Astro

Vsi skrivnostni odtenki človekove energijske strukture

Manca Razboršek
8. 9. 2021, 14.20
Posodobljeno: 8. 9. 2021, 14.20
Deli članek:

Mistiki in duhovno prebujeni ljudje že stoletja opisujejo eterično telo, ki obdaja naše fizično telo – ko mu dodamo še njegove organe in kanale, nam človekova energijska struktura postane jasna.

profimedia
Zunanji ovoji se glede na življenjske okoliščine lahko spremenijo.

Govorimo seveda o avri, meridianih in čakrah.
Zdaj pa gremo lepo po vrsti.

AVRA
Okoli leta 500 pr. n. št. so Pitagorovi učenci govorili o svetlobnem telesu in o svetlobi, ki ima sposobnost, da zdravi. Skozi stoletja so v Evropi slikali svetnike s posebnim zlatim krogom ob glavi, kar je poznano kot svetniški sij. Svetniki naj bi imeli tako močno avro, da je bilo okoli njih videti svetlobni ovoj.
Boirac in Liebeault, učenjaka 12. stoletja, sta ugotovila, da se med dvema osebama vzpostavi posebno polje, ki omogoča, da ti osebi vplivata druga na drugo tudi, če ju loči večja fizična razdalja. Prav tako sta v svojih opažanjih zapisala, da ima lahko ena oseba slab ali negativen vpliv na drugo samo s svojo navzočnostjo.
Večje zanimanje za človekovo energijsko polje se je pojavilo v 19. stoletju s pojavom teozofije. Hkrati so s pojavom bolnišnic so tudi zdravniki začeli množičneje opažati in raziskovati to področje. Eden takšnih je bil Walter John Kilner, ki je najbolj poznan po svoji študiji Človeška atmosfera iz leta 1911, v kateri je predstavil obstoj, značilnosti in možno uporabo avre za medicinske diagnoze ter zdravljenje. Razvil je posebna očala za opazovanje elektromagnetnega sevanja zunaj vidnega spektra, s katerim je bilo mogoče opazovati avro.
Med pomembnimi raziskovalci človekovega energijskega polja naj omenim še dr. Wilhelma Reicha, učenca Sigmunda Freuda, ki je ugotovil, da čustvena travma povzroči mišične napetosti v telesu. To energiji prepreči prost pretok in začnejo se pojavljati bolezenski simptomi. Za energijo je uporabljal izraz orgon. Ko se pretok orgona znova vzpostavi, se povrne tudi zdravje.
Semyon D. Kirlian je leta 1939 predstavil fotografiranje objektov na fotografski plošči. Ko so ti objekti izpostavljeni električnim impulzom, se okoli njih pojavi korona, ki se odtisne na fotografsko ploščo. To danes poznamo pod imenom Kirlianova fotografija. Konec sedemdesetih let 20. stoletja je ruski znanstvenik Konstantin Korotkov nadgradil Kirlianovo fotografijo, jo digitaliziral in tako poskrbel za fotografiranje avre v barvah.
Z napredkom merilnih naprav in vpeljavo novih tehnologij v medicini je danes že sprejeto dejstvo, da človeško telo oddaja šibke elektromagnetne signale, ki jih povzročajo delovanje srca, možganska aktivnost in impulzi živčnega sistema. Ruski znanstveniki na Bioinformacijskem inštitutu A. S. Popova v Moskvi so leta 1965 opravili serijo poskusov na temo zunajčutnega zaznavanja in telepatije. Odkrili so, da živi organizmi oddajajo vibracije s frekvencami med 300 in 2000 nanometri. To ustvarja polje okoli fizičnega telesa, ki so ga poimenovali bioplazma. Ta deluje kot relejna postaja za prenos zunajčutnih vtisov v zavestno čutenje in zaznavanje. Med nadaljnjim raziskovanjem so ugotovili, da če se bioplazma stimulira na določenih točkah, se povečajo sposobnosti zunajčutnih zaznav. Pri umetni stimulaciji posameznih delov bioplazme so najbolj občutljive točke natanko tam, kjer naj bi bile, kot že tisočletja trdijo vzhodne tradicije, človekove čakre.

profimedia
Prve fotografije avre so pomenile pravo revolucijo

MERIDIANI
Življenjska energija se v eteričnem telesu zgosti v »kanale«. Ti usmerjajo zgoščen tok energije v različne dele telesa. Kot svetlobne nitke se razpredajo v obliki fizičnega telesa in mu ponujajo energetsko matrico za biološke funkcije. Ta mrežna struktura je podobna živčnemu sistemu. Kanali ali meridiani tečejo kot reke po površini telesa in se nadaljujejo kot podvodne reke globoko v notranjost telesa, kjer dovajajo energijo v notranje organe. Kjer se en kanal začne in konča, steče v naslednji kanal in ustvarja nenehen krogotok. Iz glavnih kanalov izhajajo majhni potočki energetskih tokov, ki se nato delijo še v manjše in tako dovajajo energijo do vseh delov telesa, kot so mišice, kosti, koža in tako dalje. Ko se na določenem področju pretok energije zamaši, se na fizični ravni pokaže kot bolezenski simptom.
Različne zdravilske tradicije, kot so akupunktura, akupresura, masaža in joga, so prepoznale pravila delovanja teh energijskih pretokov in razvile načine za delo z njimi. Čeprav na prvi pogled delovanje teh meridianov ni očitno, danes znanost ugotavlja njihov obstoj. Naša telesa so v osnovi elektromagnetna in s sodobnimi medicinskimi napravami se lahko elektromagnetno delovanje telesa in organov izmeri. Najpogostejše so EKG (elektrokardiogram, ki meri naravne električne valove med delovanjem srca), EEG (merjenje možganske električne aktivnosti) ter MRI (tehnika slikanja notranje zgradbe telesa z uporabo magneta, radijskih valov in računalnika; gre za metodo, povezano z magnetnimi lastnostmi nekaterih jeder atomov).
Korejski znanstveniki s seulske državne univerze so leta 2002 potrdili raziskavo iz šestdesetih let, da obstaja tako imenovani primovaskularni sistem, za katerega z veliko verjetnostjo trdijo, da bi lahko bil fizični odraz sistema meridianov. V svojih raziskavah so na akupunkturne točke nanesli posebno fluorescentno barvilo iz magnetnih nanodelcev, ki se je razlilo v tanke linije, ki so vodile iz teh točk po telesu. Ko so enako barvilo nanesli na mesta, kjer ni akupunkturnih točk, se te nitke niso razvile. Veliko kliničnih raziskav od leta 2007 je te ugotovitve potrdilo, informacije teh raziskav pa v zahodni svet še niso prinesle novih trendov.

dreamstime
Različne zdravilske tradicije so prepoznale pravila delovanja meridianov in razvile načine za delo z njimi

Dejstvo je, da naše telo potrebuje ravnovesje. Uravnotežen tok energije, ki ga ni niti preveč niti premalo, je predpogoj za dobro zdravje. Gre za ravnovesje med jinom in jangom, med moško in žensko energijo – dvema polarnima in katalitičnima kvalitetama energije celotnega Vesolja.
Naše zdravje je odlično, kadar sta ti energiji uravnovešeni in harmonični, ko pa se to ravnovesje podre, se pretok ene poveča ter tako ustvari priložnost za razvoj bolezni. Oba energetska toka se pretakata skozi kanale in kanalčke po telesu ter vplivata na atome v našem telesu. Meridiani so tako tiste poti, po katerih teče zdravilna energija, ki našemu telesu omogoča harmonijo, zdravje in s tem vitalnost.
ČAKRE
Vsem nam je jasno, da smo ljudje veliko več kot samo fizične celice in mehurčki biologije. Naše fizično telo bi bilo brez energetskih plasti, ki ga obdajajo, le prazna lupina. Vsa čustva, ki jih čutimo, misli, ki jih mislimo, in občutki, ki jih zaznavamo, so del energetskega sistema, ki mu pravimo tudi avra. Avra ima svojo anatomijo in glavni »organi« se imenujejo čakre. Čakre skrbijo, da se življenjska energija lahko nemoteno pretaka med posameznimi nivoji naših energetskih plasti oziroma teles.
Čakre skrbijo za pretok te življenjske energije, ki jo poznamo pod imeni ki, či, prana, orgon iz Vesolja v človekovo energetsko strukturo in iz nje. Kadar smo v fizičnem, mentalnem ali čustvenem neravnovesju, je tudi energija v naših čakrah neuravnovešena. Kadar se energija med čakrami pretaka nemoteno, se to kaže v fizičnem zdravju, umski jasnosti in uravnovešenih pozitivnih čustvih. Vsaka čakra je harmonično uglašena z drugimi, in ko so med seboj vse harmonizirane, se posameznik počuti v ravnovesju ter blagostanju. Najpreprosteje povedano: počutimo se odlično. Kadar energija ne teče, se ne počutimo dobro in zbolimo.
Čakre skrbijo za pretočnost in uravnovešenost energij v avri. Kadar je energija v čakrah neuravnovešena, smo v fizičnem, mentalnem ali čustvenem neravnovesju. Nastanejo energetske blokade, ki sčasoma povzročijo, da se energija giblje zelo počasi in se celo izrazi na fizični ravni kot bolezen.
Poznavanje delovanja čaker ter njihovega vpliva na naše psihofizično počutje nam omogoči, da izboljšamo svoje počutje, predvsem pa se začnemo zavedati, da imamo samozdravilne sposobnosti, ki nam omogočijo, da poskrbimo za zdravje, še preden se pojavijo fizični simptomi. Lažje upravljamo svoja čustva in misli ter se izražamo v svetu na sebi unikaten in kreativen način.
Obstaja sedem osnovnih čaker; vsaka ima svoje mesto v energetskem telesu, tesno je povezana z eno od žlez z notranjim izločanjem in ima svojo ustrezno barvo.

PS
Imamo sedem glavnih čaker.

Korenska čakra – rdeča
Leži na dnu hrbtenice in tvori naše fizične temelje. S korensko čakro so povezani naše fizično preživetje, prizemljitev in naše fizično telo. Ključni občutki in stanja, ki jih povezujemo s korensko čakro, so varnost, kariera, imetje, prizemljitev, fizična struktura, stabilnost, kulturna pripadnost, trdnost, povezanost z Zemljo.
Sakralna čakra – oranžna
Povezana je s čustveno identiteto ter spolnostjo. Uravnoteženje te čakre omogoči, da življenje izkusimo kot tok, prek katerega se skozi čustva povezujemo z drugimi osebami, situacijami in dogodki. Pomeni vitalnost, radost, kreativnost.
Sončni pletež – rumena
Uravnava naše samozavedanje, notranjo moč ter pozitivno čustveno izražanje. Optimalno delujoča čakra nam omogoča postavljanje zdravih meja in vzpostavitev lastne notranje moči ter vpliva na voljo in pozitivno samopodobo. Pomeni veselje, samozavest, jasne misli.
Srčna čakra – zelena
Na sredini prsne votline je čakra, ki nam pomaga pri integraciji nasprotij znotraj strukture naše osebnosti, da lahko vzpostavimo zavest o povezanosti vsega in razvijemo brezpogojno ljubezen. Uravnotežena srčna čakra nam pomaga, da ljubimo brezpogojno, razvijemo sočutje, mir in vsepovezanost. Pomeni ljubezen, odpuščanje, hvaležnost.
Grlena čakra – svetlo modra
Ta energetski center povezujemo s komunikacijo in izražanjem, predvsem lastne kreativnosti. Kadar je čakra uravnotežena, naš višji jaz z lahkoto izraža notranjo modrost, daje navdih in zagotavlja vodstvo za našo osebnost. Pomeni komunikacijo, notranji mir, karizmo.
Tretje oko – indigo modra
Čakra, imenovana tudi čelna, je povezana z našo zmožnostjo fizičnega in duhovnega videnja. Je sedež intuicije in notranje modrosti. Ko je uravnotežena, nam omogoča, da vidimo širšo sliko svojega življenja. Pomeni intuicijo, jasnovidnost, ideje.
Kronska čakra – vijoličasta
Odpira nas svetu in dimenzijam zunaj materialnega obstoja ter nas povezuje z brezčasnim prostorom neskončne modrosti. Simbol cveta lotosa je že od nekdaj povezan s kronsko čakro in stanjem razsvetljenosti, ki ga lahko dosežemo skozi to raven zavedanja. Pomeni harmonijo, višji jaz, božanskost.

profimedia
Če imamo svojo fizično anatomijo, potem imamo seveda tudi svojo nefizično anatomijo.

Vse to nakazuje, da smo ljudje kompleksna bitja, ki imamo poleg svoje fizične tudi energetsko anatomijo. Ali obstaja med temi telesi povezava? Če povzamemo glavno spoznanje hermetizma, ki ga je sprožil prerok in filozof starega Egipta Hermes Trismegist s svojim delom Hermetic corpus, ki velja za enega glavnih kabalističnih tekstov, potem velja, da tako kot zgoraj, tako spodaj. Če imamo svojo fizično anatomijo, potem imamo tudi svojo nefizično, subtilno, energetsko anatomijo.

SUBTILNA TELESA

Na podlagi opazovanj so številni raziskovalci v različnih tradicijah tudi človekovo avro razdelili na več plasti, ki jim pravimo energijska telesa. Med seboj se prepletajo in obkrožajo. Fizično telo je najgostejše, vsako naslednje pa je iz finejše vibracije in prosojnejše, subtilnejše snovi.