Astro

Zgrabimo rešilno bilko v kraljevini potrošništva - hvaležnost

Mark Strle, osebno srečanje: 040 309 304
23. 11. 2019, 17.00
Deli članek:

Bilo je mnogo let nazaj, a še predobro se spomnim tistega dne, ko sem skrušen sedel na domačem kavču in bil prepričan, da življenje ne bi moglo biti hujše. Bil sem popolnoma obupan in se počutil kot en velik, prazen nič.

dk
hvaležnost

A danes sem mi zdi, da je bil prav ta dan eden najlepših do zdaj, saj sem prvič začel spoznavati kako pomembna je hvaležnost, še posebej v težkih trenutkih življenja.

Kakorkoli že, v teh časih je lahko biti nehvaležen, kajne? Lahko si je želeti stvari, ki jih nimamo. Še več, rekel bi, da je pehanje za vsem, kar nimamo, prav ključna lastnost naše družbe. Potrošništvo. Kamorkoli se obrnemo, smo opomnjeni kako malo imamo, namesto, da bi bili opomnjeni na vse, za kar smo že lahko hvaležni. V svetu, kjer vlada "imeti" proti "ne imeti", kjer denar pooseblja privlačne vidike življenja, kot so svoboda, varnost in moč, je lahko biti nehvaležen. Še posebej v obdobjih, ko nas pestijo ujetost, izmučenost, neuspehi, srčne bolečine ali finančne težave. A če ste trenutno tudi sami v takšni situaciji, ne skrbite.

Pot do sreče in uspeha

Obstajajo namreč načini, da postanemo hvaležni za vse to, kar pa imamo v življenju. In verjemite mi, hvaležnost je ključ do sreče in verjetno najbolj direktna pot do uspeha. Problem je le v tem, da večina ljudi hvaležnost pogojuje z dosežki, namesto, da bi dojeli, da je hvaležnost predpogoj in temelj uspeha. Ko tako pomislim, je prav hvaležnost transformirala moje življenje. A dokler nisem doživel nekaj ogromnih življenjskih neuspehov, nisem bil zmožen videti vseh teh stvari, za katere bi moral biti hvaležen.

Ravno neuspeh mi je vcepil pomembnost hvaležnosti, saj sem šele takrat na stvari pogledal iz druge perspektive. Spoznal sem, da je prav vse, kar se nam dogaja v življenju, povezano predvsem z našim fokusom. Čeprav so nekatere stvari seveda izven naše kontrole, je večina naših misli, čustev in obnašanja odvisna od našega fokusa. Zato je izredno pomembno, da se tudi v težkih obdobjih osredotočimo na stvari, za katere smo lahko hvaležni. Čeprav morda zveni čudno, je prav hvaležnost pot do prave sreče in uspeha, kar potrjuje tudi nešteto raziskav in strokovnjakov.

dreamstime
hvaležnost

Kako hvaležnost spremeni življenje

Eden od razlogov, zakaj lahko hvaležnost spremeni življenje je, da preusmeri vašo pozornost. In kot sem že prej omenil, vse v življenju je odvisno od fokusa. Če živimo v mentalnem stanju pomanjkanja in negativnosti, vidimo in doživljamo še več tega. Hvaležnost pa vdihne pozitivnost v vse, kar počnemo, in nam pomaga široko odpreti oči ter videti lepoto v vsem okoli nas. Izboljšuje kvaliteto našega življenja, saj iz hvaležnega obnašanja izvira mentalno zdravje, čustvena stabilnost, duhovna sposobnost in fizična moč. Raziskave so pokazale, da nas osredotočanje na pozitivne stvari osrečuje. Veliko lažje je namreč preživeti težek dan z občutkom hvaležnosti, kot pa brez nje. Prav tako hvaležnost zmanjšuje strahove, saj je zelo težko biti prestrašen in hvaležen hkrati.

Strah se pojavi, ko premlevamo o stvareh, nad katerimi nimamo kontrole in navadno nas vedno zanese v najhujše scenarije. Ko pa smo popolnoma hvaležni za vse, tudi za naše probleme, strah nima več prostora. Poleg tega nas hvaležnost popelje v mentalno stanje obilja, saj se začnemo zavedati kaj vse že imamo, zdaj, v tem trenutku. S hvaležnostjo pride duševni mir, saj nas osvobodi pričakovanj glede določenih stvari in nas pripravi do tega, da smo bolj prisotni. Nauči pa nas tudi ponižnosti, ki pa je še kako pomembna, še posebej v obdobju naših uspehov.

Ena izmed pomembnih nalog hvaležnosti je tudi ta, da nas opogumlja pri doseganju naših ciljev. Najprej tako, da nam da temelje za notranji uspeh. Dokler smo srečni ter zdravi v svojem duhu, umu in telesu, lahko svoje cilje dosegamo brez pretiranih motenj iz okolice. Ko smo nesrečni in črnogledi, pa temu seveda ni tako, saj je v takšnem stanju veliko težje vztrajati. Navadno se tako zgodi to, da postanemo raztreseni, zgubljamo čas in se ukvarjamo s stvarmi, ki nad prej ovirajo kot nam pomagajo.

Začnimo z jutranjo rutino

Najbolj učinkovit in preprost način, da se naučimo hvaležnosti, je jutranja rutina, ki vam jo toplo priporočam. Vsak dan si vzemite 5 minut, da napišete vse stvari, za katere ste hvaležni. Niti malo ni pomembno, če so velike ali majhne. Lahko začnete že z golim dejstvom, da ste živi. Zapišite jih in poosebite lepe občutke, ki jih takrat čutite. Tako bo hvaležnost transformirala vaše življenje. A ohranite upanje in potrpljenje, saj se morda ne bo zgodilo čez noč. Saj veste, vse velike stvari potrebujejo čas.

Pri učenju hvaležnosti zelo pomaga tudi to, da razmišljamo izven sebe. Recimo, da pomagamo tistim, ki so pomoči potrebni bolj kot mi. Lahko se lotite prostovoljstva ali pa ponudite roko komu izmed svojih bližnjih. Poleg tega nikar ne pozabite na izkazovanje ljubezni tistim, ki jih imate radi. Dajte jim vedeti, da so ljubljeni in da jih cenite, tako z besedami kot z dejanji. Če se boste osredotočali na pozitivne stvari, vam jih bodo tudi oni sami želeli dati še več. Še en način učenja hvaležnosti je popolna prisotnost v trenutkih. Poskusite zaznati, ko vam ti trenutki uidejo in se nežno opomnite, da se vrnete nazaj v sedanjost. Prisotnost v danih trenutkih namreč popolnoma spremeni našo perspektivo in dela čudeže.

Svoje misli bi tokrat rad zaključil s preprostim vprašanjem, ki ga vsakodnevno postavljam tudi sebi. Torej, za kaj vse ste v tem trenutku hvaležni?