Astro

O pandemiji svoje povedal tudi veliki modrec Osho

sn
14. 4. 2021, 19.19
Posodobljeno: 15. 4. 2021, 10.07
Deli članek:

Nekoč je nekdo Oshoja vprašal tudi o pandemiji. Mnenje enega najvplivnejših svetovnih duhovnih voditeljev je bilo zelo nedvoumno – in lahko si priznamo: tudi zelo logično.

pr
Osho

Vprašanje se je glasilo: »Kako se izogniti pandemiji?«
»Zastavili ste mi napačno vprašanje. Pravilno bi se glasilo nekako takole: 'Povejte nam kaj o globokem strahu pred smrtjo zaradi epidemije, ki ga nosite v srcu?'
Kako se rešiti tega strahu?
Zelo preprosto se je izogniti virusu, a izjemno težko strahu, ki se pojavi v nas in na svetu. Ljudje pogosteje umirajo zaradi tega strahu kot pa zaradi epidemije.
Noben virus na tem svetu ni močnejši od strahu. Poskušajte razumeti ta strah, drugače boste umrli, še preden bo umrlo vaše telo. To pa nima opravka z virusom. Strašljivo vzdušje, ki ga doživljate zdaj, je kolektivna norost, ki bo čez nekaj časa minila. Razlogi zanjo se spreminjajo, a čez čas se bo spet pojavila.
Mnogo ljudi si pomaga, mnogi umrejo. To se je zgodilo že neštetokrat in se bo dogajalo tudi v prihodnje. In se bo nadaljevalo, dokler ne boste razumeli psihologije množice in strahu.
Prenehajte uživati ob tem, da se napajate s strahom. Običajno je človeškemu bitju všeč, da ga je malo strah. Če ne bi bilo tako, zakaj bi si v kinih ogledovali tovrstne filme.

Razumevanje samega bistva dogajanja v sebi brez razumevanja psihologije strahu ni mogoče. Poglejte si bistvo strahu in strahu v sebi. Ko vase vnesemo strah, ni veliko verjetnosti, da bi v sebi prebudili nezavedno.
Običajno ste gospodar svojega strahu, kar pa vam v trenutku kolektivne norosti lahko uide iz rok. Oblast nad tem lahko prevzame nezavedno v vas. Ne boste več ločili med lastnim strahom in strahom ostalih.

V prihajajočem času se bo dogajalo veliko hudega: marsikdo si bo sam vzel življenje, mnoge bodo ubili drugi.
Ostanite osredotočeni. Ne zanašajte se na noben video ali novice, ki vam prinašajo strah. Prenehajte razmišljati o epidemiji. Ponavljanje ene in iste informacije znova in znova lahko v vas sproži nastanek stanja samohipnoze. Strah je ena od oblik le te. Lahko povzroči kemične spremembe v telesu. Ponavljanje ene in iste informacije znova in znova je lahko tako strupeno, da ste celo ob življenje.
V svetu se dogaja tudi veliko drugih stvari. Preusmerite pozornost nanje.

Meditacija postane zaščitna avra vsem iskalcem dobrega, ki negativni energiji ne dovolijo vstopiti vase. V tem trenutku je postala energija sveta nerazumska, zato lahko vsak trenutek padete v to črno luknjo.
S sedenjem v čolnu meditacije se lahko temu izognete. Vse dokler ne pride smrt, se nima smisla bati neizogibnega. Strah je neka vrsta naivnosti in potrditev, da smo šli v življenju po napačni poti.
Tisti, ki svoj Danes ponujajo za Jutri, se bojijo smrti.
Smrt za tiste, ki so vsak trenutek živeli polno življenje, ni nikoli problem.

Ponovno razmislite o življenju. Z zavestjo, da strah nikoli ne reši ničesar in da zdravilo za smrt ne obstaja. Če ne boste umrli zaradi pandemije, boste morali umreti kdaj drugič in ta dan je lahko katerikoli dan.
In zato: bodite pripravljeni in si ne uničujte svojega življenja.«

Indijski novodobni duhovni učitelj Osho (rojen 11. decembra 1931 v Indiji, umrl 19. januarja 1990 v Indiji) je eden pomembnejših novodobnih duhovnih učiteljev. Na teoretični ravni je zamejen z eklekticizmom vzhodne mistike, individualne predanosti in spolne svobode.