Astro

Najmočnejši strup za dvom in strah, kar ga obstaja: zaupanje!

Nevenka Kamenik
21. 6. 2021, 17.17
Posodobljeno: 21. 6. 2021, 18.49
Deli članek:

V vaši moči je, da vaš notranji svet dela za vas ali proti vam. Osebna zgodovina, ki jo nosimo v sebi, nam dostikrat onemogoča, da bi zaživeli svoje notranje sanje.

Profimedia
samozavestna ženska

Osebna zgodovina pogojuje naš trenutni pogled na svet, vsebuje vsa naša prepričanja, kako deluje svet okoli nas. Ko se boste osvobodili svoje osebne zgodovine, boste svobodni. Vaša preteklost ne bo več opredeljevala vašega trenutnega življenja.
Ko opuščate staro in izberete novo, prečkate reko sprememb, ki pa vas vodi v neznano – v kraj, kjer še niste bili, v nekaj, česar še niste izkusili. To pa v vas vedno zbudi dvome in strahove. Dvom in strah sta najboljša prijatelja. Zakaj? Ker bo tisto, o čemer dvomite, v vas vzbudilo strah. Tisto, česar se bojite, sproža dvome o vaši sposobnosti, da boste zadevi kos. Največji protistrup za dvom in strah je prav gotovo zaupanje.

Stari rek pravi: »Strah je potrkal na vrata, odpret mu je prišlo zaupanje in na pragu ni bilo nikogar.«

Ko boste odstranili dvom iz svojih misli, bo izginil tudi iz vašega zunanjega sveta. Dejansko postanemo tisto, o čemer ves dan razmišljamo. Zato ne dovolite, da bi vašim mislim in dejanjem vladal dvom.

Temeljne razlike

Bi radi vedeli, kdaj se v vaše življenje prikrade dvom in kakšno vlogo ima? Poglejmo si temeljne razlike med tem, kar mislite, da veste, in med tem, kar resnično veste.

1. Prepričanja vam posredujejo drugi. Modrost prihaja iz vas samih.
Vse svoje življenje ste bili izpostavljeni tisočem mnenj. Povedali so vam, kakšni naj bodo medsebojni odnosi, ali je ukvarjanje s športom koristno ali ne, da so umetniki slabiči, kakšni so vaši sosedje, kaj ste sposobni doseči in česa ne, ali je študij na fakulteti smiseln ali ne … Obstaja neskončen seznam reči, v katere verjamete, bodisi se tiče vas ali sveta okoli vas. Mnenja vam vedno posredujejo drugi.

Nasprotno pa so vaša spoznanja dozorela zgolj na osnovi vaše osebne izkušnje. Nobeno spoznanje ne pride iz druge roke. Rek pravi, da brez izkušnje ni spoznanja. Nekdo vam na primer lahko razlaga, kako se pleše dunajski valček, in vi si tako o tem ustvarite mnenje. A do spoznanja boste prišli šele takrat, ko boste sami zaplesali v ritmu dunajskega valčka.

2. Mnenja drugih vas bodo v stiski pustila na cedilu, spoznanja pa ne!
Če so vam v preteklosti rekli, da niste dovolj pametni, so v vas zasejali seme dvoma. Ta izjava, ki je postala vaše notranje prepričanje, ne temelji na vašem spoznanju, temveč je bila močna sugestija, ki je nehote postala vaša avtosugestija. Kako se to odraža kasneje, v odrasli dobi? Recimo, da se želite vpisati na fakulteto in vas vedno, ko ste tik pred tem, da bi izpolnili prijavni obrazec, prešine dvom, ali ste res dovolj pametni – obrazca ponovno ne izpolnite. Notranje prepričanje vas je tako pustilo na cedilu, saj je z mnenji, ki so vam jih posredovali drugi, vedno povezan dvom.
Kar pa veste (trdna spoznanja), vas nikoli ne more pustiti na cedilu, saj je v vas globoko vtkano. Recimo, da ste v zvezi že več kot deset let. V teh desetih letih ste se s partnerjem zelo zbližali in z njim doživeli ogromno lepih izkušenj. In sedaj srečate dekle iz njegovega ranega otroštva, ki vam o njem govori samo omalovažujoče stvari. Ker imate z njim ravno nasprotne izkušnje, boste samo zamahnili z roko. Mogoče se boste celo nasmejali vragolijam iz njegovega otroštva. Oseba tako v vas ni vzbudila dvoma.

pixabay
Kakršne so vaše misli, takšni ste vi.

3. Vaša mnenja so umske vaje, vaše vednosti pa telesne.
Mnenja so izključno umske vaje, ki jih neprestano, vsak dan ponavljate. Te ponavljajoče se misli postanejo vaša stališča in ta stališča počasi prerastejo v vaša prepričanja, ki tvorijo vašo resničnost. Mogoče vam ni všeč, da imajo nekateri tetovirana telesa, saj menite, da je s tem nekaj zelo narobe. To prepričanje povzroča, da boste nekatere ljudi obsojali (dokler si ne boste premislili in se morda tetovirali tudi sami).
Vse, kar pa zagotovo veste, je uskladiščeno v območju telesa. Denimo zagotovo veste, kako menjati menjalnik avtomobila, kako se z nekom ljubiti, kako napisati ali brati besedilo. Vse to je v vas zasidrano in tako del celičnega spomina. Nekaj, v kar ste nekoč verjeli, ker ste najprej od nekoga povzeli, se je sedaj preobrazilo v vednost, v vaše trdno znanje. Kadar nekaj veste, preide v vašo telesno stvarnost in učinkuje v vseh okoliščinah. Nobeno trdno spoznanje nikoli ne pride iz druge roke.

4. Prepričanja vas omejujejo, spoznanja vam dajejo moč.
Zakaj? Zato, ker so vam prepričanja posredovali drugi. To je njihov pogled. Verjetno ste že slišali, da to, kar je za nekoga dobro, je lahko za drugega slabo. Zato je pri prepričanjih vedno navzoča senca dvoma. In vsako misel, ki ji je primešan dvom, občutite kot jarem. To, kar pa zatrdno veste, vam omogoča, da se vzpenjate na višje ravni zavedanja. Kadar vaše srce ve, da je nekaj prav, in mu sledite, takrat napreduje in raste.
Notranja vednost vam omogoči, da napravite korak, ki bi se mu izognili, če bi poslušali le svoj razum.

pixabay
Tisti, ki nas najpogosteje izdajo, so naši dvomi.

5. Prepričanja so spremenljiva, vaša vednost ne.
Stališča se spreminjajo. Marsikatero stališče, ki ga danes zagovarjate, boste v prihodnjih letih zavrgli. Vaši pogledi na svet so se spremenili. Vaši pogledi na politiko, partnerstvo, medsebojne odnose so se zelo spremenili, medtem ko vednost ostaja nespremenljiva. Stvari, ki ste jih vedeli nekoč, so v vas navzoče tudi danes.
Bistvena značilnost, po kateri se prepričanja razlikujejo od vednosti, je navzočnost oziroma odsotnost dvoma.

Mišljenje, ki mu niso primešani dvomi, in jasno spoznanje še ne pomenita, da boste živeli v obilju in sreči. Toda ovir in naporov se boste lotevali popolnoma drugače – vaše izhodišče ne bo negotovost, temveč zaupanje. Vedite, težava se v življenju vedno pojavi samo zato, da bi vas nekaj naučila. Poskusite na stvari pogledati z drugega zornega kota.
Sedaj je čas, da začnete končno verjeti vase. Zmorete! Vredni ste! Zaslužite si!