Astro

Neverjetna zdravilnost meditacije zdaj dokazana tudi znanstveno

nj
10. 9. 2020, 11.11
Posodobljeno: 10. 9. 2020, 14.49
Deli članek:

Meditacija je za človeka najboljše zdravilo, že od nekdaj razlagajo vzhodnjaški guruji, ki so jo zanesli po vsem svetu in jo seveda tudi sami redno prakticirajo. Zdaj pa je prelomna raziskava osupljive učinke meditacije predstavila tudi z znanstvenega vidika.

Profimedia
Meditacija

Strokovnjakom s prestižne harvardske univerze je uspelo dokazati, kako meditacija deluje na možgane; da lahko z njo možgane »resetiramo«, če se izrazimo v računalniškem jeziku. To so dokazali z magnetno resonanco (MRI), s katero so spremljali spremembe na možganih pred meditacijo in po njej.
Udeleženci raziskave so osem tednov meditirali vsak dan 30 minut. Pred tem so jim slikali možgane z MRI in po osmih tednih slikanje ponovili. Ugotovili so, da so v tem času z meditacijo dobesedno obnovili sivo snov v možganih, glavno sestavino centralnega živčnega sistema na območju, vpletenem v nadzor mišic, vida in sluha, spomina, čustev, govora, pa tudi odločanja in samonadzora. Raziskave so pokazale, da se količina in gostota sive možganske mase od človeka do človeka razlikuje, kar določa nekatere značajske lastnosti, pa tudi nadarjenost za posamezno področje.
Harvardska raziskava je dokazala, da lahko z meditacijo povečamo gostoto sive mase posebej v hipokampusu, kar je pomembno za učenje in spomin, pa tudi nekatere občutke (sočutje, sposobnost poglabljanja vase, samozavedanje). Udeleženci so poročali tudi o zmanjšanju stresa oziroma manjši dovzetnosti zanj. Znanstveniki so pojasnili, da je to smiselno, saj se je gostota sive mase v delu, ki je pomemben za stres in razburjenost (amigdala), po meditaciji zmanjšala.
Poudariti je treba, da je to prelomna raziskava, saj dokazuje, da je človek sam sposoben spreminjati strukturo svojih možganov, da si lahko sam izboljša spomin in sposobnost za učenje. Lahko postane tudi sočutnejši. Pravzaprav se zdi na meji verjetnosti, da lahko z meditacijo tako zelo izboljšamo kakovost življenja in svoje počutje.
MEDITIRAMO LAHKO SAMI
In kako se meditira, vas verjetno zdaj zanima. V raziskavi so uporabili tehniko, ki ji pravijo »mindful meditation«, kar bi lahko (ne sicer v popolnosti) prevedli v pozornostno meditacijo. Izberemo si čas in prostor, kjer bomo imeli mir. Na začetku je dovolj, če meditiramo pet ali deset minut, potem pa čas postopoma podaljšujemo, lahko tudi na eno uro. Lahko meditiramo na tleh, na blazini, sedeč po turško, z vzravnanim hrbtom in zaprtimi očmi, na običajnem stolu, kjer nam je pač najudobneje. Zapremo oči in spremljamo svoj dih. Dihamo počasi in globoko s prepono (spodnji del trupa se dviga ter spušča navzven in navznoter). Naš duh bo prej ko slej nekam odtaval. Ko se tega zavemo, ga vrnemo k spremljanju diha, znova in znova. Če bomo redno meditirali, bo duh odtaval čedalje redkeje. Ko smo osredotočeni na svoj dih, se zavedamo svojih občutkov, čustev, zazremo se vase in se opazujemo. To je vsa umetnost.

LAŽJE GRE VODENO 

Kot vsako drugo zadevo, tudi meditacijo najlažje in najbolje izpeljemo, in imamo od nje največje učinke, če nas vodi učitelj meditacije.
Zdaj se ponuja idealna priložnost, da meditacija, to čudežno zdravilo, zdravi tudi nas. Od 16. septembra bo namreč vsako sredo zvečer kontinuirano in vsakič z drugo vsebino potekala meditacija v energijsko idealnem prostoru in pod vodstvom terapevtke osebnostne rasti in ustanoviteljice Šole Življenja Nevenke Kamenik, ki se je v meditaciji in njenem vodenju izmojstrila v Indiji in to znanje v Sloveniji širi že drugo desetletje.
Prva meditacija bo potekala na temo Osvobajanje in zdravljenje negativnih odnosov, kar ni naključje, saj nas je leto 2020 vse dodobra zaznamovalo - naši partnerski, poslovni in prijateljski odnosi so na preizkušnjah, kakršnih še ni bilo.
Zelo jasen poziv, da je nastopil čas za spremembe, prihaja tudi od kozmičnih energij … prisluhnimo jim.

Takole je zapisano v prijaznem vabilu, da se pridružite prvi sredini meditaciji:

'Znebite se starega in naredite prostor novemu'
PREPOROD Z VODENO MEDITACIJO
    OSVOBAJANJE IN ZDRAVLJENJE NEGATIVNIH ODNOSOV

Izkoristite priložnost - obdarite se s spoznavanjem sebe in si skreirajte lahkotno življenje v blagostanju

Pripravili smo niz vodenih meditacij na različne teme, ki bodo kontinuirano potekle vsako sredo zvečer.

Prva meditacija, ki se bo zgodila v sredo, 16. septembra, bo: Osvobajanje in zdravljenje negativnih odnosov.

Izbor začetne je osmišljen, saj nas je leto 2020 vse zaznamovalo. Vpliv kozmičnih energij nas jasno poziva, da nekaj spremenimo.

Naši partnerski, poslovni in prijateljski odnosi so na preizkušnjah, kakršnih še ni bilo - in da te ne bodo boleče, bomo na meditaciji:

-          Zdravili karmične odnose s partnerji, prijatelji in sodelavci, ki negativno vplivajo na vašo samopodobo, zadovoljstvo in vam jemljejo življenjsko energijo

-          Prepoznali, kateri podzavestna prepričanja se vam v odnosih ponavljajo

-          Prerezali vse nezdrave navezanosti in odvisnosti, ki izvirajo iz odnosov

-          Prerezali eterične vezi z osebo, ki vam jemlje življenjsko energijo

-          Prečistili energetske blokade

-          Ponovno prebudili ljubeč odnos do sebe in drugih

-          Odnos ozavestili in si s tem povrnili izgubljeno energijo

Meditacija je primerna za začetnike in tiste, ki redno meditirate.

Zaradi omejenega števila prostih mest in skladno z navodili NIJZ je prijava na dogodek obvezna. Prijave na: neva@studio-zivljenje.si ali 041 798 195.

Kdaj: v sredo, 16. 09.2020, ob 18.00 uri

Kje: Cesta Andreja Bitenca 68 (v Šentvidu, končna postaja LPP 7), Ljubljana, v prostorih Višje vibracije. Za parkirišče je poskrbljeno.

Meditacijo vodi: Nevenka Kamenik, terapevtka za osebni razvoj in ustanoviteljica Šole življenja.

Nasvet: med globoko sprostitvijo rado zazebe, zato s seboj prinesite lahko odejo in podlogo za sedenje ali ležanje

Prispevek: 20 €

Toplo vabljeni!

Zanimivo razmišljanje Nevenke Kamenik o meditaciji pa si lahko preberete v članku: 20 globokih resnic, do katerih pridemo med meditacijo