Astro

Spoznajte hrano, ki stres spodbuja in drugo, ki ga omili

Alja Dimic
20. 12. 2019, 13.13
Posodobljeno: 20. 12. 2019, 13.18
Deli članek:

Stres je eden glavnih dejavnikov in povzročiteljev številnih bolezni, saj močno obremenjuje našo lastno obrambo imunskega sistema.

dreamstime
paprika

Na žalost je stres postal naš vsakdanji spremljevalec, zato je na nas, da vzamemo stvari v svoje roke in telesu s pravilno hrano pomagamo, da ga lažje prenese.


Katera hrana stres še dodatno spodbuja?
• Visokokalorična in predelana hrana
• Sladkorji
• Sladkarije
• Izdelki z nič maščob
• Predelana žita
• Kofein
• Nikotin
• Alkohol
• Svinjina, drobovina, predelane mesnine, salame…
• Hitro pripravljena hrana


In katera hrana pomaga, da stres čim manj obremeni naše telo?
Oreščki, stročnice in semena
Oreščki in stročnice na stres in stresne situacije zelo dobro delujejo, saj vsebujejo obilico B vitaminov, ki ohranjajo zdravo delovanje nevrotransmitorjev ter pomagajo pri obvladovanju stresa, kot pravi dr. Ellen Albertson, psihologinja v Vermontu.
Oreščki vsebujejo veliko hranil, ki optimizirajo delovanje nadledvičnih žlez
Ključnega pomena je tudi kalcij, ki ga vsebujejo, saj zmanjšuje oz. uravnava krvni tlak ter zmanjšuje vpliv stresa na srce.
Paprika
Paprike imajo približno 2 krat toliko C vitamina kot pomaranče, visoki odmerki C vitamina pa optimizirajo delovanje nadledvične žleze ter ohranjajo nivo stresa v normalnih mejah.
Omega 3 maščobe
Omega 3 maščobe, še posebno EPA in DHA maščobni kislini, so obvezne za dobro delovanje nadledvične žleze in uravnan odziv na stres.
Omega 3 maščobe so za delovanje nadledvičnih žlez nujno potrebne
V študiji na možganih so dokazali, da dnevno prejemanje epa in dha maščobnih kislin, za kar 20% zmanjša anksioznost.
Uživajte jih v hladno stiskanih oljih in divjih ribah.
Špinača
Špinača je bogata z magnezijem, s študijo pa so dokazali, da imajo ljudje z malo magnezija višji C reaktivni protein, ki nakazuje na vnetja. Prav tako višje stopnje CRP ja višajo vrednost obolenj za depresijo. Magnezij pomaga uravnati kortizol in ker se ob stresni situaciji magnezij iz telesa izčrpa, ga v primerih daljših stresorjev, dodajte.
Prosena in ovsena kaša
Topla prosena ali ovsena kaša dobro vplivata na psihofizično počutje ter spodbujata nastajanje serotonina, srečnega hormona. Prečiščeni ogljikovi hidrati pa imajo ravno nasproten učinek. Kompleksni ogljikovi hidrati, ki raven sladkorja v krvi dvigujejo počasi, pa so zaželeni, vedno v prvi polovici dneva.
Kamilični čaj
Študija na univerzi v Londonu je dokazala, da imajo tisti, ki pijejo čaj, nižje ravni kortizola kot tisti, ki pijejo kavo, saj kofein stresni odziv telesa še dodatno spodbudi.
Pijte zeliščne čaje in ne pravih. Čaji, kot so kamilica, meta, ingver, komarček in janež, zelo pomirjujoče delujejo na celotno telo.