dneva v dan je več prebolevnikov, ki se soočajo s posledicami bolezni, ki jo prinaša ta zahrbtni koronavirus. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) naj bi imelo zdravstvene težave en mesec po prebolelem covidu še četrtina oseb, po podatkih Svetovne zveze za fizioterapijo pa 10 odstotkov še po 12 tednih ali dlje. Obstaja več kot 200 simptomov dolgotrajnega covida; veliko ljudi, ki živijo s to boleznijo, je bilo pred tem zdravih in v dobri kondiciji. Najpogostejši simptomi so ekstremna utrujenost, poslabšanje stanja po naporu, težave s spominom in koncentracijo idr.

Pacienti, ki so preboleli težke oblike covid-19, imajo veliko težje posledice in potrebujejo kompleksnejšo rehabilitacijsko obravnavo. V URI Soča so od pričetka epidemije sprejeli že več kot 100 pacientov, ki so deležni celostne obravnave.

Kot pri marsikateri poškodbi ali bolezni, je rehabilitacija po dolgotrajnem covidu zelo pomemben del okrevanja. »Predpisovanje vadbe pri dolgotrajnem covidu zahteva previden pristop za čim manjše tveganje in za zagotavljanje zdravilnih učinkov vadbenih programov, brez poslabšanja simptomov. Terapevtsko delo je usmerjeno k preprečevanju zmanjšanja nasičenosti krvi s kisikom med naporom. Prav tako lahko fizioterapevt pomaga pri nadzorovanju nivoja aktivnosti pri dolgotrajnem covidu z določanjem tempa in spremljanje srčnega utripa,« so sporočili iz Združenja fizioterapevtov Slovenije (ZFS).

»Pomembno vlogo pri rehabilitaciji po covid-19 in po dolgotrajnem covidu imajo tudi respiratorni fizioterapevti. Njihova vloga je še posebej pomembna pri tistih, ki zbolijo za težjo obliko. S posebnimi terapevtskimi pristopi kot je neinvazivna ventilacija kontrolirano gradijo kapaciteto pljuč, pomagajo lahko pri pojavu hiperventilacije in odpravljanju napačnih vzorcev dihanja. Takih respiratornih fizioterapevtov je v Sloveniji trenutno le okrog 50 in so zaposleni v oddelkih nekaterih večjih zdravstvenih ustanov,« še dodajajo z ZFS.