Astro

60 let zvezdnice zaznamovale tudi najtežje preizkušnje

Andreja Comino, revija Zvezde-Lady
20. 11. 2020, 20.57
Posodobljeno: 20. 11. 2020, 23.54
Deli članek:

Fahreta Jahić oziroma Lepa Brena je pred dnevi praznovala šestdeseti rojstni dan. Okrogli jubilej je dočakala v odlični kondiciji, videti vsaj desetletje mlajša (do česar si pridno pomaga tudi z obiski pri lepotnem kirurgu), nesramno bogata in že skoraj tri desetletja poročena z nekdanjo teniško legendo Slobodanom »Bobo« Živojinovićem. Skupaj imata dva otroka (on pa še enega od prej, ki ga je pevka sprejela kot svojega). Zdi se, da se vse, česar koli se dotakne, spremeni v suho zlato. A ni bilo vedno tako.

M24 / Marko Vavpotič
Pevka se ne obnaša čisto nič zvezdniško. Ko gre na tržnico, med nakupovanjem vedno tudi malce poklepeta z branjevkami.

Lep glas je bil Lepi Breni položen v zibelko, saj je tudi njena mama zelo lepo pela. Vendar je od hčerke zahtevala, da se pridno uči, konča šolo, najde službo in si ustvari družino. V Brčkem je končala osnovno in srednjo šolo in za dušo še igrala košarko. Trener Vlada Bajer ji je dal vzdevek Brena, »dodatek« Lepa pa ji je namenil televizijski voditelj Milovan Ilić Minimaks. Po srednji šoli se je odpravila študirat turizem na naravoslovno matematično fakulteto, vendar je študij čez pol leta obesila na klin in se posvetila glasbeni karieri. Pot do uspeha pa je bila še dolga. Najprej je morala temeljito spremeniti videz in izgubiti kar nekaj kilogramov. Vendar trmasta in odločena, kot je bila, ji ni bilo nič težko, da se je prelevila v eno najbolj zapeljivih pevk, katere kariera traja že desetletja, ob tem pa prav nič ne razmišlja o upokojitvi. Hvaležna je, da je pokojni menedžer Raka Đokić verjel vanjo, in storila je vse, da je to zaupanje upravičila.

Težki začetki

»Da bi nekaj dosegli v življenju, je treba krvavo delati. Trajen uspeh in spoštovanje ljudi ne prideta z umetnimi prsmi, zaobljeno zadnjico in popolnim obrazom. Ljudje iščejo kakovost, obenem pa tudi občutek, da si iz mesa in krvi. Želijo si ljubezni, iskrenosti in hvaležnosti. In pa seveda naravnanosti na dolgi rok,« je večkrat poudarila skrivnost svojega uspeha in dodala, da je ženskam še veliko težje, saj se morajo še bolj dokazati. Sprva je pela po »kafanah« in nabirala izkušnje. S skupino Sladki greh so znali imenitno preplesti pop glasbo z ljudskim melosom in nastale so uspešnice, ki si jih še danes požvižgava staro in mlado. Rodila se je Lepa Brena in ena največjih zgodb o zasebnem in poslovnem uspehu. Skoraj ni bilo prizorišča v nekdanji skupni državi, pa tudi mnogih v tujini, kjer Lepa Brena ne bi nastopila. Kot za šalo je razprodala stadione s sto tisoč obiskovalci, snemala albume, filme, oddaje. In bila ena najbolj zaželenih nevest v nekdanji Jugoslaviji. Čeprav pravi, da je zanjo najboljše obdobje v življenju tisto, v katerem je trenutno, pa ne moremo mimo vseh njenih uspehov: vojna leta 1991 ji je prekrižala kopico koncertov po Grčiji, Turčiji in Rusiji. Osvojila je Romunijo in Bolgarijo, največji koncert je imela za kar 122 tisoč ljudi. Politično vodstvo v Bolgariji jo je tako oboževalo, da ji je za pot na koncerte vojaški helikopter ponujal sam predsednik in ji za prenočevanje z veseljem odstopal svoje vile. Menda se je vanjo zaljubil sam sin diktatorja Ceausescueja, ona pa je imela oči samo za enega – teniško legendo Slobodana »Boba« Živojinovića, ki je bil v tistih časih jugoslovanska športna zvezda.

Boba ji je čisto zmešal glavo

Športnika je srečala na premieri filma Hajde da se volimo. »Čeprav se prej nisva poznala, vsaj ne v tem življenju, sem ga objela in mu dejala: 'Kje si bil ti vsa ta leta?' Čutila sva, česar ne doživijo vsi, lepoto srečanja in energijo, ki je bila močnejša od vsega,« se še zdaj spominja usodnega srečanja. Ko sta razglasila svojo ljubezen, je nastal zlati par Jugoslavije: oba mlada, lepa, na vrhuncu uspeha. Vendar so bili začetki težki, saj sta imela oba kopico obveznosti, predvsem Boba je potoval z enega konca sveta na drugega, pa sta morala dobro načrtovati svoja srečanja. Redno sta polnila časopisne stolpce, njuna poroka pa je bila družabni dogodek desetletja. Kmalu sta postala starša dvema sinovoma Stefanu in Viktorju, Brena pa je kot svojega sprejela še Filipa, Bobovega sina, ki ga je dobil pri komaj 22 letih. Otroke je vedno vzgajala, da so gentlemani, vljudni, prijazni do deklet. Čeprav je bila zelo zaposlena, ni želela zamuditi odraščanja svojih otrok. Želela jih je voziti v šolo, pričakati s kosilom, pomagati pri domačih nalogah. Tako kot je garala za svojo kariero, je tudi za družino, čeprav so kdaj njenim sinovom očitali, da so razvajeni, ker so veliko potovali, bivali v najrazkošnejših zgradbah, se vozili z luksuznimi avtomobili in jahtami. A Lepa Brena je na to samo odmahnila z roko, saj je vedela, kako se z možem trudita za vse to, kar imata.

Uspela sta rešiti zakon

Zdelo se je, da nič ne more skaliti njune sreče. Uspešna nista bila samo v svojih karierah, temveč sta posle širila še na druga področja – Boba je bil zastopnik prestižnih avtomobilov, energijske pijače in drugih dobrin, skupaj sta ustanovila produkcijsko podjetje in bila izjemno uspešna. Najtežji trenutek v njunih življenjih je bila ugrabitev sina, takrat osemletnega Stefana, za katerega so ugrabitelji zahtevali in tudi dobili dva in pol milijona takratnih nemških mark. Meseci negotovosti so se vrstili, vendar sta skupaj prebrodila tudi to. Družina se je potem preselila na Florido in se v Beograd vrnila šele sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja. Brena pa je preživela tudi namigovanja o njuni zakonski krizi. »V najinem dolgoletnem zakonu je bilo tudi veliko težkih trenutkov. Moram priznati, da so naju veliko bolj povezali ti trenutki, ko sva pokazala ranljivost in človečnost v najinem odnosu. Ko ti je težko, se ve, kdo je poleg tebe, ko ti je lepo, jih je res veliko,« pravi.

Pokončno pa je šla tudi skozi namigovanja o moževi nezvestobi. Svoj odnos sta nekako pokrpala in vsaj navzven kažeta slogo, prijateljstvo in ljubezen. Okroglo obletnico je dočakala v odlični kondiciji in še vedno zelo zaželena na glasbenih odrih. Temu se ne želi odreči niti v prihodnje. Izmenjuje se v vlogah poslovne ženske in glasbenice. Obenem pa skrbno neguje svoj videz. Brez težav priznava, da zanj skrbi z uravnoteženo prehrano, redno telesno aktivnostjo in veliko tretmaji, ki so danes dostopni vsem. Tudi to je Lepa Brena, vedno brez dlake na jeziku.