Strupeni kanabinoidi

Po Sloveniji se prodaja lažna smrtonosna trava

S.S.
26. 10. 2021, 17.00
Posodobljeno: 26. 10. 2021, 17.11
Deli članek:

V združenju DrogArt opozarjajo, da so bili v različnih krajih na Gorenjskem in v okolici Ljubljane zaznani vzorci, ki so se prodajali kot konoplja, vsebovali pa so smrtonosne sintetične kanabinoide.

Drogart
Lažna trava s sintetičnim kanabinoidom ADB-BUTINACO, ki se pojavlja na Gorenjskem in v okolici Ljubljane.

Analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je pokazala, da večina vzorcev, ki so se prodajali kot konoplja, vsebuje sintetični kanabinoid ADB-BUTINACA, nekateri vzorci so poleg tega vsebovali tudi sintetični kanabinoid MDMB-4en-PINACA. Uporabniki so poročali, da so jih doleteli naslednji nezaželeni učinki: slabost, bruhanje, psihoza, vrtoglavica in mravljinci v nogah. Omenjena sintetična kanabinoida v zadnjem letu v različnih državah EU zelo pogosto zaznavajo v vzorcih konoplje z nizko vsebnostjo THC. Z njima so povezane tudi številne zastrupitve in najbolj črni scenariji.

Nasilno vedenje, nenadna smrt ...

V literaturi so med neželenimi stranskimi učinki uporabe ADB-BUTINACA in MDMB-4en-PINACA navedeni: hitra izguba zavesti, težave z dihanjem, epileptični napadi, bruhanje, delirij, psihotične epizode, agresivno in nasilno vedenje ter nenadna smrt. Še posebej nevarna je hkratna uporaba z drugimi drogami, ki delujejo depresivno na centralni živčni sistem, kot so alkohol, opioidi, sedativi in hipnotiki, opozarjajo v DrogArtu.

Kokain z zdravilom za zajedavce / Za Ljubljano še vedno velja tudi opozorilo pred kokainom z visoko vsebnostjo levamisola, zdravila, ki se sicer uporablja v veterini za zdravljenje okužb z zajedavci, o čemer smo podrobneje že poročali.

Potentnost mešanic za kajenje s sintetičnimi kanabinoidi je zelo raznolika, še opozarjajo v DrogArtu, saj pri izdelavi ni nobene kontrole »kakovosti«. »Znano je, da potentnost niha od serije do serije, prav tako se lahko pri isti seriji pojavijo 'vroči žepi', ko je kanabinoid močno koncentriran v nekaterih delih rastlinskega materiala, zato je izjemno pomembno, da začnemo z zelo majhnim odmerkom,« pojasnjujejo.

Kako v primeru predoziranja?

Ljudje so po uporabi sintetičnih kanabinoidov pogosto neprisebni, lahko padejo, se penijo v ustih ali so začasno paralizirani. »Če je mogoče, jih postavite v stabilen bočni položaj in nenehno spremljajte dihanje. Če nekdo pade v nezavest in je neodziven, pokličite 112. Preverite ali diha. Če ne diha, začnite stiskati prsni koš, če diha, pa ga postavite v stabilen bočni položaj in počakajte na prihod reševalcev,« pravijo v DrogArtu.