Astro

Valentinovo od A do Ž in 10 idej, kako ga užiti v dvoje

Kristina Strašek
13. 2. 2020, 09.40
Posodobljeno: 14. 2. 2020, 09.24
Deli članek:

Leto je okoli in spet je pred nami praznik zaljubljencev. Pa se vam zdi, da o njem resnično veste vse?

Profimedia
Roža potrebuje sonce, da postane roža. Človek potrebuje ljubezen, da postane človek.

Tokrat smo se odločili, da stopimo iz ustaljenih okvirov in tako ne pišemo o vseh mogočih predlogih romantičnih večerij oziroma o tem, kaj od svojega partnerja na ta dan pričakovati (navsezadnje, kje piše, da morajo samo oni vam kaj kupiti?).
Za vas smo izbrskali nekaj zanimivih podatkov o tem prazniku, ki jih morda še ne poznate, za konec pa vam bomo zaupali še deset nasvetov, kako ga preživeti nekoliko drugače.
Pa začnimo.
Da se valentinovo praznuje 14. februarja, verjetno ni ravno nova informacija. Tudi če nismo v zvezi, je ta datum verjetno vtetoviran nekje v naših možganih, saj ga, če ne drugje, v trgovinah promovirajo precej glasno. A morda vsi ne veste, od kod praznik sploh izvira.
SVETI VALENTIN
Zgodba valentinovega naj bi se začela v času Rimskega imperija, ko mu je vladal cesar Klavdij II. Ta je med vladanjem sprejel precej nepriljubljeno odločitev, da se njegovi vojaki med vojno ne smejo poročati, saj naj bi jim to motilo zbranost. Samski moški so namreč delali pravo vojsko. A kaj ko se njegovi vojaki s tem niso strinjali in so vseeno želeli ljubezen do svoje drage potrditi tudi s poroko. Ravno to jim je na skrivaj omogočal pridigar, ki je nosil prstan z vijoličastim ametistom in vtisnjenim simbolom Kupida. Njegovo ime je bilo Valentinus. Ta je bil poleg širjenja krščanske vere že tako ali tako precej neželen prebivalec imperija, s poročanjem vojakov pa si je prislužil tudi smrtno obsodbo. Svoj konec je dočakal 14. februarja.
Druga zgodba govori o Valentinu, ki je bil prav tako zaradi širjenja napačne vere ujetnik Rimskega cesarstva. Med ujetništvom je opravil čudež in tako slepi deklici, ki se je izkazala za hčer njegovega jetničarja, povrnil vid. Pred usmrtitvijo ji je poslal še zadnje sporočilo, ki ga je končal z besedami: »Tvoj Valentin.« Za mnoge pa sta prvi in drugi Valentin ista oseba. Težko trdimo, kdo ima bolj prav.
Obstaja tudi tretja različica, ki časovno ni daleč stran. Ponovno smo pri Rimskem imperiju, a tokrat je v ospredju poganski praznik plodnosti, luperkalije. Gre za praznik, ki se je praznoval med 13. in 15. februarjem. Ta čas so se moški po mestih sprehajali goli in za večjo plodnost šeškali mimoidoče ženske.
Kdaj smo torej dobili uradni praznik svetega Valentina oziroma valentinovo? Za to je leta 1537 poskrbel britanski kralj Henrik VII.

Profimedia
Statistika govori, da večino cvetja na valentinovo kupijo moški.

VOŠČILNICE, RDEČE VRTNICE IN DRUGA DARILA
Da je ta praznik predvsem dober za trgovce, vsekakor ni skrivnost. Na ta dan naj bi se prodala kar milijarda voščilnic, kar praznik uvršča na drugo mesto, tik za božičem. Večino cvetja naj bi kupili moški, medtem ko preostala darila večinoma kupujejo kar dekleta.
Ste se kdaj vprašali, zakaj je v tem času med najbolj priljubljenimi rožami rdeča vrtnica? Ne boste verjeli, tudi za to se lahko zahvalimo Rimljanom. Prav tako za Kupida. Vse izhaja iz verovanja v Venero, boginjo ljubezni, katere najljubša roža naj bi bila ravno rdeča vrtnica. Kako pride v igro Kupid? Ta krilati deček z lokom in puščico v roki je v resnici njen in Marsov (bog vojne) sin. Rimljani so ga okronali za boga hrepenenja, erotike, privlačnosti in naklonjenosti.
ZANIMIVOSTI
Druga zanimiva dejstva o valentinovem, ki jih morda še ne veste:
– V viktorijanski dobi se na kartico oziroma pismo nisi smel podpisati z imenom, saj naj bi to prineslo nesrečo.
V srednjem veku so dekleta na ta dan jedla bizarno hrano, ki naj bi jim pomagala v sanjah videti svoje bodoče može.
V srednjem veku so fantje iz košar vlekli imena samskih deklet in jih nato nosili na rokavu, vse v upanju, da bodo njihove partnerice.
Finska na ta dan praznuje ystävänpäivä, kar lahko prevedemo kot praznik prijateljev, ne pa praznik zaljubljenih.
Približno tri odstotke ljudi za valentinovo obdari tudi svoje hišne ljubljenčke.
– Največ kartic za valentinovo naj bi dobile učiteljice, nato pa otroci, mame, žene, ljubice in hišni ljubljenčki.
Valentinovo je med bolj priljubljenimi prazniki za zaroke.
Ste samski in vam praznik ne diši preveč? Nič za to, saj obstaja alternativa: dan zavedanja samskosti (singles awareness day) ali SAD (slovensko žalost), ki na omenjeni dan omogoča praznovanje tudi vsem samskim.

profimedia
Daril je lahko preveč, ljubezni ne more biti.

NAŠI PREDLOGI
Zdaj ko smo vas malce poučili o zanimivostih valentinovega, vam, kot obljubljeno, ponujamo še deset nasvetov, kako ga preživeti malce drugače. Kaj torej početi na ta dan?
1. Namesto da samevata doma, pojdita na spontani izlet v eno od sosednjih držav in tam tudi prespita.
2. Namesto da kupujeta bombonjere ali druge čokoladne sladice, se skupaj lotita ustvarjanja tega doma. Če nobeden ni ravno vešč kuhanja, bo zabava še toliko slajša.
3. Pojdita nekam plesat (salso, sving in podobno).
4. Oglejta si komedijo ali standup; če tega ni v vajini okolici, se vedno najde kaj na spletu.
5. Drug drugemu napišita ljubezensko pismo, kot so to počeli včasih. Vsekakor romantično dejanje, ki bo pustilo globoke sledi v vajini zvezi.
6. Podoživita svoj prvi zmenek, pa četudi z vsemi napakami, ki so bile takrat storjene. Smejta se, zabavajta se!
7. Obiščita muzej.
8. Privoščita si kino večer doma, pri tem pa ne pozabita na pokovko ali kakšne druge dobrote. Navsezadnje lahko prej skupaj pripravita večerjo.
9. Vsekakor bi bilo lepo tudi, da na ta dan širita ljubezen še z drugimi in tako morda kot prostovoljca polepšata dan še kakšni osamljeni duši ali živali v zavetišču.
10. Na koncu vama ostane še vedno stari dobri obisk centra dobrega počutja.

NASVET

Dobronamerno vam še polagamo na srce: naj ne bo valentinovo edini dan, ko ljubljeni osebi poveste, da jo imate radi. Naj bo vsak dan dan ljubezni. Naj to čutijo tudi vaši družinski člani, prijatelji, predvsem pa vi sami. Ne pozabite, da je treba imeti rad tudi sebe. Vse se začne pri vas samih.

VERZI ZA VAS

Valentinovo

Valentinovo najbolj tisti slavijo,

ki od zaljubljenosti kar norijo,

tisti, ki se za rokice držijo,

in tisti, ki jim oči magično žarijo.

Valentinovo tudi tisti slavijo,

ki prijateljske vezi gojijo.

Valentinovo praznujmo vsi,

zaljubljenci, prijatelji in sodelavci.

Beseda LJUBEZEN ni nikomur tuja,

saj LJUBEZEN je med vsemi nuja,

dalj časa imaš nekoga rad,

dalj časa ostaneš po srcu mlad!