Najboljše počitniško delo bo ponudila Slovenska vojska

Tonin ti ponuja 3100 evrov, dobiš pa lahko tudi vozniški izpit

Mihael Korsika
14. 4. 2021, 19.00
Deli članek:

Ministrstvo za obrambo s predlogom novele o naborništvu, ki je bo vlada predvidoma obravnavala v četrtek, prihodnjim prostovoljnim vojakom za 11-tedensko usposabljanje ponuja nagrado v višini 3100 evrov in možnost opravljanja vozniškega izpita.

Twitter / Ministrstvo za obrambo
Služenje vojaškega roka v normalnih varnostnih razmerah ostaja prostovoljno, zagotavlja minister za obrambo Matej Tonin.

Nova Slovenija je bila pred enim letom med parlamentarno večino, ki je zavrnila predlog največje stranke SDS o ponovni uvedbi naborniškega sistema, zdaj pa je obrambno ministrstvo pripravilo predloge novela zakona o naborništvu, ki bi razširilo možnost ponovne uvedbe obveznega služenja vojaškega roka.

»Služenje vojaškega roka v normalnih varnostnih razmerah ostaja prostovoljno. Naš cilj je v vrste Slovenske vojske pritegniti motivirane kandidate, ki si tega želijo,« je poudaril obrambni minister in predsednik NSi Matej Tonin.

Denar največja motivacija

Naborniški vojaški sistem trenutno izvajajo le tri izmed 27 držav članic Evropske unije, sosednja Avstrija in Danska ter Švedska. V Avstriji imajo obvezno služenje vojaškega roka, ki traja šest mesecev. Na Danskem za moške traja od štiri do 12 mesecev, mladi pa so vpoklicani le, če imajo v določeni generaciji premalo prostovoljcev. Švedska je prostovoljno naborništvo ponovno uvedla leta 2017.

Največja motivacija bodo prav gotovo finančna nagrada v višini 3100 evrov in druge ugodnosti, ki jih obljublja Tonin. Medtem ko se Slovenska vojska v zadnjih letih srečuje s kadrovskim odlivom, kar je povezano tako s pogoji dela kot s prihodki, bodo prostovoljni vojaki dobili nagrado v višini treh plač najslabše plačanih profesionalnih vojakov. Začetna plača navadnega vojaka namreč trenutno znaša 1043 evrov bruto, kar je 19 evrov več od zakonsko določene minimalne plače.

Dodaten bombonček za prihodnje prostovoljne vojake bo tudi možnost brezplačnega opravljanja vozniškega izpita. Kot smo neuradno izvedeli z ministrstva, pa naj bi bili tisti, ki so vozniški izpit že opravili, celo upravičeni do nekakšnega povračila stroškov za izpit.

Če bo državni zbor predlog novele, ki jo bo predvidoma v četrtek obravnavala vlada, sprejel, bodo prostovoljci nov koncept 11-tedenskega usposabljanja začeli uresničevati že julija.

Glede na to, da bo usposabljanje trajalo le 11 tednov, se postavlja vprašanje, ali obrambno ministrstvo s tem ne ponuja celo najbolje plačanega počitniškega dela za študente. Če upoštevamo še povprečen strošek opravljanja vozniškega izpita v prestolnici, ki se giba nekje nad 1000 evri, bo prostovoljni vojak prihodnosti za usposabljanje torej prejel najmanj 4100 evrov.

Do nagrad bodo sicer upravičeni le tisti novopečeni vojaki, ki bodo opravili celotno 11-tedensko usposabljanje. Program temeljnega vojaškega strokovnega usposabljanja bo namreč razdeljen na dve fazi. Prva bo trajala pet tednov in druga šest tednov. »Usposabljanje bo potekalo nepretrgoma, izhodi so odobreni kot nagrada,« je zapisano v dokumentu ministrstva za obrambo.

Prva generacija prostovoljcev je 13-tedenski vojaški rok začela služiti leta 2004. Do konca lanskega leta je bilo na prostovoljno služenje vojaškega roka napoteno 2947 kandidatov, od tega 372 kandidatk. »Uspešno je služenje zaključilo že 2074 prostovoljk in prostovoljcev, od katerih se je v Slovenski vojski zaposlilo 783 moških in 98 žensk,« je zapisano na spletni strani ministrstva za obrambo.

Možnost zaposlitve

Prostovoljci bodo sicer lahko opravili le prvo fazo, ki prinaša vojaško evidenčno dolžnost »vojak rezerve«, a v tem primeru do denarne nagrade in plačila vozniškega izpita ne bodo upravičeni. Tisti, ki bodo nadaljevali usposabljanje, pa bodo po zaključku 11. tedna pridobili naziv »vojak strelec rezerve«, s čimer bodo lahko opravljali vojaško službo v prostovoljni rezervni sestavi Slovenske vojske.

To še ni vse. Najbolj navdušeni in izurjeni prostovoljni vojaki bodo imeli po zaključku usposabljanja možnost tudi zaposlitve v stalni sestavi Slovenske vojske, a bodo morali pred tem opraviti še dodatno 14-dnevno usposabljanje.