Astro

S to preprosto vajo boste za vedno opravili z nespečnostjo

sn
29. 3. 2020, 10.00
Posodobljeno: 29. 3. 2020, 10.07
Deli članek:

Včsih se zgodi, da zvečer enostavno ne moremo zaspati. Pozno v noč se premetavamo po postelji …

Dreamstime
Ženske lahko smrčijo toliko kot moški

Ko nam po dolgih mukah končno uspe zaspati, se kmalu spet zbudimo in spet smo na začetku.
In kalvarija se nadaljuje vse do jutra, ko vstanemo nenaspani, utrujeni in razdražljivi…

NARAVNO
Vzrokov za nespečnost je več – od stresa, divjega tempa življenja, čustvenih dram in premalo telesne aktivnosti, pa do prevelikih količin kofeina (ali drugih stimulansov) ali prepozne večerje.
Nespečnost vpliva tudi na kvaliteto življenja in na dolgi rok lahko vodi tudi do najrazličnejših (fizičnih ali psihičnih) zdravstvenih težav, zato nikoli ne škoduje, če imamo v rokavu kakšnega asa, ki nam lahko pomaga v borbi z njo. Obstaja namreč povsem naraven in neinvaziven način, ki nam pomaga, da se zazibamo v sen - dihalna tehnika 4-7-8.
Podrobneje nam jo je predstavil Sašo Drobnič, sicer največji slovenski strokovnjak za sanjanje, ki pa tehniko 4-7-8 tudi praktično izvaja in se je o njenih učinkih tako prepričal na lastni koži.

Profimedia
Globok spanec je zlata vreden, zato se zanj izplača potruditi.

PREPROSTO
Dihalna tehnika 4-7-8 je izjemno preprosta, naredite jo lahko kjerkoli in kadarkoli. Čeprav jo lahko izvajate v kateremkoli položaju (sede, stoje ali leže), Sašo priporoča, da jo za začetek izvajate sede in z vzravnano hrbtenico. Dokler je ne osvojite, jo izvajajte vsaj dvakrat dnevno, kasneje pa jo lahko uporabljate, kadar začutite tesnobo ali stres. Odlično obnese tudi kot tehnika za sproščanje pred spanjem.
Kako izvesti tehniko 4-7-8?
Udobno se namestite, meditacijo začnite z nekaj globokimi vdihi in izdihi.
Konico jezika prislonite ob zgornje sprednje zobe in glasno izdihnite skozi usta.
Zaprite usta in vdihnite skozi nos, štejte do 4.
Zadržite sapo in preštejte do 7.
Globoko izdihnite skozi usta in vmes štejte do 8.
Cikel 4-7-8 ponovite še trikrat (skupaj 4 vdihi in izdihi).
Dihalna tehnika 4-7-8 na naraven način pomiri živčni sistem. Ko jo začnete izvajati, deluje precej subtilno, s ponavljanjem in prakso pa postaja vedno močnejša. »Med izvajanjem lahko dobite občutek lahke glave, a brez skrbi – to je normalno in kmalu mine,« še pojasni Sašo.