Astro

Kraljica Elizabetha: "Pomenek z rastlinami mi tako dobro dane."

sn
19. 9. 2019, 07.00
Deli članek:

Zaradi oboževanja narave princ Charles včasih velja za malce čudaškega, a očitno ima to nagnjenje v genih, saj je njegova mati še bolj kot on zaljubljena v naravo, le da tega do zdaj ni izpostavljala.

arhiv svet 24
Kraljica Elizabetha

Ob snemanju dokumentarnega filma Kraljičin zeleni planet je ena najvplivnejših žensk na svetu, triindevetdesetletna kraljica Elizabetha II., razkrila plat svoje osebnosti, ki je bila doslej znana le njenim bližnjim.

Med sprehajanjim po vrtovih na svojih posestvih, ki jih je spremljala kamera, se je monarhinja sprehodila v družbi svetovno priznanega prirodoslovca sira Davida Attenborougha in mu iskreno zaupala svoj odnos do narave.

SPROŠČENA

Z dolgoletnim prijateljem sta sproščeno klepetala brez vnaprejšnjega scenarija. Zakaj bi ga navsezadnje tudi imela – glavna tema filma so namreč kraljičina dolgoletna prizadevanja za zaščito dreves po vsem svetu.

V pogovoru med sprehodom je kraljica Davidu zaupala, kako obožuje veličastne platane ob Buckinghamski palači, ki jih je zasadila njena prababica kraljica Viktorija, in kako je ponosna, da so drevesa zasajali tudi drugi njeni predniki. Zasaditev drevesa je opisala kot velikanski užitek, kot da nekomu daješ življenje.

Profimedia
Tradicijo zasajanja dreves britanski aristokrati gojijo že več stoletij, a verjetno ni bila vsem tako pri srcu, kot je aktualni kraljici.

To njeno ljubezen do zasajanja dreves pa so njeni uradniki očitno razkrivali gostiteljem pred uradnimi obiski, saj jo je čast, da zasadi drevo, doletela že na vseh koncih sveta, ki jih je obiskala.

Je pa kraljica menda mnoge rastline na svojih posestvih zasadila povsem sama, daleč od fotografskih objektivov

VPLIVNA

Med razkazovanjem izjemno redkih vrst rastlin, ki rastejo na njenih posestvih, se je kraljica pošalila, da jih je dobila od tistih, ki niso imeli pojma, kaj bi ji podarili, pa so se odločili za rastline – in jo s tem nevede najbolj razveselili.

Profimedia
Princ Charles je do narave celo še bolj zaščitniški od matere.

Kraljica je tudi s ponosom povedala, da je enako ljubeč in skrben do rastlin njen sin princ Charles. Ta je že javno priznal, da se z rastlinami pogovarja in jim glasno zaželi dobro rast in zdravje – in kraljica je zdaj pritrdila, da se je z drevesi včasih prav prijetno pogovoriti. "Pomenek z rastlinami mi tako dobro dane," je preprosto razložila. 

Profimedia
Skrb za naravo je monarhinja vsadila tudi Angelini Jolie.

A kraljica ljubezni do rastlin ni prenesla le na potomce, tudi igralka Angelina Jolie je razkrila, da ji je pogovor o naravi z angleško kraljico odprl obzorja in jo za vse življenje navdahnil z borbenostjo za ohranitev rastlinskih in živalskih vrst.