Življenjska potrebščina

V teh dneh življenje piše tudi takšne zgodbe: mlada ljubljanska družina ostala brez nečesa tako osnovnega

J.P.
29. 3. 2020, 10.03
Deli članek:

Tri tedne že morajo shajati brez ene od osnovnih življenjskih potrebščin.

Profimedia
Ne preostane jim drugega, kot da perilo perejo pri njegovih starših. Kar pomeni, da imajo dodatne stroške z gorivom, ki ga porabijo za vožnjo (fotografija je simbolična)..

Vlada RS je 15. marca sprejela Odlok o začasni prepovedi prodaje blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. Veljati je začel 16. marca ob 00.00.

Namenjen je omejitvi gibanja prebivalstva zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije covida-19.

Pomoč staršev

Oglasil se nam je 37-letnik iz Ljubljane, ki skupaj s partnerko in hčerkama, starima sedem in tri leta, živi v stanovanju v Bežigradu. D. S. je eden tistih, ki so v času epidemije nepogrešljivi. Kar pomeni, da še vedno hodi v službo.

Njegova družina se je znašla v prav posebni zagati. Že tri tedne so namreč brez pralnega stroja. Eden od primerkov proizvajalca Gorenje je klonil po letu dni uporabe. A pretiranega razloga za skrb ne bi bilo, saj je »opremljen« s petletno garancijo. Morda, če ne bi vladale izredne razmere. V Gorenju pač ne morejo ukrepati zaradi zgoraj omenjene začasne prepovedi, ki bo veljala, dokler bodo razlogi zanjo. Do takrat serviser ne po potrkal na njihova vrata. D. S. je poudaril, da bi bili od omenjenega podjetja kupiti drug pralni stroj, a tudi to ni mogoče, saj jim ne bi mogli odpeljati starega, njihovo stanovanje pa je majhno.

Tri tedne že torej mora družina z dvema malima otrokoma shajati brez pralnega stroja. D. S. pojasni, da se umazano perilo pri njih hitro kopiči, tudi zato, ker je primoran svoje oprave, v katerih odhaja na delo, ob prihodu domov oprati. A ker v pralnem stroju ne morejo več prati, se enkrat na teden odpelje k staršema, da mu goro perila opere mama, on pa ga naslednji dan pride iskat.

Ljubljanska družina je tako ostala brez ene od osnovnih življenjskih potrebščin. In se znotraj ene krize znašla še v drugi, ki morda ne zadeva nobenega drugega kot njih, a jim znatno otežuje življenje. Sploh glede na to, da so primorani imeti stike z ranljivejšo skupino, čeprav je to prepovedano.

Podobnih zgodb je te dni verjetno kar nekaj. Če ste se znašli v podobni situaciji, nam pišite na elektronski naslov redakcija@svet24.si