Prvi in zadnji let

Kdo je moški, ki si je "sposodil" letalo in z njim izvajal akrobacije?

G.G.
12. 8. 2018, 09.20
Posodobljeno: 12. 8. 2018, 09.38
Deli članek:

29-letni Richard Russell je tri leta delal kot uslužbenec na letališču v Seattlu, v petek zvečer pa je vstopil v potniško letalo in vzletel.

Twitter
Richard Russell je letalo v nekem trenutku spustil tik nad gladino morja.

Kot uslužbenec na letališču je imel Richard Russell, domači in prijatelji so ga klicali Beebo, dostop do letal, saj je med drugim skrbel tudi za prtljago in čiščenje letal. Ko je letalo počasi pognal po stezi, ga je letalska kontrola poskušala odvrniti od "norega" početja, a Richardu je nekako uspelo vzleteti. Še več, v naslednji uri in pol je s potniškim letalom Bombardier Q400, ki sprejme 76 potnikov, izvajal vratolomne manevre.

Priče osuple

Najmanj enkrat je izvedel nekakšen luping in letalo spustil tik nad gladino morja, nato pa se spet hitro dvignil. Priče so dogodke na nebu opisovale kot "nadrealistične", "absurdne", ljudje so si meli oči, ščipali v lica, nekateri so mislili, da gre za letalski miting, a ko so za potniškim letalom videli še lovski letali F15, so vedeli, da je nekaj narobe.

Pogovor s kontrolo letenja

Beebo je bil večino časa v stiku s kontrolo letenja, ki ga je poskušala prepričati, naj pristane na enem od bližnjih letališč. Beebo je bil dobro razpoložen. Omenil je, da ima nekaj izkušen iz računalniških iger. Kmalu ga je zaskrbela hitra poraba goriva, zato mu je kontrolor letenja svetoval, naj pristane na stezi bližnjega vojaškega letališča. Rich je v smehu odvrnil, da to pa že ne, saj ga lahko še sestrelijo. Vprašal je, če mu bo letalska družba Alaska Airlines ponudila službo, v kolikor mu uspe uspešno pristati in kontrolor letenja je seveda odgovoril, da ob tem dosežku dobi katerokoli službo. Zatem se je Rich zresnil. "Veliko ljudi, ki jim je mar zame, bo razočaranih, ko bodo izvedeli, kaj sem naredil. Rad bi se jim opravičil. Sem pač zlomljen človek, vsi vijaki v glavi niso na svojem mestu." Čez nekaj minut je letalo strmoglavilo na redko poseljen otoček Ketron v bližini Seattla. Richard je ob strmoglavljenju umrl.

Naslednji dan so se pismom javnosti oglasili njegovi starši. Zapisali so, da so "povsem strti" in da je bil "Beebo topel, družinski človek, ljubeč sin, zvest mož in dober prijatelj".

Beebo je v otroštvu najprej živel na Floridi, nato pa so se s starši preselili na Alasko. Leta 2010 je v ameriški zvezni državi Oregon spoznal svojo bodočo ženo, s katero sta tri leta imela pekarno. Zadnja tri leta je bil zaposlen pri letalski družbi Horizon Airline. Sodelavci so ga opisali kot dobrega, poštenega človeka.