Astro

Ko umremo, ponovno oživimo?

T.P.
12. 8. 2018, 09.45
Posodobljeno: 13. 8. 2018, 13.47
Deli članek:

... Dr. Robert Lanza iz Severne Karoline trdi, da je smrt iluzija, ki jo ustvarja naša zavest. »Mislimo, da življenje en velik biokemijski proces in da po smrti zgnijemo v zemlji. Ni čisto tako,« pravi Lanza.

Po Robertovi teoriji, ki jo imenuje biocentrizem, ljudje verjamejo v dokončno smrt, ker so tako naučeni. 

Vse, kar ta trenutek doživljate, je preplet informacij, ki se dogaja v vaših mislih.
Dr. Robert Lanza

Življenje povezujemo s telesom, za telo pa je dokazano, da umre. »Naša zavest ustvarja vesolje in ne obratno. Vse je v tem, kako dojemamo svet okrog sebe. Človek vidi modro nebo, ker mu je nekdo rekel, da je barva neba modra. Toda celice v človeških možganih se lahko spremenijo tako, da bomo nebo doživljali kot zeleno ali rdeče,« pojasnjuje Lanza.

Zagovorniki njegove teorije trdijo, da nič od tega, kar vidimo, ne obstaja brez naše zavesti oziroma da nam zavest predstavlja svet takšen, kakršen je. Biocentristi so prepričani, da sta vesolje in čas orodji našega uma. »Obstaja na tisoče paralelnih svetov, v katerih živimo, vendar pa se mi tega ne zavedamo. V tem sistemu ni smrti. Ko umremo, se naše življenje enostavno vrača v ta neskončen kozmični sistem in nekje ponovno vzcveti,« razlaga Lanza, ki je pred nekaj leti izdaj celo knjigo o biocentrizmu.

Nasprotna mnenja

»Življenje je avantura, ki presega naš linearni način razmišljanja. 

Nesmrtnost po besedah Lanze ne pomeni neskončnega obstoja v času, temveč obstaja izven njega.

Ko umremo, ponovno oživimo, kar dokazuje kvantna mehanika in številni dokazi kvantne fizike,« pravi znanstvenik Lanza, čigar teorije so podkrepljene s številnimi eksperimenti. Seveda pa obstajajo tudi znanstveniki, ki se ne strinjajo z njim in trdijo, da je napačno razumel kvantne zakonitosti ter zavrgel Darwinovo teorijo, ki je sprejeta v znanstvenih krogih.

»Današnja znanost zavrača teorije, ki niso v skladu z Darwinovo teorijo, saj je le-ta eden od temeljev sodobne znanosti. Biocentrizem ne pojasnjuje zavesti in sistemsko ignorira nova znanstvena dognanja o njej,« so očitajoči znanstveniki, ki ne podpirajo Lanzove teorije. Po drugi strani pa velik del (tudi znanstvenega) sveta meni, da je dr. Robert Lanza na pragu velike odkritja.