Astro

Brez zaupanja živimo v večnem strahu

Dušica Čičigoj
26. 10. 2021, 16.55
Posodobljeno: 26. 10. 2021, 16.56
Deli članek:

Zaupanje je v različnih odnosih izredno pomembno. V partnerskih odnosih pa še toliko bolj in je eden od pomembnih temeljev dobrega, zdravega odnosa in s tem za dolgoročno zvezo ter varnosti v njej. Zaupanje je kot krhek porcelan.

dreamstime
zaupanje

Brez zaupanja smo kot hiša brez alarmnega sistema. Ves čas nas je strah, da bo kdo vlomil v hišo, ne počutimo se varni.

Kaj pomeni zaupanje?

Veliko je različnih razlag in opredelitev tega pojma. Pri ljudeh pa je velikokrat napačno interpretiran ali razumljen. Zaupanje težko opišemo z besedo, vsak pa natanko ve, kakšen je občutek, ko zaupanje izgubimo, in ki ga spremljajo bolečina, žalost, jeza. Zaupanje je nemogoče brez iskrenosti, poštenosti in pristnosti obeh partnerjev. Ko nekomu zaupamo, se v njegovi bližini počutimo tako telesno kot čustveno varni. Občutek, da se na to osebo lahko zanesemo, da je z nami, ko ga potrebujemo. Da nas partner posluša, razume, je sočuten in mu ni mu vseeno, kako se počutimo ali kaj se z nami dogaja. To pa pomeni, da se partner nikoli ne odzove tako, da bi ogrozil našo varnost ali nas želel čustveno ali fizično prizadeti. Če nekomu zaupaš, mu tudi pokažeš, da ga imaš rad; to pa pomeni, da se besede tudi udejanjijo.

Primer: govori »Rad te imam«, a tega ne pokaže, zato težko zaupamo, ker so si besede in dejanja nasprotujoča.Taka oseba ni iskrena, kar je osnova za zaupanje. Neresnica in laganje uničita samo jedro zaupanja. Ko zaupamo sebi in partnerju, ni potrebe po nadziranju partnerja ( kje je, s kom je, brskanja po telefonu, sledenje itd.)

Vračanje zaupanja

Razumljivo je, da imamo lahko težave z zaupanje, če smo bili v preteklosti prevarani ali pa je bilo naše zaupanje zlorabljeno. To nas gotovo zelo zaznamuje, da se zapremo in težko ponovno zaupamo drugi osebi. Strah, da bi se to ponovilo nas omejuje, da bi lahko na novo zaživeli v novem odnosu. V procesu vračanja zaupanja, se lahko soočamo z ovirami, nezmožnostjo odpuščanja. Pretekle izkušnje ne smemo koristiti kot izgovorza nezaupanje, s tem škodujemo samo sebi. Obdamo se z visokim zidom, še bolj obtičimo v tej drami, to nam ne da varnosti, temveč nas porine v osamljenost. Da ponovno pridobimo zaupanje, lahko traja leta. Vsled tega od nekoga zahtevamo, da si mora pridobiti naše zaupanje. Dejansko pričakujemo, da ta oseba ne bo delala ničesar, kar bi nas lahko prizadelo. Biti bi morala popolna, kar je misija »nemogoče«. Ker smo samo navadni ljudje, pa naj se še tako trudimo, da bi se dobro počutili v odnosu, bomo tu in tam lahko doživljali občutke razočaranja, strahu, jeze, saj je to sestavni del življenja in razmerja. To se ne dogaja zato, ker naj bi bili z osebo, ki ni vredna zaupanja, temveč, ker ne obstaja popolni partner.

dreamstime
Zaupanje je osnovni temelj za uspešno zvezo.

Zagotovila ni

Ko stopamo v novi odnos, je zelo pomembno, da se zavedamo, da novi partner ni oseba zaradi katere samo izgubili zaupanje in da strahu ne prenašamo nanj, ga ves čas primerjamo z bivšim in tem kar smo doživljali. V kolikor želimo to preseči, se nezaupanja osvoboditi, je nujno dati sebi in drugi osebi možnost ponovnega zaupanja. In vedno je lahko možnost, da bomo zopet prizadeti, zagotovila, da se to ne bo ponovilo, NI. Vendar če si ne bomo dali priložnosti, nam ne bo dana niti možnost, da smo pa lahko srečni z zaupanja vredno osebo.

Zaupanje ne glede na vse še vedno ostaja temelj uspešne zveze. Zaupanje se skozi naše življenjske izkušnje in preizkušnje gradi, obnavlja, sesuje - to je ritem življenja. Partnerski odnos brez zaupanja se bo ob prvih težavah resno zamajal, kar lahko zagotovo poruši odnos. Pogosto se govori: »Ljubezen vse premaga«. Ali lahko obstaja ljubezen brez zaupanja? Lahko, vendar bo v njej veliko razburkanih valov in čeri. Zaupanje je pravzaprav tisto, ki nam daje dober občutek in nas poganja, prepriča, da lahko dosežemo karkoli, srečamo pravo osebo, s katero vzpostavimo ljubeče razmerje na zaupanju.

»Nihče od nas prav zares ne ve, kaj se bo zgodilo v naslednji minuti, pa vendar gremo naprej. Ker zaupamo, ker imamo vero.«

Paulo Coelho