Astro

Vaša prebava pripoveduje o vas: če ste zaprti ...

Minka Gantar
17. 1. 2020, 15.00
Deli članek:

Ali res moramo skoraj umreti, da bi začeli svetu dodajati vrednost? Ali res moramo biti čisto na dnu, da bi se spet spomnili radosti življenja – če pogledamo samo to, da je vsak večer drugačno nebo, to, da so zvezde, ta čudež življenja, ki smo mu vsak dan priča.

dk
minka gantar

Nekoč mi je neki gospod, ki je bil 40 dni v komi, zaupal svojo izkušnjo. Preden je padel v komo, se mu je vedno mudilo, pogosto je bil jezen, ni bil zadovoljen …

Prve besede, ki jih je izrekel, ko se je vrnil med žive, so bile: »Rad vas imam.« In nato je nadaljeval: »Če mi je dano, da me je Sila ponovno vrnila v življenje, je zdaj moja naloga, da nekaj dodam svetu.« Ta gospod žarči mir, milino, ljubezen in dobrohotnost – ta gospod je ljubezen.

ZAČUTIMO ŽIVLJENJE

Pomislite na majhne otroke – kako se čudijo življenju, kako raziskujejo okolico. Spomnim se srednje hčerke Pie – dvigovala je vse predpražnike in opazovala drobne hroščke, lovila kobilice in pajke. Vse ji je bilo tako neizmerno lepo. Nekega dne, ko je bila še čisto majhna, komaj je znala hoditi po stopnicah in ni še izgovarjala črke »r«, je v rokici prinesla ivanjščico, ki se je po poti zlomila v steblu, na sebi je imela belo oblekico. Prišla je v kuhinjo, kjer sem kuhala kosilo, in rekla: »Mami, na jožico«…

Življenje je čudovito – samo ustaviti se moramo, da ga začutimo; samo umiriti se moramo in dovoliti, da nas napolni energija življenja. Žal mi je, da vidim toliko ljudi, ki dirjajo skozi življenje (in taka sem bila tudi jaz) – so kot čreda podivjanih slonov, ki dirjajo naprej in teptajo vse pred seboj. »Nimam časa, meni se vedno mudi, vedno hitim, vse je treba hitro« – to so misli, ki so nam vsiljene. So ljudje, ki vse življenje nimajo časa, ves čas se jim mudi in nenehno zamujajo … In potem te ljudi življenje ustavi – če ne gre drugače, z boleznijo.

dreamstime
Nekateri ljudje ne slišijo niti prepevanja ptic, ker je hrup v njihovi glavi preglasen … Kako bi lahko potem slišali in uslišali sebe?

JASNA GOVORICA

Najprej se ustavi prebava, potem se strupi naložijo nekam v telo, včasih v tumor, pogosto nastane rak … V osnovi se ti ljudje nimajo niti toliko radi, da bi se ustavili in se nadihali; da bi se naužili čisto preprostih stvari, kot so zrak, poslušanje vetra, šumenje vode, bučanje valov, petje ptic … Tega ne slišijo, ker je hrup v njihovi glavi preglasen, da bi lahko slišali karkoli, kaj šele da bi slišali sebe.

In prav o prebavi bi želela govoriti z vami.

Kaj vam pove vaša prebava o vas? Ste zaprti? Mogoče ne izpustite česa, kar bi bilo čas, da že zdavnaj odide, in zdaj zastruplja vas – od znotraj.

Imate prehitro prebavo? Mogoče dirjate skozi življenje in se ne ustavite niti toliko, da bi normalno zaužili obroke?

Imate vnetje sluznice v želodcu in prebavilih? Mogoče pa je vzrok v konstantnem stresu. Se ne sprostite niti med ljubljenjem in še takrat razmišljate o denarju in problemih?

Imate kandidiazo – vrenje v črevesju zaradi neravnovesja dobrih in slabih bakterij? Ali mogoče vrejo tudi vaša čustva? So ta čustva povezana z vašim partnerjem ali pa s službo in se dotikajo osnovnih, ja … tudi strahov glede preživetja?

Imate zamaščena jetra? Tudi jetra spadajo k prebavnemu traktu? Vas vaša čustva tako močno zastrupljajo, da ste že celi »toksični«?

Seveda je za telo treba najprej poskrbeti »tehnično«. Če imate kakršnekoli težave s prebavo, črtajte iz svojega jedilnika belo – bel kruh, belo moko, sladkor … Vse, kar je prečiščeno. Vaše telo potrebuje več vlaknin, ki jih boste brez težav vnesli s tem, da boste pri vsakem obroku pojedli še malo zelenjave. Da pa spodbudite delovanje prebave, potrebujete tudi dobre probiotike, zato začnite uživati probiotične jogurte, skuto, sirotko in kislo mleko. Dober vir probiotikov je tudi kislo zelje – poleg probiotikov vsebuje še ogromno vlaknin. Ker vaše telo potrebuje malo spodbude, začnite uživati oreščke – najboljši so mandlji. Ne pozabite pa jih pred uživanjem namočiti za nekaj ur v vodo.

PODUK LEKCIJ

Vse težave s prebavo nas učijo lekcije ljubezni do sebe – učijo nas temelja. Temelj je, da poskrbim za svoje telo – ker je to vozilo naše duše, nadaljuje pa se s tem, da sebi priznamo najgloblja čustva, tudi tista, ki nam mogoče niso všeč, in da jih sprejmemo. Zavedati se morate, da niste slab človek, če čutite jezo ali celo sovraštvo. To pomeni samo to, da je čas, da se začnete ukvarjati s svojimi čustvi, da odpustite, da naredite kakšen korak – včasih tudi v neznano, in da dovolite, da vas pri tem podpira vse Stvarstvo in da pridejo v vaše življenje ljudje, ki vas podpirajo in ki vam želijo dobro.