Turistična patrulja

Za nami je uspešna sezona na novo obiskanih občin

Zoran Franc
19. 9. 2019, 07.10
Posodobljeno: 19. 9. 2019, 07.48
Deli članek:

Zaključili smo že četrto sezono poletne Turistične patrulje, ki je postregla s predstavitvijo 16 občin v Sloveniji, ki so jih obiskali tuji turisti.

Osebni arhiv
Milda in Mantas pred gradom Jable, ki je bil na njuno žalost zaprt za ogled.

Tako kot je že v navadi, smo tudi tokrat tuje turiste pošiljali po Sloveniji povsem naključno. Lahko povemo, da smo v štirih letih uspeli obiskati že več kot 120 občin in nabrati prav toliko vtisov, občutkov in spominov.

Za začetek v Trzin

Prva izmed šestnajsterice, ki smo jo obiskali v tokratni Turistični patrulji, je bila občina Trzin. Tja smo poslali Litvanca, Mildo in Mantasa, ki ju je očaralo dogajanje na Trznfestu, navdušena pa sta bila tudi nad odlično kulinarično ponudbo.

Nato na Gorenjsko

Naslednja destinacija, s katero smo presenetili tuje turiste, je bil Bohinj, ki sta ga obiskala Čeh Matej in Španka Blanka. »Kraj naju je očaral s preprostostjo, mirom in razkošjem narave, ki se skriva na vsakem koraku,« je aktivno preživet vikend povzel Matej.

arhiv
Tabela z ocenami že obiskanih občin.

Obiskali smo Kozje

Tretja občina je bila Kozje, kamor smo poslali Španki Karolino in Kristino. Navduševali sta se predvsem nad neokrnjeno naravo, vinskimi kletmi, ki jih ima skoraj vsaka hiša, gradovi in bogato kulinarično ponudbo. Za zmeraj pa si bosta zapomnili tudi kozjansko pravilo: »Če si ob osmih zjutraj še ne privoščiš kozarca vina, si len!«

»Dragulj slovenske kulture«

Sledila je občina Idrija, ki sta jo obiskala Makedonca Konstantin in Andrej. Uživala sta v pestrem dogajanju na Festivalu idrijske čipke, v rudarskem muzeju, v Idrijski Beli in bližnjem geoparku.    

Na pot z vlakom

Poljakinjo Magdaleno in Nemko Katarino smo poslali v Šmarje pri Jelšah. Odločili sta se, da iz Ljubljane kreneta kar z vlakom. Dekleti si bosta občino zapomnili po zasebnem vodenju po muzeju, nepozabnem žuru na Šmarski noči, hišnem vinu in nevihtah, ki so ju »močile« povsod na poti.

Mesto za živeti

Naklo je občina, ki je Baro iz Češke tako očarala, da si lahko predstavlja, da bi tam živela. Dekleti sta uživali v kulinaričnih dobrotah, si goli privoščili ohladitev v reki Savi, pokušali izbrana vina in občudovali arhitekturo tamkajšnje cerkve.

Po sladke češnje

Na obisku v občini Šempeter - Vrtojba sta Poljakinji uživali v sladkih češnjah, v čudovitih razgledih in v izjemno izvirno urejenem muzeju v opazovalnem stolpu. Ogledali sta si tudi Coroninijev dvorec in cerkev svetega Petra, ki ju je presenetila s precej moderno podobo.

Občina izjemno gostoljubnih krajanov

Osmo občino je obiskala Aleksandra, ki prihaja iz Makedonije. Poslali smo jo v Loški Potok, kamor se je odpravila s sestro. Dekletoma so kraj predstavili kar domačini, tako so ju spoznali z vidnejšimi občinskimi predstavniki, jima razkazali sodobno šolo ter jima omogočili obisk observatorija medvedov in ogled skrivne bolnišnice Ogenjca. »Še nikoli nisva doživeli tolikšne gostoljubnosti,« so bile njune besede.

Tisoč čolničkov z lučkami po Krki

William, Mary in Robi so obiskali Kostanjevico na Krki, kjer so uživali v ogledu prijetno hladne Kostanjeviške jame, v čudovitih delih Božidarja Jakca, ki so razstavljena v samostanu, večer pa preživeli na Kostanjeviški noči, kjer so opazovali spust čolničkov z lučkami po reki Krki.

arhiv,
Tako so pozirali pred umetniško fontano.

Odlična degustacija vin

Turistko Muno, ki prihaja iz Južne Koreje, smo poslali v občino Ormož. Najprej je pohvalila odlično spletno stran, na kateri je našla številne informacije in napotke. Obiskala je tudi grad z muzejsko zbirko, seveda pa ni mogla mimo degustacije vin, s katero so jo, čeprav ni ravno ljubiteljica vin, povsem navdušili. »Prepričali so me s prijaznostjo in preprostostjo,« je povedala Muna.

Po Jabolčni poti

Selnico ob Dravi sta obiskali Irki Laura in Amy, sicer stari znanki Turistične patrulje. Podali sta se na sprehod po Jabolčni poti, kjer sta v spremstvu vodičke uživali v čudovitih razgledih, znamenitostih kraja in kulinaričnih dobrotah, ki jih ni manjkalo. Obiskali sta tudi grad Viltuš in edinstven grajski vrt.

Vikend ob izviru reke Krupe

Občino Semič sta obiskala Colin in Diane, ki prihajata iz Nottinghama. Uživala sta v naravnih lepotah, ki jih kraj ponuja, ter uspela videti celo vodomca. Obiskala sta razstavljeno zavezniško letalo, tradicionalno leseno hišo pa tudi Mitrej na Rožancu. »Lahko povem, da je bilo naravnost osupljivo. Uživala sva na vsakem koraku,« je priznala Diane.

Z vlakcem v rudnik in s kolesom na Peco

Na Koroško sta se odpravila Pakistanca Aneela in Kamran, ki sta obiskala Mežico. Uživala sta v raziskovanju podzemlja, kamor ju je odpeljal kar rudniški vagon, nato pa sta se s prijaznim lastnikom odpravila še na adrenalinsko vožnjo z gore Pece. »To je bil vikend, poln adrenalina,« sta povedala ob vrnitvi.

osebni arhiv
Primož, Aneela in Kamran, nekje med spuščanjem z gorskim kolesom.

Vrhunska vina in božanska kulinarika

V Vipavo smo poslali Nizozemko Simone, ki je na raziskovanje povabila svojo hčerko Bernadette. Dekleti sta uživali v ogledu dvorca Lanthieri, se mudili na pokušini odličnih vipavskih vin in uživali v vrhunskem sedemhodnem meniju. Nekaj načrtov jima je sicer prekrižala burja, a sta turistki izkoristili dan za piknik v vinogradu.

Od burje do prekmurske ravnice

Erica, ki prihaja iz Gane, smo poslali v Lendavo, kjer je vse dišalo po okusnih bogračih, saj je Eric občino obiskal v času Bogračfesta. Obiskal je znameniti lendavski grad, kjer si je ogledal tudi bogato muzejsko zbirko. Lendavo pa si bo zapomnil tudi po veseli festivalski noči.

arhiv
Vrstni red po glasovih bralcev.

Čarobna tolminska korita

Nazadnje smo obiskali Tolmin, kamor smo spet poslali Colina in Diane. Povedala sta, da sta uživala v čudoviti naravi, obiskala pa sta tudi cerkev svete Lucije in muzej. Lepo sta se imela, a pravita, da lahko občina še veliko ponudi.