Astro

Velike resnice modrecev, ki so zapisane v večnosti

cr, sn
9. 10. 2020, 21.50
Posodobljeno: 10. 10. 2020, 16.26
Deli članek:

Skozi stoletja je bilo veliko ljudi, ki so preko osebne rasti v duhovnosti doživeli okus neverjetno očarljivih višjih stanj zavesti.

Dreamstime
ženska vesolje

Nekateri izmed njih pa so, namesto da bi svoje izkustveno znanje in modrost o višjih in globljih elementih obstoja zadržali pri sebi, svoja spoznanja delili z drugimi – prek govorjene besede, pisnih del ali drugih metod.
Zahvaljujoč modrecem, svetnikom, duhovnim učiteljem, mislecem in vsakodnevnim ljudem, ki so imeli izkušnjo razsvetljenja, lahko črpamo znanje o razširjeni zavesti, višjih in globljih vidikih človeške izkušnje ter samega obstoja.
Ko se zdi prihodnost mračna in vsaka motivacija za uspeh ter napredek nesmiselna, lahko pogledamo na tiste, ki so živeli in še živijo, ki posedujejo tisto notranjo modrost, ki so jo spoznali s svojimi osebnimi izkušnjami razsvetljenega stanja zavedanja.
Transformacijske resnice, ki jih človeštvu razkrivajo svetlobni delavci, dvigajo raven upanja na področje energij, ki nas naredi dobronamerno aktivne na vseh področjih svojih življenj in stvarstva.
Ponovno navdušenje in strast nas lahko približata uspehom, ki smo si jih zamislili in o katerih smo sanjali, da se bodo uresničili. Vsi smo sposobni neverjetnih podvigov.
Vprašajte se, ali vam stanje vašega duha morda preprečuje, da bi uresničili tisto veliko zgodbo o življenjskem uspehu, ki ste si jo nedvomno že tolikokrat slikali v svoji glavi.
Ne pustite, da sanje ostane zgolj sanje, naj postanejo resničnost. Živeti v 21. stoletju naše arhaične časovnice med drugim pomeni, da imamo vsi priložnost okusiti besede modrosti, ki spreminjajo in dvigajo zavest.
Pa si poglejmo nekaj razsvetljujočih resnic modrecev iz različnih vekov in dovolite, da te brezčasne besede hranijo vaš um, srce in dušo.

Wikipedia
Albert Einstein

ALBERT EINSTEIN 
Človek je del celote, ki jo imenujemo vesolje, del, omejen v času in prostoru. Sebe, svoje misli in občutke doživlja kot nekaj ločenega od preostalega, neke vrste optično zablodo svoje zavesti. Ta zabloda je za nas nekakšen zapor, saj nas omejuje na naše osebne želje in naklonjenost do nekaj najbližjih. Naša naloga mora biti, da se osvobodimo tega zapora, tako da razširimo krog sočutja, da bomo v svoji lepoti zajeli vsa živa bitja in celotno naravo.

TAKO DIGHA NIKAYA
Vsi bi morali biti sami sebi otok, biti sami sebi svoje zatočišče, ne pa biti odvisni od kogarkoli ali česarkoli drugega. Zateči bi se morali v resnico in nič drugega kot v resnico. In kako postati otok in zatočišče samemu sebi? Na ta način: vidite, razmišljajte in sprejmite resnico o svojem telesu, da je sestavljeno iz vseh sil vesolja. Vneto in premišljeno usmerjajte svoj telesni »jaz«, tako da zadržujete svoje nezadovoljstvo s svetom in seboj. Na enak način opazujte in razmišljajte o svojih občutkih ter uporabljajte isto gorečo zadržanost in lastnost pred zasužnjevanjem s pohlepom ali željami. Ko uvidite navezanost na svoje telo in občutke, ki blokirajo resnico, ker ne prebiva v lastništvu, se v vas zbudi ogenj za osvoboditvi teh vezi. In tako zaživite kot otok – sami sebi zatočišče resnice; iz teme se pomaknete v svetlobo.

NEZNANI AVTOR
Življenje je tisto, kar vi iz njega ustvarite

To je zelo res.
Poiščite lepoto in magijo v vseh stvareh
ter ljubezen, ki vas vidi skoznju.
Ko gledate svet, v katerem živite,
ne iščite svojega dobička, ampak kaj lahko daste.
Kadar je človek slab in v gladi ter žeji,
ne služi sam sebi, dokler tega ne užije.
Ko je moški išče zavetje pred mrazom, mu dajte zavetje.
Živite po zlatem pravilu:
ravnajte z drugimi, kot bi ravnali s seboj.
In vedno se spomnite:
ko uničujete karkoli, s tem uničite tudi del sebe.
Življenje je res tisto, kar vi iz njega ustvarite.

Wikimedia
Leta 1971 se je preselil v New York, kjer ga je zaradi kritike vietnamske vojne administracija predsednika Richarda Nixona dolgo poskušala izgnati iz države.

JOHN LENNON 
Obstajata dve osnovni motivacijski sili: strah in ljubezen. Ko se bojimo, se potegnemo nazaj od življenja. Ko smo zaljubljeni, se s strastjo, navdušenjem in sprejemanjem odpremo za vse, kar nam ponuja življenje. Naučiti se moramo najprej ljubiti sebe v vsej svoji slavi in svojih nepopolnostih. Če ne moremo ljubiti sebe, se ne moremo v celoti odpreti svoji sposobnosti ljubiti druge ali svojemu potencialu ustvarjanja. Evolucija in vsi upi na boljši svet počivajo v neustrašnosti ter odprti viziji ljudi, ki sprejemajo življenje.

CARLOS CASTANEDA
Ljubiti ta svet, videti lepoto v vsem. To je svet zame,
ker vsak trenutek cenim kot čudovit, v celoti vsebovan
biser večne narave.
Neskončen niz biserov ... Vsak trenutek je sam in je življenje življenjski čas,
in ko imamo naklonjenost in dovolimo, da življenje doživimo brez pričakovanja ...
To je takrat, ko veličino sveta odpira svoje cvetne liste za nas ...
In nas sprejme domov.

MAX HEINDEL
Resnico lahko primerjamo z goro in različne interpretacije te resnice z različnimi potmi, ki vodijo do vrha. Veliko ljudi potuje po vseh teh poteh in vsak si, medtem ko je ob vznožju, na dnu, na dnu, misli, da je njegova pot edina; on vidi le majhen del gore in je zato upravičen, da vpije bratom: »Motite se! Pridite na mojo pot; ta je edina, ki vodi na vrh.« Ko pa bodo vsi ti ljudje napredovali navzgor, bodo videli, da se poti na vrhu zbližujejo, združijo in da so vsi na koncu eno.

dk
Buda

GAUTAMA BUDA 
Ne verjemite ničesar, ker je rekla avtoriteta, tudi če naj bi sporočilo prišlo od angelov ali od bogov ali iz navdihnjenega vira.
Verjemite le v tisto, kar ste raziskali v svojem srcu, umu in telesu ter ugotovili, da je resnično.
Odločite se za svojo pot s skrbnostjo.

NISARGADATA MAHARAJ
Nehajte pripisovati imena in oblike brezimnim in brezličnim, zavedajte se, da je vsak način dojemanja subjektiven, da je tisto, kar je videti ali slišati, dotakniti se ali vonjati, čutiti ali misliti, pričakovati ali predstavljati, v mislih in ne v resnici. In doživeli boste mir in svobodo pred strahom.

JOHN GREY
Ko izkusimo bolečino druge osebe, si instinktivno želimo odstraniti to bolečino. Toda z odvzemanjem bolečine drugi osebi, odvzamemo tudi njeno priložnost za rast. Če želimo biti resnično sočutni, moramo biti sposobni deliti trpljenje in bolečino druge osebe – če vemo, da ne moremo storiti ničesar, da bi jo razbremenili, in da zanjo nismo odgovorni, pa vendar vemo in razumemo, kako bolečino čuti.

dk
Osho

OSHO 
Vsak moški ima svojo žensko v sebi in vsaka ženska ima svojega moškega v sebi. Samo meditant pa spozna svoje celotno bitje. Naenkrat se njegova notranja ženska in notranji moški stopita in zlijeta drug v drugega. To v njemu ustvari orgazmično stanje. Zdaj celost ni več trenutna izkušnja, ki prihaja in odhaja; je nekaj, kar se nadaljuje, iz dneva v dan, kot na primer utripanje srca ali dihanje.

DAVID J. LIEBERMAN
Kako ljudje vidijo svet, je pogosto odraz tega, kako vidijo sebe. Če mislijo, da je svet samo greznica laži in prevar, potem so morda sami polni laži in prevar. Pazite na tiste ljudi, ki vam vedno govorijo, kako pokvarjen je preostali svet.

LAOZI
Odvrzite svetost in modrost
in ljudje bodo stokrat bolj srečni.
Zavrzite moralo in pravičnost
in ljudje bodo ravnali pravilno.
Odvrzite industrijo in dobiček
in tatov ne bo.
Če vas to troje ne prepriča,
ostanite v središču svojega kroga
in pustite, da vse stvari potekajo po svojih poteh.

TERENCE MCKENNA
Ego je struktura, ki jo postavi nevrotični posameznik, ki je član nevrotične kulture, proti dejstvom. In kultura, ki si jo nadenemo kot preobleko, je kolektivizirano soglasje o tem, kakšna nevrotična vedenja so sprejemljiva.

profimedia
Gandi

GANDI 
Naj bodo vaše misli pozitivne, ker misli postanejo vaše besede.
Naj bodo vaše besede pozitivne, ker vaše besede postanejo vaše vedenje.
Naj bo vaše vedenje pozitivno, ker vaše vedenje postane vaše navade.
Naj bodo vaše navade pozitivne, ker navade postanejo vaše vrednote.
Naj bodo vaše vrednote pozitivne, ker vaše vrednote postanejo vaša usoda.

FRANZ HARTMANN
Vse oblike življenja v vesolju se lahko obravnavajo kot manifestacije enega in univerzalnega načela življenja v različnih oblikah; celoten kozmos, ki je produkt univerzalnega uma, lahko obravnavamo kot univerzalno, absolutno zavest, ki postane relativno v ločenih oblikah. Univerzalna zavest univerzalnega uma tvori duhovna središča zavesti v živih bitjih, pri čemer lahko vsako bitje čuti in pozna svojo okolico; in ko se širi vrsta živih bitij, se s tem širita tudi njihova zavest in moč zaznavanja; kajti vse njihove moči pripadajo umu in ne telesu: slednje brez uma je zgolj oblika brez življenja.

BETTIE EADIE
Če bi razumeli moč naših misli, bi jih bolj varovali. Če bi razumeli neverjetno moč naših besed, bi raje molčali pred skoraj vsem negativnim. V svojih mislih in besedah ustvarjamo lastne slabosti in lastne prednosti. V naših srcih se začnejo omejitve radosti. Negativnost lahko vedno nadomestimo s pozitivnostjo.

HUANG PO
Narava prebujenega uma in praznine je vse od začetka sestavljena iz iste, absolutne nedvojnosti brez rojstva ali smrti, brez obstoja ali neobstoja, brez čistosti ali nečistoče, brez gibanja ali miru, brez mladih ali starih, brez notranjosti ali zunanjosti, brez oblike in oblike, brez zvoka in barve. Pri prizadevanju in iskanju ne bi smeli uporabljati intelekta, da bi razumeli, niti besed, da bi izrazili prebujeni um. Ne bi smeli razmišljati, da gre za kraj ali stvari, ime ali obliko. Šele takrat se ugotovi, da imajo vsi Bude, Bodhisattve in čuteča bitja enako naravno stanje velike nirvane.

Wikipedija
Dalajlama

DALAJLAMA
Vsi kot ljudje želimo biti srečni in brez bede. Izvedeli smo, da je ključ do sreče notranji mir. Največje ovire za notranji mir so moteča čustva, kot so jeza in navezanost, strah in sum. Ljubezen in sočutje, občutek univerzalne odgovornosti, pa sta vir miru in sreče.

SARAH BAN BREATHNACH
Pozdravite vse, ki jih srečate, s toplim nasmehom, ne glede na to, kako zaposleni ste.
Ne hitite s srečanji s sodelavci, družino in prijatelji.
Govorite tiho. Poslušajte pozorno.
Obnašajte se, kot da je vsak pogovor, ki ga imate, danes najpomembnejši.
Glejte svoje otroke in partnerja v oči, ko se pogovarjajo z vami.
Pobožajte mačko, pobožajte psa.
Razkošna naj bo ljubezen do vsakega živega bitja, ki ga srečate.
Oglejte si, kako drugače se počutite na koncu dneva.