Astro

Hamsa – skrivnostna roka zaščite je prav poseben amulet

Kristina Strašek
12. 11. 2019, 08.10
Posodobljeno: 12. 11. 2019, 08.12
Deli članek:

Hamsa je priljubljen amulet ali talisman po vsem Bližnjem vzhodu in Severni Afriki, pogost pa je tudi v zahodni družbi. Gre za odprto desno dlan, ki bi naj bi varovala pred zlobnim očesom in s tem pred vsemi nevarnostmi, ki bi nam lahko pretile.

Dreamstime
Hamsa

Beseda hamsa izvira iz arabščine (khamsah), najdemo pa jo tudi pri romanskih jezikih (khamsa) in pomeni število pet. Prvič naj bi roko sreče uporabili v starodavni Mezopotamiji, in sicer na amuletih v Ištarinih vratih v Babilonu. Podobo izvorno povezujejo z mano pantea ali roko vseh boginj, egipčanskim amuletom in tudi roko vrhovnega boga Tanita, ki so ga poznali v Kartagini.

Roka hamsa se piše tudi kot roka hamesh, chamsa in khamsa, poznajo pa jo tudi Judje in muslimani. Judovstvo to imenuje roka Miriam (sestra Aarona in Mojzesa), islam pa jo pozna kot roko Fatime, hčere njihovega preroka Mohameda. Kot hamsa tudi ti različici prinašata srečo in varujeta pred zlom, predvsem pred zavistnimi pogledi tistih, ki želijo slabo.

Profimedia
Hamsa

Simbolika in pomen števila pet

Roka hamsa je torej znak zaščite, predstavlja pa tudi blagoslov, oblast in moč. Varuje pred vplivom zlobnega očesa ali ajin hara, uporabniku pa hkrati prinaša veselje, srečo in zdravje. Obstajata dve različici hamse, pri kateri je ena z razprtimi prsti in druga s stisnjenimi: kadar sta mezinec in palec od dlani ločena, hamsa brani pred zlom, kadar pa so vsi prsti skupaj, hamsa prinaša srečo in dobro počutje.  

Pomembna je tudi raba števila pet, ki je poleg oči in rok tradicionalno povezana z odganjanjem zlobnega očesa. Prav tako jo povezujejo s četrtkom, ki naj bi bil peti dan tedna in tako kot naročen za magične obrede in romanja do grobnic svetnikov ali boj z zlom.

Prvotna raba ni bila izključno amulet, ki so ga nosili s sabo, ampak so ga narisali tudi na vrata domov. Pri tem so večkrat uporabili rdečo barvo ali kar kri žrtvovane živali. Pogosto so jo risali tudi na vrata sob, v katerih je ženska rojevala.

Je pomembno, kako jo obrnete?

Spregovorili smo že o pomenu različne postavitve prstov, tokrat pa bomo omenili tudi obračanje hamse. Nekateri trdijo, da v resnici to niti ni pomembno, drugi pa vztrajajo, da ima navzgor obrnjena dlan drugačen namen kot obrnjena navzdol.

Kadar je dlan obrnjena navzgor, je to močan simbol zaščite. Tako kot bi z dlanjo ustavili nasprotnika, to z negativnimi energijami, ljubosumjem in splošnim zlom naredi hamsa. Pri tem so prsti po večini narazen.

Želite v svoje življenje priklicati obilje in dobro počutje? Morda celo zanositi? Potem je bolje, da hamso obrnete navzdol in si s tem zagotovite uslišanje prošenj in molitev.

Pomen očesa v hamsi

Če dobro pogledate hamso, ima ta v svojem središču narisano oko. Čeprav bi morda pomislili na zlobno oko, pred katerim naj bi hamsa tudi varovala, gre tu v resnici za vsevedno in vsevidno oko, ki mu nič ne uide. Prav njegova naloga je, da opreza za zlobnimi pogledi in nosilca amuleta opozarja ter varuje. Je oko, ki prebere namene mimoidočih in onemogoči, da bi njihova slaba energija prodrla v energijo uporabnika.

Prav tako je pogosta raba rib, ki so simbol sreče. Te naj bi bile zaradi svojega naravnega habitata (torej vode) odporne proti vplivom pogleda zlobnega očesa in tako uspešne pri odbijanju negativnih energij.  

Dreamstime
Hamsa

V budizmu hamsa predstavlja pet energijskih tokov

Kot verjetno veste, budizem in hinduizem v svojo tradicijo vključujeta čakre, ki so energijske točke naših teles. Kot vse v naravi smo tudi mi simetrični in harmonični. Tako vsak prst hamse premore svojo energijo čakre, svoj čut in svoj element.  

Prva čakra (noge in Zemlja) – mezinec

Druga čakra (spolovila in voda) – prstanec

Tretja čakra (solarni pleksus in ogenj) – palec

Četrta čakra (srce in zrak) – kazalec

Peta čakra (grlo in zvok) – sredinec

Dlan, ki povezuje jude in muslimane

Kot smo že omenili, roko zaščite poznajo tudi judje in muslimani, le da ju imenujejo drugače. Judje so jo poimenovali kot roko Miriam, sestre Aarona in Mojzesa. Ta naj bi bila med 40-letnim potovanjem izraelskega ljudstva proti obljubljeni deželi zaslužna za najdbo vode in tako postala simbol zaščite, sreče in veselja. Pet prstov roke naj bi prav tako simbolizirala pet knjig Tore: Geneza, Eksodus, Levitik, Numeri in Devteronomij.

Muslimani so to na drugi strani poimenovali po Fatimi, hčeri preroka Mohameda in njegove prve žene Kadije. Bili so prepričani, da je ta povsem brez greha, in so tako roko Fatime vzeli za simbol, ki ne le ščiti, ampak tudi dviguje osebno energijo in fizično moč. Predstavlja tudi pet stebrov islama: šahada (izpoved vere), salah (opravljanje molitev), zakat (dobrodelnost, dajanje miloščine revnim in bolnim), saum (post v času ramazana) in hadž (romanje v Meko).

Profimedia
Hamsa

Medtem ko je to simbol, ki ima moč povezovanja več verstev in kultur, je v zahodnem svetu postal nekakšen modni dodatek in ga tako lahko najdete pretežno v obliki obeskov in ogrlic. Na vzhodu je še vedno del kulture in tako večkrat uporabljen kot trkalo, naslikan na vratih ali obešen v izbranih sobah.