Njegovi prijatelji so globo pretreseni ...

FOTO: Letalu z znanim slovenskim fotografom naj bi odpovedal motor, pilot je napako javil ...

R.T.
21. 6. 2021, 16.56
Posodobljeno: 21. 6. 2021, 20.21
Deli članek:

Na novico o tragediji na Češkem, v kateri je bil udeležen tudi slovenski fotograf, so se odzvali tudi v akrobatski skupini Flying Bulls.

Facebook/The Flying Bulls
V nesreči je življenje izgubil 54-letni pilot Rainer Steinberger.

Kot smo že poročali, je v bližini češkega kraja Jickovice, ki se nahaja slabih 100 kilometrov južno od Prage, včeraj strmoglavilo letalo akrobatske skupine Flying Bulls. Na v ZDA izdelanemu letalu T-28B Trojan sta bili prisotni dve osebi. Poleg pilota tudi slovenski fotograf Miro Majcen. Slednjega so s hudimi poškodbami s helikopterjem prepeljali v bolnišnico v Pragi. Pilot ni imel te sreče, bil je na mestu mrtev.

Češka policija
Kraj tragedije na Češkem.

Kaj več o zdravstvenem stanju Majcna zaenkrat ni znano, slovensko veleposlaništvo v Pragi pa je bilo po poročanju STA o nesreči seznanjeno in je z udeležencem v stalnem stiku, pri čemer več podrobnosti ni sporočilo. So pa zdaj znane prve informacije o morebitnem vzroku za strmoglavljenje. Kot poroča češki časnik denik.cz, prve ugotovitve kažejo, da se je letalo soočalo s težavami na motorju. Po navedbah strokovnjaka s področja letalstva Pavla Krejčija naj bi tehnične težave med letom privedle do odpovedi motorja. Pilot naj bi težavo javil, nato pa poskušal zasilno pristati. »Na žalost zasilni pristanek ni uspel, letalo pa je strmoglavilo,« je pojasnil Krejči. Dejal je še, da je šlo za izkušenega pilota, ta letala pa da imajo sicer zelo zanesljive motorje. »Na žalost ta tip letala, če mu odpove motor, zelo slabo jadra,« je dodal.

Češki časnik Blesk medtem poroča, da so iz poljskega mesta Leszno v Salzburg pravzaprav v skupini letela tri letala. Pilot enega od letal je nesrečo najverjetneje opazil, saj je nekaj časa krožil nad krajem strmoglavljenja, nato pa nadaljeval pot proti Salzburgu. Letalo je moralo območje zapustiti tudi zaradi helikopterske pomoči in reševanja.

Češka policija
Kraj tragedije na Češkem.

Letalo je sicer s Poljske, kjer je potekal letalski miting, letelo proti Avstriji, a je nad vasicama Jickovice in Zvikovske Podhradi strmoglavilo in pristalo v tamkajšnjem gozdu. Kot je poročal slovenski letalski portal Sierra5.net, je bilo to letalo še konec prejšnjega meseca del flote, ki je v Mariboru trenirala pred prihajajočimi letalskimi mitingi.

So se pa na nesrečo in tragično smrt njihovega pilota že odzvali v akrobatski skupini Flying Bulls, kjer so navedli, da je umrl njihov pilot 54-letni Rainer Steinberger, ki je z letalom letel domov v Salzburg. Pojasnili so, da so nad tragedijo globoko pretreseni, Steinberger pa da je bil »globoko spoštovan in izkušen pilot ter njihov drag prijatelj.« Hkrati so Majcnu zaželeli srečo in popolno okrevanje. »Rainerjeve prijatelje pri skupini Flying Bulls je tragedija globoko pretresla. Z mislimi so pri Rainerjevi družini in njegovih drugih številnih prijateljih,« so zaključili.

Češka policija
Kraj tragedije na Češkem.